15 juli 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Forskning/uddannelse xx

Published on januar 23rd, 2017 | by Anna Palmehag

0

1.600 er flyttet ind på fem år – Medicon Village fejrer jubilæum

2017-01-23:

Mats Leifland, adm. direktør for Medicon Village, møder bekendte i entrén til forskarbyens café. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Der er stadig minus på den økonomiske bundlinje og visse lokaler er svære at leje ud. Men stoltheden over det der er skabt siden starten for fem år siden er stor hos Mats Leifland, adm. direktør for den svenske forskerby Medicon Village i Lund, for firmaer, organisationer og forskere inden for life science. Han er overbevist om at de har hjulet deres lejere til at vokse og til at skabe flere arbejdspladser.

120 virksomheder og organisationer med – over 1.600 arbejdspladser – findes i dag i lokalerne, som tidligere tilhørte lægemiddelskæmpen Astra Zeneca, som havde knapt 1.000 ansatte på stedet da de i 2010 besluttede at nedlægge forskningsanlægget. Beskeden om nedlægningen skabte krisestemning, men også en arbejdsgruppe ledet af Lunds universitets daværende ordfører Allan Larsson og i samarbejde med Lund, Malmø og Region Skåne med formålet at redde lægemiddelsforskningen i Astra Zenecas lokaler. efter indledende modstand kom redningen da ejendomsentreprenøren Mats Paulsson så potentialet i de tomme lokaler. Han donerede privat 100 millioner svenske kroner til stiftelsen der i dag ejer Medicon Village, og som den 10. januare 2012 overtog forskningslokalerne fra Astra Zeneca.

Udover store aktører som Lunds universitet, ESS og Region Skåne sidder også en række små og mellemstore life science-firmaer i forskerbyen. Desuden har Medicon Village startet Smile, en inkubator for nystartede virksomheder.

– Universitetet og regionen havde siddet et andet sted, hvis vi ikke havde eksisteret. Men hvor mange af virksomhederne havde set ud som de gør uden os? De har haft en øget tilvækst fordi de sidder her, siger Mats Leifland.

Nu søger Medicon Village flere middelstore virksomheder, med mellem 30 og 80 ansatte, som vil flytte ind. Der er stadig lokaler, ikke mindst specialiserede laboratorier, som står tomme.

Samtidig går byggeriet af en ny indgangs- og kontorbygning snart i gang. Desuden skal Medicon Village allerede til efteråret starte byggeriet af 200 boliger i tilknytning til de nuværende lokaler.

Efter fem år kører Medicon Village stadig med underskud, men det er mindsket fra 45 millioner svenske kroner første år, til cirka fem millioner i 2016.

– Vi satser et antal millioner om året på at have det her mødested. Vi har ikke sat en maksimum tid for hvornår vi skal stoppe med at køre med underskud, men vi har en ambitionen om at køre med overskud ganske hurtigt, siger Mats Leifland.

(News Øresund – Anna Palmehag)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑