23 februari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on juni 29th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

100.000 m2 nye kontorlokaler færdiggøres i Malmø næste år

2018-06-29:

Point i Hyllie. Foto: News Øresund

Næste år forventes Malmøs ejendomsmarked at vokse med cirka 100.000 kvadratmeter i form af nye kontorlokaler. Det er væsentligt højere end gennemsnittet for de seneste seks år med et snit på cirka 33.000 kvadratmeter per år. Tre femtedele af de nye kontorarealer bygges i Hyllie og i området findes også det største projekt: The Point på 20.000 kvadratmeter. Det viser en sammenligning, som ejendomsrådgiveren Catella i Malmø har foretaget.

Gennem de seneste seks år er der produceret 200.000 kvadratmeter kontorareal i Malmø, hvilket giver et gennemsnit på cirka 33.000 kvadratmeter per år. I 2019 forventes godt 100.000 kvadratmeter at blive færdige.
– Malmø har en bestand på godt 1,6 millioner kvadratmeter kontorer, så der er tale om et betydeligt tilskud i 2019. Renteniveauet har gjort ejendomme attraktive, og ejendomsvurderingerne har nået niveauer, hvor produktion af kontorejendomme er særdeles givtigt. Efterspørgslen på moderne kontorlokaler i områder med god infrastruktur er høj blandt lejerne, siger Claes Lennartsson, partner i rådgivningsfirmaet Catella i Malmø.

Hvordan vil de nye arealer blive modtaget på markedet – er der tilstrækkelig efterspørgsel eller bygges der på baggrund af spekulation?
– Der bygges delvist på spekulation, hvilket vil sige, at alle arealer, der produceres, ikke har en kontrakt i forvejen. Det er værd at notere, at det udelukkende er aktører med stærk lokal forankring, godt markedskendskab og egne udlejningsorganisationer, som bygger. De aktører, som bygger, har sandsynligvis set tegn på og tror på, at der er et marked for de nyproducerede arealer, når de træffer beslutning om deres investeringer. At udleje arealer som allerede er produceret, er også enklere end at sælge konceptet ud fra tegninger, især i en økonomi hvor mange lejere beslutter sig hurtigt, siger Claes Lennartsson.

Tre femtedele af de nye kontorarealer i Malmø næste år bygges i Hyllie. Der kommer også det arealmæssigt største byggeprojekt i form af The Point på 20.000 kvadratmeter. I området opføres desuden projekterne Hyllie Connect, Eminent, Dungen, The Edge og Origo. Kontorprojekter i andre dele af Malmø er Priorn ved Triangeln, Epic på Universitetsholmen, Aura i Citadellsstaden, det tredje WTC-huset på Propellergatan i Västra hamnen samt Foajén som bygges i Nyhamnen ved Malmø Centralstation.

Kontorbygningen Aura i Citadelsstaden i Malmø. Foto: News Øresund

Der findes også flere store kontorprojekter, som forventes at være færdige i 2020 og 2021, blandt andet i Nyhamnen, Citadellstaden og Svågertorp. Herefter er det sværere at forudse udviklingen, og der er risiko for, at produktionen aftager, siger Claes Lennartsson.
– Situationen efter 2021 er sværere at bedømme. Et omfattende udbud af nye arealer i 2019–2021 i kombination med en konjunkturel afmatning kan bremse potentielle kontorprojekter. Pessimisten har sikkert noteret, at Konjunkturinstitutet i deres seneste prognose regner med, at den nuværende højkonjunktur svækkes allerede i 2019, siger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑