22 maj 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on maj 15th, 2017 | by Johan Wessman

0

Arbejdsløsheden stiger i Skåne – og i hele Sverige

2017-05-15:

En tredjedel af de arbejdsløse i Skåne har ikke en gymnasieuddannelse

Det er første gang siden 2013 som arbejdsløsheden stiger i Sverige og den svarer nu til 7,5 procent af arbejdsstyrken. I Skåne er arbejdsløsheden 9,8 procent, enligt Arbetsförmedlingens seneste statistik. Stigningen skyldes frem for alt at flere flygtninge får opholdstilladelse og bliver registreret hos Arbetsförmedlingen. Forskellen på arbejdsløsheden blandt personer født i og uden for landet vokser, ligesom blandt personer med og uden videregående uddannelse.

– Den stigning vi ser nu i antallet af arbejdsløse er ventet. Mange af de flygtninge, som kom til Sverige i efteråret 2015 er blevet indskrevet i Arbetsförmedlingens etableringsindsats. Derfor skal stigningen af arbejdsløse ikke ses som et tegn på et svagere arbejdsmarked, siger Annika Sundén, analysechef hos Arbetsförmedlingen i en pressemeddelelse.

Arbejdsformidlingen har samordningsansvaret for nyankommne flygtninge og indvandrere i aldersgruppen 20-65 år, som har fået opholdstilladelse og maksimalt har været registreret i en kommune i et år, det såkaldte ”etableringsuppdrag”. Bare i år forventer Arbetsförmedlingen at skulle hjælpe 78.000 personer, som for nylig har fået opholdstilladelse, til et job i Sverige. I april var der 62.440 personer i etableringsindsatsen, hvilket svarer til cirka 17 procent af de arbejdsløse.

I Skåne var 60 748 personer indskrevet hos Arbetsförmedlingen i april, svarende til 9,8 procent. Heraf var cirka 13 procent en del af etableringsindsatsen.

En tredjedel af de arbejdsløse i Skåne har ikke en gymnasieuddannelse og arbejdsløsheden for personer med videregående uddannelse er markant lavere end for de uden gymnasieuddannelse (henholdsvis 6,5 og 27,2 procent). For personer med gymnasieeksamen er arbejdsløsheden 8,3 procent.

– Vi ser tydeligt at uddannelsesbehovet i Skåne bliver et alt vigtigere spørgsmål, siger Sofie Carlsson, vice markedschef hos Arbetsförmedlingen Skåne.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑