26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Malmø Universitet får universitetsstatus i 2018

Malmø Universitet får universitetsstatus i 2018

2016-06-16:
MAH_Niagara_webb

Malmø Universitet. Foto: News Øresund

Malmø Universitet vil fra 2018 få svensk universitetsstatus. Det vil blandt andet indebære flere ressourcer og mere forskning. Beskeden kom på en pressekonference i Malmø i dag.   

Den svenske regering har som ambition at give Malmø Universitet, på svensk Malmö Högskola, universitetsstatus fra og med den 1. januar 2018. Det fortalte regionsrådsformand i Skåne, Henrik Fritzon (S), ved en pressekonference i Malmø i dag. Beskeden kommer efter at han igennem foråret har ført forhandlinger med regeringen om Skånes fremtidige udvikling, hvor Malmø Universitets status som universitet har været behandlet separat som et prioriteret spørgsmål.

“Det vil indebære flere forskningsressourcer, og er kronen på værket i den udvikling som Malmø har gennemgået fra industriby til vidensby. Det er godt for Malmø, og for hele Skåne”, sagde han på dagens pressekonference.

At beskeden kom netop nu var en overraskelse, selv om man har arbejdet for netop dette siden institutionen blev grundlagt i 1998. Det sagde Kerstin Tham, universitetets rektor, ved pressekonferencen. Hun forventer at det vil indebære at aktiviteten udvides, samarbejder bliver lettere og at ressourcerne forøges.
“Vi har gode resultater på mange måder, men vi har brug for yderligere at styrke forskningen. Det her vil indebære øgede ressourcer og at vi får større frihed til at starte forskeruddannelser”, sagde Kerstin Tham, rektor på Malmø Universitet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerstin Tham, rektor for Malmø Universitet, og Henrik Fritzon (S), regionsrådsformand i Skåne, konstaterede ved dagens pressekonference at et langstrakt arbejde mod universitetsstatus for Malmø Universitet nu er afsluttet. Foto: News Øresund

Blandt andet har et svensk universitet mulighed for at anordne uddannelse på forskerniveau og udfærdige eksaminer på doktorniveau, hvor svenske ’högskolor’ skal ansøge om dette hos det svenske Universitetskanslerämbetet.

70 procent af de studerende ved Malmø Universitet er førstegenerations akademikere, hvilket Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalbestyrelsens ordfører i Malmø kommune, fremhævede i en pressemeddelelse i forbindelse med beskeden.
“Jeg er især glad for at Malmø Universitet, der er lykkedes med at rekruttere brede blandt studerende selv fra mindre studievante hjem, nu kan få del i de muligheder som følger med at have status af universitet. Det er en anerkendelse”, siger hun.

Den kommende universitetsstatus blev også meldt ud i en debatartikel i Sydsvenskan i dag, skrevet af Henrik Fritzon sammen med Helene Hellmark Knutsson (S), minister for højere uddannelse og forskning.

Næste trin i processen er at universitetet skal indgive en ansøgning om at få universitetsstatus til regeringen. Malmø Universitet havde ved starten i 1998 godt 5.000 studerende, i dag er antallet oppe på 24.000 og der er ca. 1.800 ansatte. (News Øresund – Jenny Andersson)

 

Fakta om universiteter og ’høgskolor’ i Sverige

Malmø Universitet bruger allerede i dag titlen universitet, på dansk og engelsk, men har status af at være en svensk ’högskola’. Forskellen mellem de to er, ifølge Universitetskanslarsämbetet, at kun et universitet har generel ret til at udfærdige eksaminer på forskerniveau. ’Högskolar’ skal ansøge om tilladelse inden for specifikke områder.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑