19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1D xx

Published on maj 18th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Den svenske regerings ønske om sandsugning i Øresund møder stor kritik – Danmark har gjort det i årevis

2018-05-18:

Det svenske forskningsinstitut Sveriges Geologiska Undersökning foreslår, at Sverige godt kan suge sand i Øresund. Foreslaget møder modstand hos interesseorganisationer og regionalpolitkere i Skåne. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Sandsugning i den svenske del af Øresund har været forbudt siden 1982. Men nu skal Sverige suge sand i den sydlige del af Øresund uden for Skanør-Falsterbo. Det foreslår Sveriges Geologiska Undersökning i en rapport, de har udarbejdet på vegne af regeringen.

Sand er en vigtig ressource. I Danmark bruges det blandt andet til produktion af beton, glas og kunstige øer – ting, som er nødvendige for at udvikle en storby.

Og netop derfor suger Danmark sand fra havbunden i Øresund: For at hovedstaden skal kunne udvikle sig.

I Sverige har man siden 1982 ikke foretaget nogen sandsugninger i Øresund, og svenskerne har hentet deres sand på land. Men det forårsager negative konsekvenser for grundvandet, og derfor har den svenske regering givet Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) til opgave at undersøge og foreslå havområder, hvor sandsugning er passende.

SGU foreslår blandt andet området ’Sandflyttan’, som ligger uden for Skanør-Falsterbo i den sydlige del af Øresund. Det har fået interesseorganisationen Öresundsfonden op af stolen med en skarp kritik af forslaget:

– Der vil være lavere produktion, færre bunddyr og mindre mad til fiskerne. Det forværrer hele havmiljøet, siger fondens formand, Peter Göransson, til Sveriges Radio og tilføjer:

– Jeg ville hellere se, at Øresund blev en maritim nationalpark, hvor man ikke påvirker havbunden overhovedet.

Länsstyrelsen i Skåne er ligeledes kritiske over for forslaget. De har for nylig skullet tage stilling til en anmodning om sandsugning netop i området ud for Skanør-Falsterbo, og de er ikke ligefrem glade for anmodningen:

– Sandsugning er ikke egnet i Øresund. Og nu, når anmodningen skal i høring, svarer vi på samme måde. Området er enten et Natura 2000-område for marsvin, eller for havområdet omkring halvøen Falsterbonäset. Der er store biologiske værdier, som sandsynligvis vil blive skadet, siger Pär Persson fra Länsstyrelsen i Skåne til Sveriges Radio.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑