26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on februar 22nd, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Elever fra offentlige gymnasier har bedre kompetencer

2018-02-22:

Selvom privatelever får højere karakterer i gymnasiet end deres offentlige modparter, klarer de sig dårligere på de videregående uddannelser. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Når svenske elever fra offentlige gymnasier starter på en videregående uddannelse, klarer de sig faktisk bedre end elever fra private gymnasier trods lavere karakterer på afgangsbeviset. Det viser ny rapport fra Skolverket. Karakterer skal baseres ud fra kompetence, og ikke ud fra hvilken skole man går på, mener gymnasieminister Anna Ekström (S).

Elever på svenske, offentlige gymnasier får generelt et lavere karaktergennemsnit end elever på private gymnasier. Men når de begynder på en videregående uddannelse, klarer eleverne fra de offentlige gymnasier sig faktisk bedre, viser ny rapport fra Skolverket, en svensk myndighed der fokuserer på kvalitetssikring af skolesystemet. Det skriver Sydsvenskan.

– Det er opsigtsvækkende. Karakterer skal gives ud fra kompetencer, og ikke ud fra hvilken skole man går på. Forældre og elever skal kunne stole på karakteren, siger den svenske gymnasieminister Anna Ekström (S) til Sydsvenskan.

I Skolverkets rapport er der taget højde for køn, karakterer, uddannelsesretning, forældres uddannelsesniveau og herkomst. De offentlige gymnasieelever klarer sig bedre ud fra samtlige parametre, og det er bekymrende, mener gymnasieministeren:

– Når jeg læser rapporten, tænker jeg, at der er rigtig mange tabere: Universitet, som får elever uden basale kompetencer. Elever, som ikke får en plads på deres drømmestudie, fordi en elev, som har gået på en anden skole, har fået højere karakterer. Men også studenter, som får en studieplads på grund af karaktererne, men som ikke har de nødvendige kompetencer. Der opstår mange problemer, når det her sker, siger Anna Ekström til Sydsvenskan.

Forholdet mellem privatfinansierede og statsfinansierede gymnasier har været genstand for stor debat i Sverige de seneste par år. Tidligere undersøgelser har vist, hvordan private gymnasier er mere generøse, når de retter prøver, og hvordan private gymnasier giver eleverne højere karakterer, end hvad de får på nationale tests.  

Og det er netop de højere karakterer og generøse rettelser, som kan være med til at lokke eleverne til at gå på de private gymnasier, og forældrene til at betale for det. Det strider mod selve ideen med uddannelse, mener Anna Ekström:

– Pointen med uddannelse er, at elever skal lære så meget som muligt. Vi kan ikke have, at skoler tjener penge på at lokke elever med høje karakterer. Det strider mod hele ideen med skolen, siger Anna Ekström til Sydsvenskan. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑