22 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2C xx

Published on maj 4th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

EU lægger op til at satse flere penge på regional udvikling

2018-05-04:

Udviklingsfonden European Regional Development Fund står til at få omkring 27 milliarder euro mere tilført i EU’s næste langtidsbudget for perioden 2021-2027, hvilket kan komme det grænseregionale samarbejde mellem Danmark og Sverige til gavn. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Udviklingsfonden European Regional Development Fund, som er en del af EU-budgettet, er for budgetperioden 2021-2027 blev foreslået til at blive cirka 27 milliarder euro større. Det er dog stadig for tidligt i forløbet til at sige, hvordan det kommer til at påvirke fremtidige Interreg-programmer, mener programchef for Interreg i Øresundsområdet.

Med en vision om at skabe et sammenhængende Europa forsøger European Regional Development Fund (ERDF) at udligne ubalancer i de europæiske regioner. Det sker for eksempel gennem Interreg-programmerne, hvor aktører fra forskellige regioner kan få EU-støtte til fælles projekter.

Det kan blandt andet være fælles projekter i Greater Copenhagen-regionen. Her kan danske og svenske aktører altså søge om EU-støtte til projekter, der udvikler regionen som helhed.

I perioden 2014-2020 havde EU afsat 199 milliarder euro til ERDF, mens det nye foreslåede budget, som EU-Kommissionen fremlagde i onsdags, afsætter 226 milliarder euro til ERDF. Det er 27 milliarder euro mere end sidste periode svarende til en stigning på 13,7 procent.

Men selvom budgettet som udgangspunkt ser lovende ud for regional udvikling, er det stadig for tidligt i forløbet til at sige noget konkret om budgettets visioner, mener Magnus Schönning, der håndterer EU-fondsmidler til regional udvikling i områderne Øresund, Kattegat og Skagerrak under EU-programmet Interreg. Interreg modtager sine fondsmidler via hovedfonden ERDF.

– Det er stadig for tidligt i processen til at sige noget konkret om forslagene i budgettet. Forhandlinger omkring budgettet vil gå frem og tilbage i løbet af året, og derfor er tallene stadig kun foreløbige. Men vi vil selvfølgelig følge udviklingen i forhandlingerne meget tæt, og hvordan det får indflydelse for netop vores region, siger Magnus Schönning til News Øresund og tilføjer:

– Men som udgangspunkt ser det ikke dårligt ud, at European Regional Development Fund foreslås at blive tilført 13,7 procent flere midler.

Når Interreg skal kommunikere med EU, sker det oftest gennem direktoratet D.G. Regio, som er det Directorate-General (D.G.), der er ansvarlig på det regionale område, forklarer Magnus Schönning.

Det næste skridt i processen med EU-budgettet og Interreg-midlerne er, at D.G. Regio skal offentliggøre en rapport for den fremadrette implementering af Interreg-programmer. Rapporten offentliggøres 29. maj, og vil i langt højere grad skitsere, hvordan fondsmidlerne skal håndteres i fremtiden, siger programchefen.

– De foreløbige forslag til budgettet er ikke så spænende i sig selv. Det er først, når tingene bliver mere konkrete, at vi faktisk kan få en følelse for, i hvilken retning det nye budget tager os, og det sker 29. maj, siger han til News Øresund.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑