19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on februar 2nd, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Finansiering af højhastighedstog i fokus på konference i Malmø fredag

2018-02-02:

Mätta Ivarsson (MP) og Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) argumenterede på konferencen Byggstart Sverige for, at det nu er et godt tidspunkt at tage lån til højhastighedsbaner. Foto: News Øresund – Jenny Andersson.

Faldende statsgæld og lave omkostninger til at tage langsigtede lån indebærer, at der er gode forudsætninger for at finansiere en hurtig udbygning af højhastighedstog i Sverige. Det fremhæver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), borgmester i Malmø, på en konference om infrastruktur i dag.

– Statsgælden falder temmelig hurtigt, og Sverige er et land i vækst, så der er behov for flere investeringer. Det kræver, at S og M når til enighed, og det tror jeg, kan opnås. Der er gode forudsætninger med faldende statsgæld, samt at det er billigt at tage langsigtede lån, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh på konferencen Byggstart Sverige, som arrangeres på Malmø Live i dag med omkring 300 deltagere.

Konferencen fokuserer på finansiering af svensk infrastruktur med højhastighedstog i fokus.

– Vi har ofte snakket om, hvorfor vi skal have højhastighedstog. Nu er vi nået til hvordan, hvordan får vi det til at ske. Den nuværende infrastruktur har brug for en oprustning, men vi har også brug for at bygge nyt ved siden af. Vi er mange i dag, som ser værdi i at forbinde de tre største byer med højhastighedstog for at sikre, at vi kan håndtere strømmen af gods, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

I en slutrapport fra december foreslog Sverigeförhandlingen en lånefinansieret udbygning af højhastighedsjernbanen. Beregningerne viser en totalomkostning på omtrent 230 milliarder svenske kroner.

– Hvilke togoperatører har lyst til at købe et højhastighedstog for derefter kun at køre delstrækninger? Det er der nok ingen, der har. Vi foreslår en hurtig udbygning, som kan være færdig i 2035. Vi foreslår også, at lånet optages af statsgældsforvaltningen, siger Hans Rode, udredningssekretær for Sverigeförhandlingen, på konferencen

I efteråret foreslog den svenske trafikstyrelse en national plan for transportsystemets udvikling 2018-2029, hvilket inkluderede højhastighedstog, dog med hastigheder på 250 km/t og ikke 320 km/t, som tidligere var blevet diskuteret. Derudover foreslog de en gradvis udbygning. Forslaget har mødt kritik. Ifølge Mätta Ivarsson (MP), ordfører for regionale udviklingsråd i region Skåne, er der bred enighed i Skåne om, at der er behov for nye stambaner med hurtig udbygning.

– Alle tog kører på samme spor, og der opstår dagligt store problemer, som spreder sig i tognettet. Vi ser stor nytte for regionen ved at fordele trafikken ud over flere spor. Da de eksisterende stambaner blev bygget i 1800-tallet, byggede man hurtigt, og havde vi ikke gjort det, så havde vi sandsynligvis tabt dele af den udvikling, vi har i dag, siger hun.

(News Øresund – Jenny Andersson)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑