19 februari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on juni 11th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Flere svenskere søger ind på professionshøjskolerne

2018-06-11:

Svenske studerende strømmer til yrkeshögskolan, der forrige år havde rekordmange ansøgere. Foto: Tulane Public Relations – CC BY 2.0

I løbet af 2017 har tre procent flere drømt om at blive optaget på en af Sveriges mange professionshøjskoler. Mere end hver femte ansøger søgte en uddannelse indenfor sundhedspleje.

Selvom Sverige på nuværende tidspunkt befinder sig i en periode præget af højkonjunktur, har de svenske professionshøjskoler – yrkeshögskolan – modtaget rekordmange ansøgninger. Det skriver Myndigheten för yrkeshögskolan i en pressemeddelelse.

I 2017 søgte 52.400 personer en uddannelse på en af Sveriges professionshøjskoler, hvilket er en stigning på tre procent sammenlignet med året forinden. Det drejer sig primært om uddannelser med tilknytning til sundhedsplejen, hvor den mest populære uddannelse er medicinsk sekretær efterfulgt af tandklinikassistent.

En af bevæggrundene for professionshøjskolernes opblomstrende fremgang kan blandt andet ses i regeringens storsatsning på området. Forrige år valgte Sveriges regering nemlig at tilføre professionshøjskolerne et løft i budgettet på i alt 920 millioner svenske kroner frem mod 2022. I konkrete tal svarer satsningen til 14.000 flere studiepladser. I dag er der omkring 30.000 pladser i alt.

Udover den massive satsning på professionshøjskolerne har regeringen også forhøjet de studerendes SU med omtrent 300 svenske kroner om måneden ekstra. På den måde har regeringen også forsøgt at gøre det mere attraktivt for borgerne at påbegynde en uddannelse.

Hele fortjenesten kan dog ikke udelukkende tilskrives regeringen. Generaldirektør for Myndigheten för yrkeshögskolan, Thomas Persson, fremhæver, at 93 procent af de studerende er kommet i arbejde indenfor et år efter endt uddannelse. Det har gjort, at flere har fået øjnene op for professionshøjskolen, mener han:

– Den store fordel med professionsuddannelser er, at de er skræddersyet arbejdsmarkedet. Vi bevilger kun uddannelser, hvor vi ser, at der er en efterspørgsel. Det her er fremtidens uddannelsesform og den kommer til at fortsætte med at vokse, siger Tomas Persson ifølge Myndigheten för yrkeshögskolans pressemeddelelse.

(News Øresund)

Fakta – Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan blev indført ved lov i 2009. Uddannelsesformen adskiller sig fra andre uddannelser ved at være præget af stort fokus på praktisk lærdom frem for teoretisk viden. En af uddannelsens helt store forcer er dens mulighed for at få personer hurtigt igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

I Danmark findes et lignende fænomen i form af professionshøjskolerne. De blev etableret ved lov i 2007, og der findes på nuværende tidspunkt otte danske professionshøjskoler.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑