26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on marts 28th, 2018 | by Anna Palmehag

0

Greater Copenhagen vil arbejde for erhvervspraktik over Sundet

2018-03-28:

Ifølge Henrik Fritzon (S), næstformand i Greater Copenhagen & Skåne Committee samt regionsrådsformand i Region Skåne, skal man tackle problemet ved at indlede en diskussion med arbejdsmarkedets aktører. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Elever på danske erhvervsuddannelser kan ikke søge praktikplads i Sverige, selvom der er flere ledige pladser i Skåne end på Sjælland. En af grundene hertil er at man i Sverige ikke betaler eleverne under praktikken. Det er en af de grænsehindringer som den dansk-svenske samarbejdsorganisation længe har haft som topprioritet og fortsat arbejder på at løse i 2018.

De fire hindringer som Greater Copenhagen & Skåne Committee (GCSC) fortsat skal arbejde på er:
– validering af uddannelser, karakterer og fagkyndighed over grænsen.
– at elever på danske lærlingeuddannelser ikke kan søge praktikplads i Sverige, blandt andet da de svenske praktikpladser er ulønnede.
– at personer der ikke er EU-medborgere ikke kan bo i Danmark og arbejde i Sverige.
– at danske ejere af fritidshuse har problemer med at få telefon- og internetabonnement i Sverige eftersom de ikke har et svensk personnummer.

Grænsehindringen som påvirker udenlandske ejere af svenske fritidshuse står også på det nordiske Grænsehindringsråds prioriterede liste. Grænsehindringsrådet har også arbejdet med spørgsmålet om erhvervspraktik, men har lagt spørgsmålet på is indtil en lokal undersøgelse af problemstillingen er blevet lavet, da problemet specifikt påvirker Greater Copenhagen. Ifølge Henrik Fritzon (S), næstformand i Greater Copenhagen & Skåne Committee samt regionsrådsformand i Region Skåne, skal man tackle problemet ved at indlede en diskussion med arbejdsmarkedets aktører.

– Det allerførste skridt, vi skal tage, er at vælge, hvilke erhvervsgrupper, der er prioriterede, og sidenhen høre fra brancheorganisationerne, hvilke ideer de har. Vi må vende tilbage til lovgivningen, men vi tror, at brancheorganisationerne kan håndtere deres brancher, siger han.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere:
Bertel Haarder: Geoblokering er min mest prioriterede grænsehindring i år
Fjernes grænsehindringer vil Greater Copenhagen regionen tjene milliarder – ifølge ny rapport


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑