19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on februar 12th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Hundredvis af svenske hjemmesider ramt af hackerangreb

2018-02-12:

I søndags blev over 500 svenske hjemmesider ramt af hackerangreb. Billedet er et eksempel på det kodningsarbejde, en hacker kunne udføre, og dermed ikke direkte relateret til artiklen. Foto: Pixabay.

I søndags blev flere hundrede svenske hjemmesider ramt af et hackerangreb, herunder også op til flere offentlige myndigheder. Det er endnu et eksempel på et stigende problem med sofistikerede hackerangreb.

Polisen.se, malmo.se, lund.se … Listen over svenske myndigheders hjemmesider, som i søndags potentielt var under angreb af hackere, er lang. Der er i alt 509 svenske hjemmesider, som potentielt har været udsat for hackerangrebet, viser en optælling af de 4275 hackede hjemmesider, som News Øresund har foretaget. Nul danske hjemmesider blev fundet på listen.

Søndagens digitale strabadser er dog langt fra et enkeltstående eksempel – hackerangreb er nemlig et stigende problem i Sverige:

– De bliver mere sofistikerede og sværere at opdage, siger Dag Hartelius, generaldirektør for den svenske signalefterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt (FRA), til Dagens Nyheter, og fortsætter:

– Antallet af forespørgsler fra Säkerhetspolisen (det svenske PET, red.) er steget utrolig tydeligt. (News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Fakta: Mining af kryptovaluta

Søndagens hackerangreb blev udført via plugin-programmet “Browsealoud”. Browsealoud er et hjælpeprogram til ens internetbrowser, som tilbyder højtlæsning af en hjemmesides indhold. Gerningsmændene har på en eller anden måde tilføjet en ondsindet kode i Browsealouds program for derved at få det til at mine Monero, en kryptovaluta a la Bitcoin, skriver Dagens Nyheter.

Hackernes fidus har altså været, at hver gang en person har tilgået en hjemmeside, hvor Browsealouds højtlæsning har været tilgængelig, så har personen samtidig aktiveret den ondsindede kode og minet Monero for hackerne.

Der er dog ingen grund til bekymring, hvis du selv benytter hjælpeprogrammet, mener virksomheden bag Browsealoud, Texthelp. Umiddelbart efter hændelsen udtalte Texthelp nemlig, at “forbrugerdata hverken er blevet tilgået eller gået tabt” og at “en sikkerhedsundersøgelse vil blive foretaget af et eksternt sikkerhedsfirma”. Det skriver de i en pressemeddelelse


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑