25 maj 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on juni 2nd, 2017 | by Johan Wessman

0

Intern splittelse i de borgerlige partier i Sverige

2017-06-02:

Anna Kindberg Batra. Foto: Moderat.se

Snart kun et år til riksdagsvalget i Sverige og der er stor uro i den borgerlige fireparti-alliance. Moderaterna er i krise eftersom opbakningen til partileder Anna Kinberg Batra er faldet dramatisk. I ugen har flere moderate politikere krævet hendes afgang. Nu er der ligeledes partimedlemmer fra Liberalerna som kræver deres partileder skal forlade sin post og tidligere minister Birgitta Ohlsson meddelte sent i går at hun opstiller som modkandidat.

En helt ny vælgerundersøgelse fra SCB viser at Moderaterna er gået tilbage med 5,2 procentpoint siden valget 2014 og samlet set får alliancen 37,6 procent mens regeringen plus Vänsterpartiet får 41,9 procent.

Vælgeropbakningen til Moderaterna har været faldende siden januar, hvor Anna Kinberg Batra annoncerede, at de var åbne for at samarbejde med Sverigedemokraterna. Mens nogle Moderater jublede blev andre skuffede og det skabte intern splid i den borgerlige alliance mellem partierne Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna. Nu er det også en af grundene til at der er intern splittelse i partiet. I går krævede Christian Gustavsson, formand for Moderaterna i Östergötaland og medlem i partistyrelsen, at Anna Kinberg Batra skal afgå.

– Selvom jeg meget godt kan lide Anna, så er det åbenlyst at det her ikke fungerer længere. Man kan være et fantastisk godt menneske og en dygtig politiker, men man kan alligevel være på det forkerte sted. Anna er det forkerte sted, siger Christian Gustavsson til Östergötalandsavisens nyhedskanal Corren.se.

Der er dog ikke nogen tydelig modkandidat til posten og den øvrige partiledelse bakker Anna Kinberg Batra op, men erkender at partiet står i en kritisk situation. Anna Kinberg Batra holdte pressekonference tidligere i dag og meddelte, at hun bliver siddende som partileder og i stedet rokerer lidt rundt i partistyrelsen, men at hun erkender at hun og partiet har et tillidsproblem.

– Jeg befinder mig i en tillidskrise og vi moderater er i en tillidskrise. Jeg oplever den indsigt meget stærkt, sagde Anna Kinberg Batra på pressekonferencen.

Moderaterna fik 18,1 procent af stemmerne i SCB’s vælgerundersøgelse som blev publiceret i dag, hvilket er en tilbagegang med 5,2 procentpoint i forhold til valget i 2014 og betyder at de havner efter Sverigedemokraterna som får 18,4 procent. Da Anna Kinberg Batra overtog som partileder efter Fredrik Reinfeldt havde partiet omkring 23 procent i opinionsundersøgelserne.

Birgitta Ohlsson som vill kandidera som ny partiledare för svenska Liberalerna gav tidigare i år ut boken “Duktiga flickors revansch” som betecknas som ett personligt och politiskt försvarstal för duktiga och starka kvinnor. Bokomslag från Forum Bokförlag.

Samtidig går Liberalerna og Kristdemokraterna henholdsvis 0,4 og 1,4 procentpoint tilbage, mens Centerpartiet går 5,2 frem. Centerpartiet, som tidligere har haft problemer med at blive synlige for vælgerne, har oplevet en stor fremgang. Delvis på bekostning af Moderaterna. For Kristdemokraterna har det længe været normalniveau at ligge tæt ved spærregrænsen på 4 procent, mens Liberalerna har ligget relativt stabilt omkring de 5 procent. Men nu er der også partimedlemmer fra Liberalerna som foreslår et partilederskift. Jan Björklund har siddet på posten siden 2007 og det er ikke første gang at et partilederskift diskuteres. Der er en del af partimedlemmerne som foretrækker Birgitta Ohlsson, tidligere Europaparlamentariker og Europa-minister med en mere socialliberal profil.

– Vi tror at det her kan give det energikick, som vi har brug for og vi har jo stået og stampet på cirka de samme stemmetal i flere år. Vi tror at med en ny trio i toppen, så gør det ikke noget, at vi skifter partiledelse et år inden valget, i stedet vil det give et fornyelseskick som vil hjælpe os med at tiltrække nye vælgere frem til valget 2018, siger Malin Sjöberg-Högrell, Länsformand i Uppsala län till SVT.

I går eftermiddag meddelte Birgitta Ohlsson at hun opstiller som modkandidat, hvis hun har opbakning til det, når partiet har sin kongres i november. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑