25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Malmökunstner tiltalt for racisme

2014-08-19:

Hvor går grænsen for hvad der er kunst? Spørgsmålet er sat på spidsen, når Malmökunstneren Dan Park og hans gallerist Henrik Rönnquist er tiltalt for hetz med folkegruppe og ærekrænkelse. Dan Park har blandt andet indsat foto af mørklødede voldsofre i løkker under teksten ”Hang On, Afrofobians”.

Dan Park spreder normalt sin kunst ved at klistre den op i byen i form af enkle, kopierede A4-ark. Denne sommer er han for første gang udstillet på et galleri, men nogle minutter efter åbningen, den 5. juli, beslaglagde politiet en del af værkerne og greb Dan Park og galleristen Henrik Rönnquist.

De kontroversielle billeder, som Dan Park allerede tidligere er dømt for, men som nu altså vises igen, består af collager med indsatte billeder af virkelige personer.

Et billede kaldes ”Vor negerslave er løbet væk” og kommenterer en begivenhed, hvor studenter i Lund klædte sig ud som slaver og slaveejere og lod som om, de holdt en auktion. Indsat på billedet, som slave, findes en aktivist fra det afrosvenske landsforbund, der protesterede mod begivenheden.

Et andet billede viser ham og en anden mørklødet mand, som tidligere har været udsat for brutal mishandling foran sin søn. De hænger begge i løkker.

Yderligere et billede viser repræsentanter for romaorganisationer ved siden af skiltet ”Sigøjnersnyd er en fryd”

De udsatte personer føler sig krænkede og forfulgte, mens galleristen og Dan Park siger til dagbladet Sydsvenskan, at billederne er satiriske, og at de vil skabe debat.

Retssagen indledes i begyndelsen af august, og straffen kan blive erstatning og bøder eller fængsel i op til to år. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑