21 juli 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on juni 30th, 2017 | by Sofi Eriksson

0

Mangel på ingeniører både i Sverige og Danmark

2017-06-30:

Der er stor mangel på ingeniører i både Skåne og på Sjælland, særligt inden for IT-branchen og byggebranchen, hvor der også er behov for blandt andet flere elektrikere og murere. Foto: News Øresund

Der er stor mangel på ingeniører i både Skåne og på Sjælland, særligt inden for IT-branchen og byggebranchen, hvor der også er behov for blandt andet flere elektrikere og murere. Derudover mangler der læger, sygeplejersker og lærer på begge sider af Øresund. Det viser nye rekrutteringsanalyser fra STAR og Arbetsförmedlingen.

I foråret 2017 var der 15.400 stillinger i Danmark som ikke blev besat efter rekruttering. Det viser en rekrutteringsanalyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). 30 procent af virksomhederne i undersøgelsen havde haft behov for at rekruttere og 6 procent af dem havde udfordringer med at finde de rette kompetencer. Der er ikke nogen større forandring mod sidste forår og stadig langt under niveauet i 2007, hvor der var 66.000 forgæves rekrutteringer.

Det er frem for alt i bygge- og anlægsbranchen at det er svært at finde den rette arbejdskraft. 12 procent af virksomhederne har haft rekrutteringsproblemer. Dernæst er det i rengøring og anden service, hotel- og restaurationsbranchen samt vidensservice. Manglen er steget siden foråret 2016 inden for bygge- og anlægsbranchen og rengøring mens den er blevet mindre inden for hotel- og restaurationsbranchen.

I Sverige er der overordnet set lignende udfordringer med at finde de rette kompetencer inden for byggebranchen, sundhedsvæsenet og IT-branchen viser en nylig publiceret rapport fra Arbetsförmedlingen. Også på andre områder, eksempel indenfor hotel- og restauration og transport, er efterspørgslen den samme. Men der er et par områder, hvor der er mangel på arbejdskraft på den ene side af Øresund, som kan matches med et overskud på den anden side. Eksempelvis er der mangel på butiksassistenter i Danmark, men overskud i Sverige. Omvendt er der gode jobmuligheder for telefonsælgere og visse typer af rengøringspersonale i Skåne, mens lignende stillingskategorier i Danmark har mindre gode jobmuligheder.

Stillingskategorier med mangel på arbejdskraft i Skåne

Civilingeniører, ingeniører og teknikere inden for byggebranchen, elektronik og teknik
IT-arkitekter, systemudviklere
Biomedicinske analytikere
VVS-håndværkere
Elektrikere
Murere
Betonarbejdere
Kokke
Lastbilschauffører
Motormekanikere
Læger
Jordemødre
Sygeplejersker
Tandlæger
Sundhedsassistenter og hjemmehjælpere
Lærere
Pædagoger
Socialrådgivere

Kilde: Var finns jobben, Arbetsförmedlingen juni 2017

Stillingskategorier med omfattende mangel på arbejdskraft i Østdanmark

Sygeplejerske
Læger
Lægekonsulent
Social – og sundhedsassistenter
Lærer
Elektrikere
Maskiningeniører
Programmører og systemudviklere

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑