18 oktober 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on november 7th, 2017 | by Sofi Eriksson

0

Markedsføring og samarbejde skal løfte Norden som fremstående region for forskning og uddannelse

2017-11-07:

Helene Hellmark Knutsson (S), Sveriges minister for forskning og uddannelse. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sammen er de nordiske lande en af verdens stærkeste forsknings- og uddannelsesregioner – men de skal blive bedre til at markedsføre dette over for studerende og forskere fra hele verden og til at lære mere af hinanden. Det mente Helene Hellmark Knutsson (S), Sveriges minister for forskning og uddannelse, i forbindelse med at hun mødte de øvrige nordiske landes uddannelsesministre i København mandag.

De nordiske uddannelsesministre mødtes mandag for at diskutere hvordan udbyttet indenfor forskning og videregående uddannelser kan forbedres mellem de nordiske lande. Til hjælp har de en ekspertgruppe der har præsenteret forslag til hvordan mobiliteten kan forbedres når det gælder videregående uddannelser og hvordan Nordens forskning og uddannelse skal markedsføres som en topregion.
– Norden har syv universiteter som ligger på top 100 i verden og per capita har vi den stærkeste forsknings- og udviklingsregionen i verden. Men det glemmer vi ofte at markedsføre – det vil sige, hvor stærke vi er sammen, siger Helene Hellmark Knutsson (S) til News Øresund efter at ministrenes formiddagsmøde med fokus på det nordiske samarbejde idenfor videregående uddannelser.

De forslag som præsenteres af ekspertgruppen dagen igennem tager Helene Hellmark Knutsson med videre til debat, når Sverige ved årsskiftet overtager stafetten som ordførende land i Nordisk Ministerråd.
– Vi planlægger at have en høring, ikke kun universiteterne og forskerne, men også med de myndigheder som har ansvaret for at fremme disse miljøer, såsom Universitets- och högskolerådet i Sverige. Så skal vi se på, hvordan vi mere konkret kan forbedre informationen og udbyttet mellem vores lande, siger hun.

Helene Hellmark Knutsson besøgte i 2015 forskningsanlægget MAX IV udenfor Lund. Foto: News Øresund

Det nordiske samarbejde indenfor forskning og uddannelse har bland andet ledet til de store investeringer i materialeforskningsanlæggene ESS og MAX IV, som lige nu bygges udenfor Lund, i et samarbejde med andre europæiske land og hvor Sverige og Danmark er værtslande. Det viser at en lille region, rent befolkningsmæssigt, kan skabe verdensførende forskning, bare man samarbejder, fremhæver Helene Hellmark Knutsson. Desuden lokker det virksomheder og investeringer til regionen mener hun.
– Hvis vi kan lokke internationale topforskere og studerende, så styrker vi Norden som videns region og så gør vi det også interessant for virksomheder at fortsætte med at investere her – ikke mindst netop idenfor forskning og udvikling.

Når Sverige overtager ordførerposten næste år, vil fokus være på hvordan Norden fortsat skal være en tryg velfærdsmodel og samtidig klare integration og inkludering uden at give afkald på åbenhed og innovation, fortæller Helene Hellmark Knutsson.
– Vi må lære af hinanden om hvordan vi kan blive bedre. Vi har ret ens samfundsmodeller og de nordiske lande hviler på stort set de samme vurderinger, hvilket indebærer at de reformer som fungerer godt i et land, ofte også fungerer godt i et andet. Derimod vælger vi at løse spørgsmål på forskellige måder, og der skal vi lære af hinanden, siger hun inden næste møde hvor de nordiske landes nationale forskningsråd skal diskutere hvordan forskningssamarbejdet mellem landene kan styrkes. (News Øresund – Sofi Eriksson)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑