26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1E xx

Published on april 5th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Mere end hver fjerde kommune i Sverige vil have nationalt forbud mod tiggeri

2018-04-05:

Göran Dahlström er blandt de borgmestre, som mener, at et omfattende forbud mod tiggeri er en god idé. Pressefoto: Katrineholm Kommune – Hanna Maxstad

Tiggeri skal forbydes, mener mere end hver fjerde svenske kommune. Det viser en spørgerunde i de svenske kommunalråd foretaget af SVT Nyheter. Det er primært borgerlige kommuner, der ønsker et forbud, men socialdemokratiske kommuner har også taget tanken om et forbud til sig. Malmø kommune har valgt ikke at besvare spørgsmålene.

Tilbage i 2015 kom det svenske politi frem til, at der er omkring 4.500 tiggere i landet. Tre år senere er tallet nogenlunde det samme, siger den svenske stat, men den store ændring er tonen i debatten. Også socialdemokratiske kommuner er begyndt at lege med tanken.

– Det er ikke værdigt for et menneske at knæle på et gadehjørne i et velfærdsland som Sverige. Desuden medfører det en masse andet, såsom prostitution og menneskehandel, siger Göran Dahlström (S), Katrineholms socialdemokratiske borgmester, til SVT Nyheter og tilføjer:

– Vi skal ikke have tiggere i Sverige. Det kan ikke være rigtigt, at Rumænien og Bulgarien eksporterer deres fattige mennesker til Sverige, siger han til SVT Nyheter.

Ifølge spørgerunden er det 26 procent af de adspurgte kommuner, som ønsker et nationalt forbud mod tiggeri. Ud af de 26 procent er det over halvdelen, 57 procent, som er borgerlige kommunalbestyrelser, der altså ser forbuddet som en god idé.

Majoriteten af de svenske kommuner er dog uenige. Spørgerunden viser nemlig, at 61 procent af de adspurgte kommuner er imod et forbud. Det er blandt andet Göteborg Kommune, som er imod, hvor borgmesteren, Ann-Sofie Hermansson (S), hverken går ind for lokalt eller nationalt forbud mod tiggeri.

– Det er både urimeligt og uanstændigt, at et menneske i nød ikke skal kunne bede et andet menneske om hjælp, siger Ann-Sofie Hermansson til SVT Nyheter.

Et nationalt forbud vil med stor sandsynlighed heller ikke blive til noget med den nuværende regering. For på den ene side er der regeringspartiet Miljøpartiet, som er direkte imod et forbud, men som samtidig kan forvente en mindre politisk rolle, når Sverige går til Riksdagsvalg til efteråret.

På den anden side er der regeringspartiet Socialdemokraterna, som delvist ønsker at sætte ind mod tiggeri – bare ikke med et omfattende forbud:

– Jeg er ikke sikker på, at det er det bedste forslag. Det er ikke sådan, at politiet skal lægge en masse ressourcer i at forhindre mennesker i at sidde foran et indkøbscenter og bede om hjælp, sagde Sveriges finansminister, Magdalena Andersson (S), til en spørgetime i Riksdagen i marts.

(News Øresund)

Fakta: Om spørgerunden

Spørgerunden er foretaget af SVT Nyheter. De har spurgt samtlige borgmestre i landet om deres holdning til et forbud. 168 ud af 290 har svaret på minimum et af spørgsmålene, hvilket giver en svarfrekvens på 58 procent. Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), valgte ikke at svare, da hun principielt ikke besvare spørgerunder, siger hendes stabschef til SVT Nyheter.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑