19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1E xx

Published on januar 26th, 2018 | by Anna Palmehag

0

Millioner til svensk-dansk samarbejde om proteinmikroskop

2018-01-26:

Tidligere har Novo Nordisk-fonden og Knut og Alice Wallenbergs stiftelse hver for sig finansieret platforme for kryo-elektronmikroskopi i Danmark og respektive Sverige. Gennem støtten til CryoNet, på en million euro hver, vil de nu integrere platformene og støtte samarbejdet og vidensudveksling mellem landene. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Proteinforskere fra Københavns, Aarhus, Stockholms og Umeå universitet får to millioner euro til at etablere et samarbejde om forskningen i kryo-elektronmikroskopi, hvor et af mikroskoperne er på Københavns Universitet. Pengene kommer fra danske Novo Nordisk-fonden og svenske Wallenbergsstiftelsen.

Tidligere har Novo Nordisk-fonden og Knut og Alice Wallenbergs stiftelse hver for sig finansieret platforme for kryo-elektronmikroskopi i Danmark og respektive Sverige. Gennem støtten til CryoNet, på en million euro hver, vil de nu integrere platformene og støtte samarbejdet og vidensudveksling mellem landene, skriver Wallenbergsstiftelsen i en pressemeddelelse.

Kryo-elektronmikroskopi anses så revolutionerende indenfor strukturbiologi at forskerne som udviklede det fik 2017s Nobelpris i kemi.

Indenfor rammerne for samarbejdet CryoNet kommer svenske og danske forskere nu til, med hjælp af mikroskopet i København, at forsøge at finde nye molekyler og proteinstrukturer, som kan lægge grunden til nye lægemidler til behandling af eksempelvis demens, cancer, diabetes og overvægt, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. De kommer også til at udveksle erfaringer og viden, og holde fælles seminarier. Desuden skal forskerne lave instruktioner, så kendskabet til hvordan kryo-elektronmikroskopet bruges kan spredes verden rundt. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑