19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Novo Nordisk Fonden finansierer nyt strålerør til Max IV

2018-01-26:

MicroMax skal fokusere røntgenstrålerne i synkrotronlysanlægget Max IV i en meget stærk mikroskopisk stråle, som altså gør det muligt at studere selv meget små krystaller. Foto: News Øresund – Johan Wessman

MicroMax bliver navnet på det nye strålerør til proteinforskning ved forskningsanlægget Max IV i Lund. Satsningen på 255 millioner kroner skal gøre det muligt at studere betydeligt mindre proteinkrystaller end tidligere. MicroMax bliver samtidig en del af Copenhagen Bioscience Cluster, som Novo Nordisk Fonden arbejder for at opbygge i Øresundsregionen.

MicroMax skal fokusere røntgenstrålerne i synkrotronlysanlægget Max IV i en meget stærk mikroskopisk stråle, som altså gør det muligt at studere selv meget små krystaller. Strålerøret bliver det mest avancerede af sin type i verden, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

– MicroMax er uundgåelig for Max IV. Det er frugten af et langt og fremgangsrigt samarbejde mellem kollegaer fra hele Øresundsregionen. Det kommer til at give forskerne mulighed for at undersøge proteiner i rumtemperatur og i deres næsten-naturlige miljø. Det er et stort skridt fremad i forståelsen af hvordan proteiner fungerer i vores kroppe, siger Max IVs direktør Christoph Quitmann i en kommentar.

De 255 millioner skal dække omkostningerne for opbygningen af MicroMax, som beregnes til fire år, og derefter driften af strålerøret i ti år. (News Øresund)

Fakta: Copenhagen Bioscience Cluster

Novo Nordisk Fonden har siden 2007 støttet en række forskningscentre og forskningsinfrastruktur indenfor biomedicin og bioteknologi i Københavnsregionen og Skåne med totalt cirka fire milliarder kroner. Centrene er ”Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research”, ”The Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem)” og ”Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research” ved Københavns Universitet, samt ”Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability” ved DTU. Forskningsinfrastrukturen omfatter MicroMax ved Lunds universitet, Danmarks Nationale Biobank ved Statens Serum Institut i København, og kryo-elektronmikroskopet ved Københavns Universitet.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑