20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on juni 4th, 2018 | by Anna Palmehag

0

Ny højhastighedsjernbane mellem Malmø og København foreslås af tidligere Skånetrafiken-chef

2018-06-04:

De eksisterende forslag til endnu en fast forbindelse mellem Sverige og Danmark – efter Øresundsbron – udgår fra kommunernes behov, mener Mats Améen fra konsulentvirksomheden Trivector, som blandt fokuserer på transport. Han mener i stedet at man skal se med et bredere perspektiv og satse på en hurtigere forbindelse, hvor de rejsende uden at skulle bytte kan nå flere byer både i og udenfor regionen. Kort: Trivector

Yderligere et bud på en fast Øresundsforbindelse kastes nu ind i debatten, da Mats Améen, senior trafikkonsulent hos Trivector og tidligere chefsstrateg på Skånetrafiken, foreslår en ny jernbaneforbindelse for hurtigtog mellem Malmø og København. Det vil fjerntogspassagererne vinde på, argumenterer han for i en debatartikel i Sydsvenskan.

De eksisterende forslag til endnu en fast forbindelse mellem Sverige og Danmark – efter Øresundsbron – udgår fra kommunernes behov, mener Mats Améen fra konsulentvirksomheden Trivector, som blandt fokuserer på transport. Det gælder både tankerne om en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg, og en metro mellem Malmø og København, og en forbindelse mellem Landskrona og København, mener han.

Mats Améen mener i stedet at man skal se med et bredere perspektiv og satse på en hurtigere forbindelse, hvor de rejsende uden at skulle bytte kan nå flere byer både i og udenfor regionen. En sådan forbindelse skal dog gå via de største stationer i regionen, argumenterer han for i debatartiklen:

”For fjertogstrafikken er de fire vigtigste stationer i Øresundsregionen København, Kastrup, Malmø og Lund. På en god femteplads kommer Helsingborg. Dette hierarki burde også gælde på meget lang sigt. At stationerne ligger centralt i byerne er vigtigt for at fremtidige højhastighedstog skal kunne konkurrere med flyet på lidt længere strækninger.”

Derfor foreslår Mats Améen altså yderligere en fast jernbaneforbindelse mellem Malmø og København, som udover at knytte mere fjerntliggende byer sammen også vil halvere rejsetiden mellem de to storbyer.

”Københavns hovedbanegård tilgås da nord fra, noget som gør det muligt at køre lige igennem stationen mod Hamburg uden at skifte retning. Samtidig nås de fire vigtigste stationer i Øresundsregionen. Tåg fra Oslo og Göteborg når de samme stationer plus Helsingborg.”

Præcis hvordan strækningen skal se ud i København, går Mats Améen dog ikke ind på i debatartiklen. Han mener også at spørgsmålet om den præcise udformning af en forbindelse – om det eksempelvis skal være en tunnel eller bro – kan vente til man har valgt den bedste strækning.

Debatartiklen kommer ugen efter konferencen Fehmarn Belt Days i Malmø, som har bidraget til at sætte fokus på infrastrukturspørgsmål, der er højt på agendaen i regionen.

(News Øresund)

Fakta: Forslag til faste forbindelser over Øresund

De tre konkrete forslag til faste forbindelser over Øresund som har en form for politisk opbakning og som der arbejdes på er:

  • Landskronaforbindelse/Europaspåret
    Landskrona arbejder for en togtunnel mellem Landskrona og Nordhavnen i København.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑