20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on maj 9th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Politirapport: Grænsekontroller kan erstattes af stikprøver og kameraovervågning

2018-05-09:

Politiets anbefalinger til den svenske regering handler om at udruste samt forberede politiet til den dag, hvor de indre grænsekontroller ophæves. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

For at modvirke internationale tyvebander vil det svenske politi have udvidede beføjelser til at udføre person- og køretøjskontroller i grænsenære områder. Men for at politiet skal være rustede til dagen hvor de midlertidige indre grænsekontroller afskaffes, kræver det flere ressourcer. Det skriver svensk politi i en rapport til den svenske regering.

I en rapport til regeringen skriver politiet at internationale kriminelle netværk påvirker udviklingen i Sverige i stigende omfang. Det handler frem for alt om tyvebander der begår flere indbrud på et voksende geografisk område.

For at modvirke dette ønsker politiet at udføre kontroller i grænsenære områder og anvende sig af kameraovervågning. Men skal kontrollerne være tilstrækkeligt effektive kræver det en række lovændringer, siger politiet.

– De kontroller vi har mod Danmark ved Øresundsbron er mere effektive, de er egentlig bedre kontroller. Men de har også større negative konsekvenser – de koster mere og påvirker de rejsende mere. Anbefalingerne handler om at forbedre politiets mulighed for at kunne kontrollere uden at fortsætte med de indre grænsekontroller, siger Per Löwenberg, gruppechef ved det nationale grænsepoliti, til News Øresund.

Rapporten er et svar på en opgave regeringen gav politiet, efter at EU-kommissionen bad medlemsstaterne om at gennemgå, hvordan den indre sikkerhed kan opretholdes uden de indre grænsekontroller. I rapporten anbefaler politiet en række lovændringer for at de skal få udvidede beføjelser og nye værktøjer i grænsekontrolarbejdet.

– Vi ønsker disse nye værktøjer uanset hvordan det bliver med de indre grænsekontroller. De udspringer af den strøm af flygtninge, der kom. Det her har jo et tydeligere fokus på den kriminalitet, som udnytter den frie bevægelighed. Så det er ikke helt det samme fokus.

Ifølge politiet sker en voksende andel af den grænseoverskridende kriminalitet via vandvejene. De vil derfor se på nye krav til færgetrafikken mellem Sverige og andre Schengen-lande. Allerede i dag er der mulighed for at kræve at fartøjer verificerer deres passagerlister med ID-oplysninger. Politiet vil have at det bliver obligatorisk.

Politiet vil også have udvidede beføjelser til at gennemsøge bagage og andet, i forbindelse med grænsenære kontroller. Ifølge politiloven om husransagelser må politiet i dag kun gennemsøge ting og personer koblet til en vis forbrydelse. Men de må ikke undersøge bagage eller køretøjer i forbindelse med almene undersøgelser.

Eftersom de internationale tyvebander i høj grad kan tilpasse deres adfærd efter de kriminalitetsbekæmpende indsatser myndighederne vedtager, vil politiet også have mulighed for at udføre stikprøvekontroller, der ikke er baseret på efterretningsarbejde. Stikprøver skal modvirke forudsigeligheden i kontrollerne og bruges til at bedømme omfanget af den grænseoverskridende kriminalitet.

Politiet arbejder på nuværende tidspunkt på at indføre en national platform til kameraovervågning. Den vil de også bruge til arbejdet med grænsenære kontroller. Platformen kan for eksempel bruges til at opdage kendte kriminelle, der rejser ind eller ud af landet ved hjælp af automatisk aflæsning af bilens nummerplade.

I rapporten til regeringen slår politiet fast at foranstaltningerne i linje med anbefalingerne kræver flere ressourcer.

– Det rækker ikke at få de nye redskaber, hvis der ikke er ressourcer til at bruge dem, siger Per Löwenberg.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑