Følg os på

Samfund

Regionpanel om ID- og grænsekontrollerne

Publiseret

 

Namnlöst-11. Hvordan ser du på situationen med ID- og grænsekontroller mellem Skåne og Sjælland nu hvor der gået et halvt år siden de indførtes?
2. Hvordan tror du det vil påvirke regionens udvikling på sigt, hvis kontrollerne bliver permanente?

 Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), borgmester Malmö stad

1. Den nationale omlægning af flygtningepolitikken var nødvendig for at skabe en holdbar modtagelse og for at give de nyankommne en rimelig mulighed for at integreres. Samtidig er pendlerne blevet ramt på en helt urimelig måde. Rejsetiderne er blevet længere, afgangene færre og usikkerheden om hvornår man er hjemme er vokset. Derfor er det vigtigt at regeringerne i Danmark og Sverige snarest udformer kontrollerne på en måde som kraftigt letter pendlernes hverdag.

2. Besværet og de lange rejsetider begrænser arbejdsmarkedsregionen. Permanente kontroller vil forringe ikke bare regionens, men hele landets forudsætninger for at tiltrække firmaer, skabe job og vækst.

Steen Christiansen (S), bestyrelsesformand Greater Copenhagen & Skåne Committee

1. Det er nedslående at se, at der ingen fremgang er at spore ift. at finde en løsning, her ½ år efter at ID- og grænsekontrollen blev indført. Allerede ved indførelsen opfordrede vi fra Greater Copenhagen samarbejdet både den svenske og den danske regering til, at perioden med grænsekontrol blev så kort som overhovedet muligt og at man frem til at man fandt en løsning fik kontrollen til at fungere smidigt for de virksomheder og borgere, der dagligt krydser grænsen. ID- og grænsekontrollen findes fortsat og der er endnu ikke fundet noget, der nærmer sig en smidig løsning og der er desværre intet der tyder på, at vi slipper af med de indre kontroller i nærmeste fremtid.

2. Vi har gennem de seneste 6 måneder set, at ID- og grænsekontrollen har haft store omkostninger for pendlerne, for vores fælles arbejdsmarked og for vores region – pendlerne bliver stresset, flere overvejer at skifte job eller flytte og vores fælles arbejdsmarked krymper. Der kan ikke være tvivl om, at ID- og grænsekontrollen giver massive rejsetidsforringelser, der på sigt vil være til skade for væksten i vores metropolregion, Greater Copenhagen. Fra Greater Copenhagen & Skåne Committee opfordrer vi de to landes regeringer til at gribe ind og finde en løsning på de udfordringer, der på sigt vil få uoprettelige konsekvenser for vores region.

Claus Lønborg, CEO Copenhagen Capacity

1. Grænsekontrollen besværliggør dagligdagen for de mange pendlere, der dagligt krydser Øresund. Det er kontraproduktivt i forhold til at udvikle en sammenhængende Øresundsregion, og dermed for arbejdet med at skabe yderligere vækst og arbejdspladser i Greater Copenhagen.

2. Forhåbentlig er grænsekontrollen et midlertidigt fænomen. Hvis der viser sig behov for at gøre ordningen mere permanent håber jeg man vil se på alternative kontrolmuligheder der ikke forsinker de mange daglige pendlere. Hvis Greater Copenhagen rigtig skal folde sig ud som en sammenhængende vækstregion, er det en forudsætning at arbejdskraft og varer flyder frit henover grænsen. Udfordringen er altså ikke så meget at man skal vise ID kort når man krydser Øresund. Udfordringen er den øgede rejsetid, der arbejder imod et bedre integreret arbejdsmarked.

 Rolf Elmér, regionschef for Malmö Svenskt Näringsliv

1. Der kræves fortsat arbejde for at grænsekontrollerne skal fungere smidigt. Kontrollerne er årsag til forsinkelser og unødige grænsehindringer.

2. Med den nuværende udformning af grænsekontrollerne påvirkes det fælles arbejdsmarked, som er begyndt at gro i Øresundsregionen negativt. Hvis kontrollerne bliver permanente forhøjes tærsklen for at søge job på den anden side af Sundet, og det kan få en negativ effekt på vækst og job.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Læs mere: News Øresunds specialudgave om ID- og grænsekontrollerne fra den 1. juli

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Okategoriserade09. juli

På lördag öppnar Danmark gränsen för invånarna i Skåne

Lördagen den 11 juli öppnar Danmark gränsen fullt ut för alla som bor i Skåne trots att Sverige fortsatt är...

Øresund08. juli

Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen

Gränsen över Öresund kommer troligen att öppnas på lördag. Region Skånes statistik över antalet nya fall av covid-19-smitta visar att...

Infrastruktur03. juli

Øresundsbron henter ny adm. direktør fra Skånetrafiken

Linus Eriksson bliver ny adm. direktør for Øresundsbro Konsortiet efter Caroline Ullman-Hammer, som fyldte 65 år i efteråret og meddelte...

Øresund03. juli

Fire nye chefer i samarbejdet over Øresund i 2020

I 2020 er der fire nye chefer i organisationer som har stor betydning for samarbejdet på tværs af Øresund. Tue...

Erhverv02. juli

Malmø vil fremhæve erhvervslivet på tværs af Øresund – stifter ny erhvervspris

Malmø Kommune vil sætte fokus på erhvervsliv og innovation på tværs af Øresund. Derfor stiftes Malmø Greater Copenhagen Business Award,...

Øresund03. juli

Mediebilledet af Øresundsbrons jubilæum

En hverdagsregion efter 20 år med broen, knuste visioner, nye politiske visioner om yderligere faste forbindelser over Øresund, succés men...

Life Science03. juli

Nye laboratorier for biotek-iværksættere åbner i København

København har fået et nyt laboratorie-fællesskab, som skal gavne biotek-entreprenører i life science-branchen – også folk fra life science-miljøet i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.