26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1D xx

Published on marts 5th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Storkonflikt under opsejling for offentligt ansatte i Danmark 

2018-03-05:

Storkonflikt mellem statslige arbejdsgivere og offentligt ansatte kan ende i en landsdækkende strejke af 80.000 offentligt ansatte. Billedet er fra 2013, hvor en lignende storkonflikt endte med flere ugers lockout, inden regeringen greb ind. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Op mod 80.000 offentligt ansatte i Danmark varsler landsdækkende strejke fra 4. april. Strejken er målrettet vitale dele af samfundet som for eksempel læger, sygehusportører, rådhusbetjente og plejepersonale. Staten overvejer at svare igen med en lockout, siger statens chefforhandler for offentligt ansattes overenskomster og innovationsminister, Sophie Løhde (V) til Altinget.dk

Storkonflikten mellem staten og de 765.000 offentligt ansatte spidser til. En lang liste af arbejdspladser er allerede blevet udtaget til at strejke 4. april, mens flere fagforbund stadig er i gang med at færdiggøre deres lister, skriver Politiken.

Det er særligt tre emner, som har udløst storkonflikten om offentligt ansattes overenskomster: Lønstigninger i takt med privatsektoren, betalt spisepause og en arbejdstidsaftale til lærere. Det skriver DR Nyheder.

På den måde står offentligt ansatte ikke til at få en høj nok lønstigning i 2018, mener Forhandlingsfællesskabet blandt andre, der forhandler overenskomster på vegne af 564.000 kommunalt og regionalt ansatte med Anders Bondo Christensen som chefforhandler.

– Derfor er alle faglige organisationer for Danmarks offentligt ansatte parate til at gå i konflikt for at sikre det meget afgørende kernepunkt i overenskomsterne: En fremgang i reallønnen som er parallel til lønudviklingen i den private sektor, siger Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse fredag 2. marts.

Centralorganisationen Fællesudvalg, som forhandler på vegne af 180.000 statsansatte med Flemming Vinther som chefforhandler, er ligeledes utilfreds med de igangværende forhandlinger. Det understregede han, da han for to uger siden forlod forhandlingsbordet i protest over den stagnerede forhandlingsproces. Det skriver fagbladet Folkeskolen.

– Vi har meldt vores krav klart ud i god tid, før forhandlingerne og vi har brugt de sidste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet, siger Flemming Vinther til Folkeskolen.

På den anden side af forhandlingsbordet sidder Sophie Løhde (V), innovationsminister og chefforhandler for de statslige arbejdsgivere. Hun og arbejdsgiverne har nægtet at gå med til en lønstigning på 8,2 procent til de offentligt ansatte over de næste tre år, og tilbyder i stedet en stigning på 6,7 procent over de næste tre år. Det er en forskel på 1,3 milliarder kroner, skriver DR Nyheder. Sophie Løhde frygter dog, at fagbevægelsens varslede strejke vil ramme vitale dele af samfundet:

– Som vi vurderer det nu, går strejkevarslerne meget målrettet mod at ramme samfundsvitale dele af den statslige sektor, for eksempel fødevarekontrollen, og det vil kunne lukke slagterier og ramme vores eksport, og Banedanmark, som vil ramme togdriften,” siger Sophie Løhde til Altinget.dk.

Derfor forbereder hun og Finansministeriet en lockout som modsvar på fagbevægelsens strejkevarsel:

– Det er klart, at lockout er et stort skridt, men det kan vise sig nødvendigt for at modsvare de faglige organisationers strejkevarsler og også for at gøre det helt klart for alle de statsansatte, at vi står i en alvorlig situation,”siger Sophie Løhde til Altinget.dk.

(News Øresund)

Her er hvad andre medier skriver om storkonflikten 

Følgende er et udpluk af relevante og aktuelle nyhedshistorier om storkonflikten i Danmark:

DR
5. Marts: “Konflikt kan ramme hospitaler: 2.000 læger varsler strejke

2. Marts: “Offentligt ansatte forbereder storkonflikt fra 4. april

Politiken
5. Marts: “Se de første arbejdspladser, der skal strejke i kommuner og regioner

Berlingske
3. Marts: “Er dit sygehus truet af strejke? Her vil en storkonflikt ramme først

Altinget
2. Marts: “Løhde: Vi forbereder os på en lockout

Jyllands-Posten
5. Marts: “Det store overblik: Her strejker de, hvis storkonflikten rammer


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑