26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1D xx

Published on marts 9th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Strejke og lockout lukker ned for togtrafikken over Øresundsbron

2018-03-09:

Såfremt strejken eller lockouten bliver en realitet, vil det blandt andet kunne betyde, at togtrafikken over Sundet lukkes ned. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Hvad enten storkonflikten ender med strejke eller lockout, så vil det have så store konsekvenser for Banedanmark, at togtrafikken i Danmark kan blive indstillet. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse. Deres presseafdeling bekræfter over for News Øresund, at det er ensbetydende med, at togtrafikken over Sundet ligeledes indstilles.

Overenskomstforhandlinger 2018 er gået i sammenbrud. Fagforeninger tilskynder deres medlemmer at strejke fra 4. april, og regeringen varsler omfattende lockout som modsvar. Hvis enten strejken eller lockouten bliver en realitet, kan det blive nødvendigt for Banedanmark at indstille al togtrafik i Danmark. Det indkluderer fjern-, regional-, gods- og S-tog, skriver Banedanmark i en pressemeddelelse. Banedanmarks presseafdeling bekræfter over for News Øresund, at indstillingen af togtrafik ligeledes vil påvirke øresundspendlere.

Med så mange ansatte, der potentielt skal strejke, vil det være for svært for Banedanmark at bemande alle de centrale arbejdsopgaver, som kræves for at togtrafikken kan køre rundt. Det vil for eksempel ikke være muligt at håndtere sygemeldinger med så få medarbejdere til rådighed.

Vi har i dag orienteret jernbanevirksomhederne om, at de strejkevarsler vi på nuværende tidspunkt har modtaget, vil ramme Banedanmarks aktiviteter meget bredt i tilfælde af en strejke. Bemandingen af helt centrale funktioner vurderes at være alt for skrøbelig og for fragmenteret, hvorfor jernbanetrafikken må indstilles. Vi har vurderet, at vi på denne baggrund må orientere jernbanevirksomhederne, således at de har mulighed for at tage højde for det i deres planlægning af materiel og personaleresurser, siger Søren Boysen, Direktør for Teknik i Banedanmark, i pressemeddelelsen.

Tilbage i 2014 beskrev News Øresund en lignende situation i Sverige, hvor medarbejder, der arbejdede for togoperatøren Transdev, daværende Veolia, strejkede. Det medførte, at togtrafikken over Øresundsbron blev indstillet. I den sammenhæng havde DSB stillet togbusser til rådighed, som kørte passagererne over Sundet.

Om Skånetrafikken har tænkt sig at tilbyde samme service til danskerne, er endnu ikke klart. Mikael Espling, business manager for Øresundstoget hos Skånetrafikken, siger, at det på nuværende tidspunkt er for tidligt at sige noget præcist om konsekvenserne af storkonflikten:

– Hvis de lukker trafikken, kan vi ikke køre over broen. Men vi håber, at konflikten løser sig, inden vi når dertil, men selvfølgelig skal vi forberede os på det. Hvis situationen opstår, skal vi være forberedte. Vores plan er at holde os opdateret hele tiden, følge udviklingen og være i dialog med begge parter, siger Mikael Espling til News Øresund.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen & Mandus Örarbäck)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑