23 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on april 9th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svag svensk krone får priser på mad til at stige

2018-04-09:

Sveriges lave valutakurs medfører stigende importomkostninger, hvilket yderligere fører til højere priser på fødevarer som frugt og smør. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Den svenske krone har ikke været så lav sammenlignet med euroen siden 2010. Den store forskel medfører højere importomkostninger for svenske virksomheder, hvilket blandt andet får priserne på fødevarer som frugt og smør til at stige, skriver TT. Det kan derfor være fordelagtigt for danske forbrugere at handle ind på den anden side af Sundet.

Svensk industri klarer sig i øjeblikket godt. Mens den svenske krone er gået betydeligt nedad, er samarbejdet med udenlandske aktører gået tilsvarende opad, netop fordi den svenske krone er så lav.

På den anden side af medaljen finder man dog stigende omkostninger på import og andre services i eurozonen, hvilket leder til dyrere shoppingture for svenske forbrugere.

– Den svage krone ser ud til at lede til højere priser på fødevarer i Sverige sammenlignet med prisudviklingen for andre lande i eurozonen. Deres valuta harmoniserer handlen, siger Andreas Svensson, detailhandelsanalytiker ved HUI Research, til TT.

I løbet af de to første måneder i år steg priserne på fødevarer i den svenske dagligvarehandel med 2,2 procent sammenlignet med samme periode forrige år. I eurozonen steg priserne for samme kategori kun med 1,1 procent.

Læs mere: Fald i svensk valutakurs baner vej for dansk shoppingfest i Skåne

Det er særligt smør og olier, som er blevet dyrere i løbet af januar og februar – priserne er nemlig steget med 19 procent siden årsskiftet, hvilket primært skyldes forskellen i svensk og europæisk valutakurs, forklarer Andreas Svensson:

– Prisudviklingen for olier og fedt har været ekstremt meget højere i Sverige end i eurozonen. Valutakursen er en af forklaringerne, siger Andreas Svensson og tilføjer:

– Valutakursen er altid en vigtig faktor for prisen, når det gælder varer, som omsættes hurtigt, og som man skal importere mere af, siger han til TT.

Læs mere: Inflationen stiger i Sverige

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑