26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1D xx

Published on marts 28th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svensk boligbyggeboom slår bremserne i – omvendt udvikling i Skåne

2018-03-28:

Selvom byggekranerne andre steder i Sverige må begynde at pakke sammen grundet en forventet reduktion i byggeinvesteringer, kan byggekranerne i Hyllie, Malmø, til gengæld få lov til at blive. I Skåne forventes byggeinvesteringer nemlig at stige. Foto: News Øresund – Johan Wessman

I Sverige vil investeringer i nye boligbyggerier falde med 1,5 procent over de næste to år, viser prognoser fra brancheorganisationen Byggindustrierna. Det skyldes blandt andet nye afdragskrav og et allerede stort udbud af boliger på markedet. Modsat forudser prognosen en stigning af investeringer i Skåne med en procent.

Den svenske byggebranche sænker farten. Fra 2017 til 2019 vil det samlede beløb, der investeres i nye boligbyggerier falde med 1,5 procent i hele Sverige – fra 499 milliarder svenske kroner i 2017 til et forventet beløb på 491,4 milliarder svenske kroner i 2019. Det viser Byggindustriernas seneste prognose for boligmarkedet, som samtidig forventer et fald på 30 procent i antallet af nye lejligheder i etageejendomme.

– Det begynder at falde meget drastisk nu, siger administrerende direktør for Byggindustrierna, Catharina Elmsäter-Svärd, til TT.

Ifølge prognosen er udviklingen dog stik modsat i Skåne, hvor man forventer, at investeringer vil stige med 1 procent – fra 58,7 milliarder svenske kroner i 2017 til et forventet beløb på 59,6 milliarder kroner i 2019.

At Byggindustrierna forventer et så drastisk fald for hele Sverige, skyldes blandt andet det store prisfald på boligmarkedet, som indtraf i efteråret og i vinter. Derudover har de nye regler for afdragskrav, som blev indført 1. marts, samt et stort udbud af boliger været med til at skræmme byggebranchen væk fra at planlægge flere boligbyggerier.

Der vil dog stadig være et behov for flere boliger, mener Catharina Elmsäter-Svärd:

– Mange oplever fortsat boligmangel, især husstande med svag økonomi, siger hun til TT.

Tendensen med de mange, nye boligbyggerier har fungeret som primus motor for hele den svenske økonomi. Byggindustrierna forventer, at nu hvor tendensen vender, så vil det ligeledes have negative effekter på resten af den svenske økonomi.

Selvom antallet af nye boligbyggerier forventes at falde, er der stadig en stor efterspørgsel på almene boliger. Derfor ser Byggindustrierna et stigende potentiale i ombygninger af eksisterende ejendomme, hvor det altså primært er almene boliger, der skal ombygges til.

Derfor forventer de heller ikke at beskæftigelsen vil falde inden for byggebranchen, snarere tværtimod. Der er nemlig stadig en stor mangel på uddannet arbejdskraft inden for byggebranchen i Sverige, og i de kommende år vil en stor andel af den nuværende arbejdskraft gå på pension, siger Catharina Elmsäter-Svärd til TT.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑