19 januari 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on april 18th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svensk minister støtter underminering af religiøse friskoler

2018-04-18:

Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi (S), giver moralsk opbakning til to kommuners forslag om at stoppe udlejning af lokaler til religiøse friskoler. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi (S), støtter to kommuners forsøg på at undergrave religiøse friskoler. Det vil de gøre ved at stoppe udlejning af lokaler til skolerne.

Religiøse friskoler i Sverige skal snart lede efter nye lokaler at undervise eleverne i. Det skal de i hvert fald, hvis skolen ligger i enten Stockholm eller Botkyrka.

Her har to ledende skolepolitikere nemlig luftet ideen om at fjerne grundlaget for de religiøse friskoler ved at nægte at udleje lokaler til deres undervisning. Den ide bakker Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi, op om:

– Jeg byder deres beslutning velkommen og håber, at flere kommuner gør det samme, siger ministeren til Sveriges Radio.

Ministeren og hans parti Socialdemokraterna har også tidligere udtalt, at de gerne så, at skolerne helt lukkes ned. Men ifølge den svenske grundlov er de religiøse friskoler tilladt, og derfor kan et omfattende forbud ikke gøre sig gældende.

Læs mere: Socialdemokratisk udspil: Luk ned for religiøse friskoler

Derfor har to politikere fra Stockholm og Botkyrka fremsat et kommunalt forslag om at stoppe udlejning af undervisningslokaler til religiøse friskoler.

– Der er ikke nogen ide i at kigge på Stockholm Kommunes lokaler. Og dem, som overvejer at starte nye friskoler, kan også glemme at leje lokaler af Stockholm Kommune, siger Olle Burell (S), skoleborgmester i Stockholm Kommune, til lokalmediet Stockholmdirekt.se.

Olle Burell bliver bakket op af partifællen Emanuel Ksiazkiewicz (S) fra Botkyrka, som mener, at et opgør med religiøse friskoler er nødvendigt, da skolerne blandt andet kan være med til at besværliggøre integrationen:

– Vores skoler skal handle om at styrke alle børn, der skal være fokus på skoleresultater. Religiøse friskoler risikerer at lægge fokus på forkerte ting og gør integration sværere, siger Emanuel Ksiazkiewicz, formand i Botkyrkas uddannelsesnævn, til Stockholmdirekt.se.

Den kritik af friskolerne kan civilminister Ardalan Shekarabi nikke genkendende til, og mener derudover, at skolernes værdier er grundlæggende anderledes fra de svenske værdier.

– Hvis vi har én elev i Sverige, som udsættes for religiøs påvirkning i skolen, hvis vi har én elev i Sverige, som får en uddannelse, der ikke er baseret på de værdier, som karakteriserer vores samfund – da har vi fejlet, siger Ardalan Shekarabi til Sveriges Radio.

Men selvom Ardalan Shekarabi bakker op om kommunernes forslag, er der ikke noget, han som minister kan gøre for at tilskynde processen. Skolevæsenet er nemlig et kommunalt anliggende, og derfor understreger ministeren også, at han udtaler sig som socialdemokrat og ikke som minister.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑