23 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on juni 8th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sveriges borgerlige partier står til at vinde Riksdagsvalget

2018-06-08:

Sverigedemokraterna er det parti, som har tilegnet sig flest stemmer siden Riksdagsvalget i 2014. Anført af partiformand Jimmie Åkesson tegner partiet sig nu for 18,5 procent af stemmerne. Foto: News Øresund

Ny meningsmåling fra Statistiska centralbyrån sender Sveriges borgerlige koalition, Alliansen, foran den rødgrønne regering, som udgøres af Socialdemokraterna og Miljøpartiet. Det betyder, at de to regeringsbærende partier begge har mistet støtte i forhold til valgresultatet i 2014. Modsat har det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna oplevet den største fremgang af alle partierne.

Hvis svenskerne skulle til stemmeurnerne i dag, ville det blive en blå regering. Det viser Statistiska centralbyråns seneste meningsmåling, der samlet set tegner de borgerlige koalitionspartier for 38,6 procent af stemmerne – sex procentpoint foran den samlede støtte til regeringspartierne.

Regeringspartierne, altså Socialdemokraterna og Miljøpartiet, har begge blødt vælgere set i forhold til valget i 2014. Socialdemokraterna, der ved sidste valg havde 31 procent af vælgernes opbakning, har nu kun 28,3 procents opbakning.

På lignende vis er der kun 4,3 procent af vælgerne, som i dag vil aflægge stemme på Miljøpartiet, der ved forrige valg mønstrede 6,9 procent af stemmerne.

De borgerlige koalitionspartier, bedre kendt ved samlebetegnelsen Alliansen, har i dag 38,6 procent af vælgernes opbakning. Ved sidste valg havde Alliansen samlet set 39,4 procent af stemmerne, hvilket altså betyder, at de er gået 0,8 procentpoint tilbage.

At både den rødgrønne koalition samt den borgerlige koalition er gået tilbage i vælgeropbakning skal forstås i lyset af Sverigedemokraternas politiske tour de force. I 2014 tegnede det indvandrerkritiske parti sig for 12,9 procent af vælgernes stemmer, mens de i dag vil kunne regne med, at 18,5 procent af de stemmeberettigede svenskere vil sætte krydset hos dem.

Det er en samlet stigning på 5,6 procentpoint, hvilket altså er den største, positive udvikling blandt alle partierne. En af de hyppige forklaringer på Sverigedemokraternas uovertrufne succes er, at flygtningespørgsmålet og asylpolitikken i langt højere grad indtager omdrejningspunktet for den politiske debat i Sverige, som altså er mærkesager for partiet.

Størstedelen af Sverigedemokraternas nytilkomne støttepersoner kommer fra Socialdemokraterna: 2,5 procent af dem, der i 2014 stemte på Socialdemokraterna, vil i dag sætte deres kryds hos Sverigedemokraterna i stedet. Derudover har partiet også hentet en del stemmer fra det borgerlige parti Moderaterna: 2,2 procent er gået fra Moderaterna til Sverigedemokraterna siden 2014.

Trods den større tilbagegang i vælgeropbakning er Socialdemokraterna stadig Sveriges største parti. Blandt svenske kvinder er Socialdemokraterna fortsat det mest populære parti, der i alt tegner sig for 30,1 procent af kvindernes stemmer, og det samme gælder for svenske mænd, hvor 26,5 procent af dem ligeledes stemmer på partiet.

(News Øresund)

Fakta – Hvis der var valg i dag
Det første tal er partiets opbakning i dag opgjort i procent. Tallet i parentes er partiets opbakning ved valget i 2014 opgjort i procent.

Socialdemokraterna: 28,3 (25,6)

Moderaterna: 22,6 (21,9)

Sverigedemokraterna: 18,5 (12,9)

Centerpartiet: 8,7 (6,1)

Vänsterpartiet: 7,4 (5,7)

Liberalerna: 4,4 (5,4)

Miljøpartiet: 4,3 (6,9)

Kristdemokraterna: 2,9 (4,6)

Øvrige: 2,9 (4,1)

Spærringsgrænsen til Riksdagen ligger ved fire procent.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑