23 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on juni 14th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sveriges centralbank: Kraftig højkonjunktur varer ved

2018-06-14:

Den gamle Riksbanks-bygning i Kalmar. Foto: Simon Green(CC BY-SA 3.0)

Sveriges økonomiske konjunktur kommer fortsat til at være høj inden for samtlige sektorer, og særligt i industrisektoren, der i øjeblikket oplever en stigende, global efterspørgsel på højhastighedsproduktioner. Det konkluderer Sveriges centralbank, Riksbanken, i en ny undersøgelse, de har foretaget blandt Sveriges største virksomheder.

Udover opsvinget i industrisektoren har byggesektoren også nydt godt af højkonjunkturen, der i øjeblikket arbejder med fyldte ordrebøger. Efterspørgslen på infrastrukturprojekter og offentlige samt kommercielle bygninger er fortsat høj – dog er efterspørgslen på boligbyggerier, særligt i Stockholmsområdet, tydligt begyndt at stilne af, viser undersøgelsen.

Det har skabt en generel følelse af bekymring blandt byggevirksomhederne, der nu er i gang med at planlægge, hvad deres næste træk bliver, såfremt efterspørgslen på nybyggede boliger ikke snart stiger, konkluderer Riksbanken.

Det går også godt i servicesektoren, hvor tjenester sælges til privatpersoner. Eftersom købekraften for den enkelte svensker i dag er forholdsvis stærk, er der et langt større marked for salg af tjenester til enkelte husstande, skriver Riksbanken.

På trods af husstandenes forholdsvis stærke købekraft er servicebranchen alligevel præget af stor bekymring, viser bankens interviewundersøgelse, fordi virksomhederne her frygter fremtidens renteforhøjninger, faldende boligpriser og skarp konkurrence fra e-handel.

Mange virksomheder på tværs af teknik-, økonomi- og salgsbrancherne oplever desuden en fortsat mangel på kompetent arbejdskraft, særligt IT-kyndig arbejdskraft. Derudover er der også en generel mangel på chauffører, viser undersøgelsen.

Læs mere: Svenske transportvirksomheder vil tiltrække danske lastbilchauffører

Udover at tage pulsen på store, svenske virksomheders erhvervsvilkår, har Riksbanken også spurgt ind til digitaliseringens muligheder. Samtlige virksomheder er i gang med at investere i samt udvikle ny teknologi, hvortil størstedelen af dem vurderer, at en øget automatisering vil gøre omkostningerne mindre og dermed profitten større.

(News Øresund)

Fakta – Om undersøgelsen

Riksbanken virksomhedsundersøgelse publiceres tre gange årligt. Hovedmålet med undersøgelsen er at opnå detaljeret information om, hvordan svenske virksomheder opfatter erhvervslivets aktuelle situation – og hvordan de har tænkt sig at handle ud fra den givne situation.

Informationen bruges desuden senere hen af Riksbanken selv som vidensgrundlag for bankens fremtidige pengepolitik.

Læs mere: Mangel på arbejdskraft i Skåne


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑