23 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on juni 8th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sveriges statsminister modtager hård kritik for dårlig IT-håndtering

2018-06-08:

Sveriges statminister, Stefan Löfven (S), har modtaget skarp kritik fra Konstitutionsutskottet i forbindelse med den verserende IT-skandale i den svenske transportstyrelse. Statsministeren er anklaget for at have haft det overordnede ansvar for regeringens håndtering af fortrolige oplysninger – som altså har været mangelfuld. Foto: News Øresund

Det svenske Konstitutionsutskottet (KU) – et udvalg i Riksdagen hvis opgave er at holde styr på, om regeringen følger reglerne – slår hårdt ned på statsminister Stefan Löfven (S) for at være øverst ansvarlig for regeringens manglende arbejdsrutiner for håndtering af fortrolige oplysninger.  

To ministre fratvinges deres poster, en generaldirektør fyres og statsministerens statssekretær afgår sin stilling. Det er den svenske IT-skandale.

Fortrolige oplysninger blev i perioden 30. september 2015 til 31. marts 2016 offentliggjort af den svenske transportstyrelse med generaldirektøren Maria Ågren ved roret. Det skete ved at svenske registre, som indeholdte følsomme oplysninger om broer, tunneller, veje og havne i Sverige samt hele det svenske kørekortsregister, blev outsourcet til Østeuropa uden at blive sikkerhedskontrolleret.

Efter KU nu har undersøgt sagen, står det klart, at transportstyrelsens håndtering af de fortrolige oplysninger har været i strid med loven, og at flere ansvarshavende ministre løbende har haft kendskab til problemet uden at have gjort noget ved det.

Derfor slår KU hårdt ned på de indblandede ministre og embedsfolk i sin nyligt offentliggjorte undersøgelse af IT-skandalen, der blandt andet navngiver statsminister Stefan Löfven for at have det ypperste ansvar for den ringe håndtering af fortrolige oplysninger, siger udvalgets formand, Andreas Norlén (M), til Dagens Nyheter.

– I sidste ende er det statsministeren, som har ansvaret for disse mangler, og vi kan ikke se, at regeringen har gjort noget for at udbedre problemet, siger han.

Udover statsministeren er den tidligere indenrigsminister Anders Ygeman (S) samt forhenværende infrastrukturminister Anna Johansson (S) ligeledes blevet navngivet i undersøgelsen for deres mangelfulde håndtering af IT-skandalen. Derudover har de begge mistet deres ministerposter som følge af skandalen.

Skandalen blev kendt af offentligheden tilbage i juli 2017, hvor Dagens Nyheter kunne afsløre, at forhenværende generalsekretær i Transportstyrelsen, Maria Ågren, var blevet idømt 70 dagsbøder á 1.000 svenske kroner ”for grov uagtsomhed ved at afsløre fortrolige oplysninger”, skriver Dagens Nyheter. Tidligere på året, januar, mistede hun sin stilling i styrelsen.

Det vides endnu ikke, hvad de fortrolige oplysninger fortalte noget om, eller hvilke lande oplysningerne nåede ud til.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑