Følg os på

Arbejdsmarked

1.200 unge i job via Interreg-projekt

Publiseret

 

Interreg-projektet Nordisk Jobstart + havde som mål at få 600 arbejdssøgende med i sit projekt og 150 i job. Når projektet nu ved afslutning gør status er resultatet at 1.200 personer har fået hjælp til et job i et andet nordisk land. Foto: News Øresund

Interreg-projektet Nordisk Jobstart + havde som mål at få 600 arbejdssøgende med i sit projekt og 150 i job. Når projektet nu ved afslutning gør status er resultatet at 1.200 personer har fået hjælp til et job i et andet nordisk land. Størstedelen af de jobsøgende har været danskere og det er arbejdsmarkedet i Norge som har tiltrukket flest.

Norge er det mest populære land for unge akademikere, som vil søge job i et andet nordisk land. Det er en af konklusionerne fra Interreg-projektet Nordisk Jobstart + som har arbejdet med at hjælpe unge til et job i andre dele af Norden.
– Vi har eksempelvis haft mange akademikere, der er kommet til os og sagt, at de har hørt at man kan tjene rigtig mange penge i Norge, siger Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart + til News Øresund.

I Norge er der stor efterspørgsel på arbejdskraft. Arbejdsløsheden for akademikere er 0,7 procent og mange virksomheder oplever arbejdskraftsmangel, fortæller Morten Fabricius Meyer. I sundhedssektoren opgiver 20 procent af arbejdsgiverne at de har mangel på arbejdskraft. Men at arbejdssøgende vil søge til Norge handler ikke kun om efterspørgsel og højere løn, mener Morten Fabricius Meyer. For ansatte i sundhedsvæsenet kan det også handle om arbejdsvilkårene.
– Der er meget fokus på work-life-balancen i Norge. Inden for sundhedsvæsenet er der flere ressourcer og mere fokus på faglighed.

Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart +.

Knap 500 danskere har fået arbejde i Norge og 175 i Sverige gennem projektet.Det er frem for alt i Jylland som interessen for Norge såvel som Sverige har været stor. På trods af at akademikerledigheden blandt nyuddannede humanister er 40 procent i København, har de unge københavnere ikke haft den store interesse i at søge job i andre nordiske lande.
– Folk forventer at de skal kunne finde et job i hovedstaden. De er ikke interesseret i at søge et andet sted hen, mener Morten Fabricius Meyer.

Knap 60 københavnere har fået job på den anden side af Øresund gennem projektet.

Samlet set har det treårige projekt Nordisk Jobstart +, ifølge deres egne beregninger, haft kontakt med 2.700 personer og heraf har 1.200 fået et job gennem projektets kontakter. Fokus har været arbejdsløse akademikere under 30 år og målet har været at matche de unge med arbejdsgivere samt at vejlede og hjælpe dem med det praktiske ved en eventuel flytning, så som at skaffe bolig, tolke skatteregler og skaffe et personnummer. Forening Nordens forbund har været lead partner for projektet og desuden har blandt andet AOF, Jobcenter København og ABL Konsult deltaget.

Sammen med et andet afsluttet Interreg-projekt, Pendlerbroen, fortsætter Nordisk Jobstart + nu nogle af sine aktiviteter i et nyt projekt kaldet Nordisk Jobløsning, som starter den 1. marts 2019. Ud over jobmobilitet vil der også være fokus på praktikmuligheder på tværs af landegrænserne. (News Øresund – Thea Wiborg)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.