Følg os på

Turisme/kultur

Kulturguide: 10 sommerudflugter til Skåne

Publiseret

 

Slotsopera, fotokunst og koncerter i det grønne. Her er News Øresunds guide til sommerens kulturoplevelser i Skåne.

20140820 Malmšfestivalen 2014, 30 Œrs jubileum. Dag 6 - Onsdag.  PŒ bilden:  Publikhav nŠr Timbuktu spelar pŒ Stortorget. Fullproppat med besškare pŒ hela Stortorget. BestŠllare: Fredrik Hansson Fotograf: Johan BŠvman , johan@bavman.se, www.johanbavman.se

Foto: Malmöfestivalen – Johan Bävman.

1. Stor gratisfestival i Malmø
Malmøfestivalen er Skånes største fest. I ti dage arrangeres der koncerter, kunstudstillinger, teaterforestillinger og børneaktiviteter i den indre by. Festivalen indvies med et stort krebsegilde på Stortorget, hvor festivalens største scene ligger. Her arrangeres der gratiskoncerter med nogle af landets største artister. De bedste fylder torvet med op imod 30.000 tilskuere. Festivalen har også flere mindre scener med alt fra elektronisk musik og hiphop til jazz og blues. Hele området er pyntet med kunstinstallationer og der er et spækket kulturprogram med byvandringer og gadeteater. De sultne går til Gustav Adolfs torv, hvor man kan bestille madretter fra hele verden.
Malmøfestivalen. 14._21 august

2. Sommeropera i slotsmiljø
Skånska Operan er et turnerende operaselskab, der hver sommer rejser rundt mellem Skånes slotscener. I år spiller de jalousidramaet ”Carmen”, der er skrevet af den franske komponist Georges Bizet. Stykket får premiere på Bäckaskog Slot den 4. juli. Stedet er kendt for dets smukke beliggenhed på en smal landtange mellem to store søer. Senere i sommer spilles ”Carmen” også på Hovdala slot, Krapperups borg og Borgeby slot.
Skånska Operan. Carmen. Premiere: 4. juli.

Wanas_Konst. Photo_Mattias_Givell

Foto: Wanås Konst – Mattias Givell.

3. Sydafrikansk kunst i Wanås skulpturpark
Skulpturparken Wanås er en kulturel perle i Nordskåne. Hvert år inviteres interessante kunstnere til slottet for at skabe stedspecifikke værker i den store park. For nogle år siden plantede Yoko Ono ”wish trees” i haven og danskeren Jeppe Hein vakte opsigt med en serie ”sociale bænke”. Skulpturerne er placeret ude i naturen og forandres i takt med årstidernes vekslen. For at finde dem må man gå på opdagelse i den omgivende bøgeskov. Nogle af værkerne er skjult mellem træerne og andre dukker pludselig op i en lysning. Wanås viser gerne international samtidskunst og i år er hovedudstillingen lavet af seks sydafrikanske kunstnere. Den har fået navnet ”Barriers” og handler om de grænser, vi mennesker skaber for at holde andre ude.
Wanås skulpturpark, Knislinge. 17. maj–1. november.

4. Sting giver koncert i Sofiero slotspark
Sofiero slot i Helsingborg var Dronning Ingrids barndomshjem i sommertiden, og er kendt for sin pragtfulde park. Sæsonen begynder i maj måned med 10.000 blomstrende rododendronbuske. Derefter fortsætter blomsterpragten hele sommeren blandt andet i rosenhaven og i orangeriet. Sofiero slot har en velrenommeret restaurant, men man kan også drikke en kop kaffe på glasverandaen med udsigt over haverne. Hver sommer arrangeres der nogle større koncerter i parken. I år er det den britiske sanger Sting, der underholder på den store udendørs scene.
Sofiero slotspark, Helsingborg. Sting: 29 juli.

Malmo_Live

Foto: News Øresund.

5. Nyt koncerthus med udsigt
Malmø vokser, og det sætter sine spor i arkitekturen. Fra at have været en by næsten helt uden høje bygninger forvandles Malmøs skyline nu hurtigt. En af de mest markante nye bygninger er koncerthuset ved Malmøs hovedbanegård. Højhuset er tegnet af den danske arkitektstue Schmidt Hammer Lassen, der blandt andet har skabt kunstmuseet Aros i Aarhus. Det svenske koncerthus er i første omgang bygget til Malmøs symfoniorkester, der havde et stærkt behov for et bedre egnet lokale, men der er også plads til et hotel og flere restauranter. Malmø Live blev indviet den 4. juni, men den første koncert gives i slutningen af august. I løbet af sommeren arrangeres der guidede ture i bygningen, og der er også åbent i baren på øverste etage. Herfra har man en pragtfuld udsigt over Malmø og Øresund.
Malmö Live.

6. Jazzstjerner improviserer i Ystad
Ystad er måske mest kendt for Henning Mankells krimiserie om Kurt Wallander, men byen har også en jazzfestival. Hjernen bag arrangementet er pianisten Jan Lundgren, der selv bor i byen. Han har flere gange lokket internationale stjerner til Ystad. I år deltager sangeren Dianne Reeves, trommeslageren Dave Holland og pianisten Kenny Barron. De store koncerter afholdes på Ystads teater, men festivalen foregår på flere forskellige scener. Både kirken, kunstmuseet og slottet bliver brugt til jazzkoncerter og musikerne spiller også på nogle af byens hoteller og cafèer. Efter koncerterne samles musikerne til uformelle jam sessions, hvor lokale talenter får lov til at improvisere med nogle af verdens bedste musikere.
Ystads Jazzfestival. 29. juli–2. august.

Mossagardsfestivalen

Foto: Mossagårdsfestivalen.

7. Økologisk festival på landet
Skånes hyggeligste festival heder Mossagårdsfestivalen og arrangeres på en gård udenfor Lund. Mossagården er et økologisk landbrug og ejernes madfilosofi afspejler sig i arbejdet ved festivalen. Alt, hvad der serveres, er giftfrit, og gæsterne på gården kan møde dyrene og deltage i naturvandringer. Musikprogrammet indeholder spændende navne som Hey Elbow fra Malmø, der også er booket til årets Roskildefestival. Der bliver også arrangeret filmvisninger, børneteater og yoga. Om natten kan man overnatte i telt på campingpladsen og vågne op til fuglekvidder og en omgang økologisk morgenmad.
Mossagårdsfestivalen, Veberöd. 12–14 juni.

8. Gratiskultur i Malmø og Lund
I Sverige har Malmø fået epitetet ”Parkernes by” selv om den vist nok ikke er grønnere end andre byer. Om sommeren er parkerne oaser, hvor folk mødes og slapper af. Kommunen har et tykt kulturprogram med gratiskoncerter og teaterforestillinger i de forskellige parker. De største arrangementer afholdes i Pildammsparken og Folkets park, men der er spillesteder i alle dele af Malmø. Man kan for eksempel opleve en danseforestilling i Rosengård eller tage med på en cykeltur med et litteraturtema fra Värnhemstorget. Lund har et lignende sommerprogram, der hedder Sommerlund. Her kan man blandt andet høre den tidligere Melodi Grand Prix-vinderen Sanna Nielsen give en koncert på friluftsmuseet Kulturen.
Sommarscen Malmø: 13. juni–8. august.
Sommerlund: 13. juni–9. august.

Landskrona_fotofestival_Elvira_Gligoric

Foto: Landskrona fotofestival – Elvira Gligoric.

9. Fotografi i fokus i Landskrona
Landskrona er blevet Skånes centrum for fotokunst. I august arrangerer byen en stor fotofestival med kendte svenske og internationale fotografer. I år deltager blandt andet den ukrainske fotograf Boris Mikhailov, der dokumenterede det kommunistiske regimes fald i Sovjetunionen. På Landskronas museum vises der fotokunst hele sommeren. Den britiske landskabsfotograf Jem Southam udstiller billeder fra vandringer i Sydengland og den 2. juli åbner der en stor udstilling med tjekkisk fotokunst.
Landskrona museum. Landscape Stories: 7. juni–20. september. View Czech Republic: 2. Juli–6. september.
Landskrona fotofestival: 20.-30. august.

10. Et hus mellem trækronerne
Hovdala slot udenfor Hässleholm havnede i skudlinjen, da danskere og svenskere kæmpede om magten i Nordskåne. I dag er slottet omdannet til museum og åbent for besøgende. Der er guidede rundturer, hvor man kan lære mere om slottets dramatiske historie. Hovdala er omgivet af et naturområde, der tidligere blev brugt til militære øvelser. I dag er det et rekreationsområde med fine vandreruter og cykelstier. I udkanten af skoven er der bygget et hus i en af trætoppene. Her kan man drikke en kop kaffe, mens man nyder af udsigten over Finjasøen.
Trädhuset. Hovdala Naturområde.

(News Øresund – Emilia Söelund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.