Følg os på

Samfund

Sveriges regering kræver at Danmark åbner grænsen mod Skåne samtidig med mod Tyskland – “diskriminering er ikke acceptabelt”

Publiseret

 

Svenskt regeringskrav om att Danmark inte diskriminerar Sverige när landet öppnar sina gränser. Foto: News Øresund

Sveriges regering kræver at Danmark åbner grænsen mod Skåne samtidig med de åbner grænsen mod Tyskland, skriver Sydsvenskan.
– Jeg har påtalt tydeligt at diskriminering af Sverige ikke er acceptabelt, siger Sveriges minister for Norden, Anna Hallberg (S), til avisen og nævner at hun har haft tæt kontakt med Danmarks minister for Norden, Mogens Jensen (S), under coronakrisen.

Anna Hallberg har påpeget over for Mogens Jensen hvordan køretøjstrafikken over Øresundsbroen er mindsket kraftigt siden Danmark lukkede grænserne og at det er skadeligt for det langsigtede samarbejde over Øresund. Desuden har hun, ifølge  Sydsvenskan, påpeget vigtigheden af at skelne mellem Skåne og Stockholm i diskussionen om udbredelsen af coronavirus.
– Skåne har lavere smittespredning end Københavnsregionen. Jeg har påtalt for den danske regering, at vi skal se Øresundsregionen som en fælles region, snarare end sammenligne Stockholm og København.

I dag fredag, åbner Tyskland sine grænser mod Østrig, Schweiz og Frankrig for forretnings- og familiebesøg, og regner med helt at åbne sine grænser i midten af juni. Samtidig har Tyskland tilbudt Danmark at på samme måde åbne grænsen, som siden midten af marts har været lukket i begge retninger. Hvis Danmark vælger at åbne grænsen mod Tyskland er det et svensk krav at Danmark også åbner grænsen mod Skåne.

Från dansk side er man urolige over at dødstallene for covid-19-patienter er betydeligt højere i Sverige (34 døde per 100.000 indbyggere) end i Danmark (9 døde per 100.000 indbyggere). Fra svensk side peger man på at covid-19 situationen i Skåne er lig den på Sjælland og at det derfor ikke bør være noget problem at åbne grænsen over Øresund – som jo allerede er åben for EU-medborgere i retning mod Sverige, og som gør at der stadig ses mange danske besøgende i Skåne. I Danmark noteres samtidig at covid-19-situationen i og omkring København er alvorligere end i resten af landet. Det indebærer at smitteniveauet ved den dansk-tyske grænse er lavere end ved Øresund. At turismebramchen i Jylland er urolig for at de mange sommerhuse ikke vil kunne blive udlejet til tyske turister spoller også ind på grænsedebatten.

Ved en dansk partilederdebat torsdag aften, var det den dansk-tyske grænse som var i fokus. Ikke Øresund. I en artikel tidligere torsdag sammenfattede Danmarks Radio situationen med: Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke for svenskere.
– Jeg mener bestemt ikke at man skal vente med at åbne grænsen til Tyskland indtil man anser det forsvarligt at åbne grænsen til Sverige. Hvis det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne grænsen til Sverige så kan svenskerne blive hvor de er og så kan tyskerne komme op, sagde Jakob Ellemann-Jensen, partileder for Venstre.

Fra både Danmark og Sverige kommer der nu flere stemmer med krav om at åbne grænsen mellem Danmark og Sverige:

Dansk og svensk politiker: Vores lande behøver ikke hegn. Vi kan godt holde afstand sammen (Politiken)
Debattartikel af det danske folketingmedlem Sofie Carsten Nielsen (R) og det svenske Riksdagsmedlem Niels Paarup Petersen (C), med rødder i Danmark

Dumdristighed kostade os Skåne – dumstædighed gentager ulykken (Berlingske)
Krønik af Uffe Ellemann-Jensen (V), tidligere dansk udenrigsminister

Öresundsregionen måste fortsätta att hålla ihop (Expressen)
In­ter­na­tio­nalt sam­ar­bej­de er vig­ti­ge­re end no­gen­sin­de (Børsen)
Debattartikel af regionspolitikerne Egon Bo (LA) Region Sjælland, Louise Eklund (L) Region Skåne og Martin Baden (S) Region Hovedstaden.

Ny svensk appel till regeringen: Vi skal samarbejde, hvis vi skal klare den økonomiske coronakrisen (Politiken)
Interview med Skånes landshøvding Anneli Hulthén

”Nästa steg borde vara att de nordiska länderna annonserar om en gemensam gränsöppning så som de baltiska länderna har gjort” (Sydsvenskan)
Debatinlæg af Marcus Lantz, rådgiver hos Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Danmark håller stängt mot Skåne utan tunga skäl (Sydsvenskan)
Huvudledare

Skånes turistchef: Den stängda gränsen gynnar skånsk besöksnäring (Sydsvenskan)
Interview med Tourism in Skånes adm. direktør Pia Jönsson Rajgård

Centerpolitikern om gränsen: Det är lite hyckleri (Sveriges Radio P4 Malmöhus)
Interview med det svenske Riksdagsmedlem Niels Paarup-Petersen (C) med rødder i Danmark

Svensk minister: Det vil være ulykkeligt, hvis Danmark åbner mod Tyskland og diskriminerer Sverige (Politiken)
Artikel om den svenske minister for Norden, Anna Hallbergs, reaktion på den danska diskussionen om gränsöppning

Politiker i Malmø kalder grænselukning hykleri: Det er jo københavnerne, der smitter Skåne – ikke omvendt (Berlingske)
Interview med det svenske Riksdagsmedlem Niels Paarup-Petersen (C) med rødder i Danmark

Öresundsregionen används som politisk boxningspåse (Kvällsposten)
Krönika av Csaba Perlenberg

Svensk borgmester med åbent brev til Mette Frederiksen: ‘Svarer til en lukket grænse mellem København og Roskilde’ (Danmarks Radio)
Reportage i Lund med anledning av att stadens kommunalråd Philip Sandberg (L) skrivet ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) om att den stängda danska gränsen mot Sverige riskerar att få den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen att krackelera

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.