Samfund
Smittetrykket i Skåne er øget kraftigt – Danmark lukker delvis grænsen igen på lørdag
Danmark erklærer igen Skåne i karantæne i anledning af den stigende smittespredning. De seneste to uger har Skåne haft 46,3 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i gennemsnit pr. uge, hvilket er over Danmarks grænse på 30 smittede for når en region eller et land kommer i karantæne. Ved samme måling sidste uge var tallet for Skåne 29,8 smittede. Det indebærer, at Danmark atter delvist lukker grænsen for indbyggerne i Skåne fra og med lørdag, og at danskere frarådes unødvendige rejser til Skåne og yderligere 14 svenske regioner, som er omfatter af karantænen. Det betyder blandt andet, at skånske turister ikke kan komme ind i Danmark, hvis de ikke har et underskrevet testresultat, som er foretaget inden for de seneste 72 timer og som viser, at de ikke er smittede med covid-19. Skånske arbejdspendlere og forretningsrejsende kan fortsat komme ind i Danmark ligesom personer på transitrejse eller som skal besøge familiemedlemmer. Sverige holder fortsat grænsen åben mod Danmark. Dansk politi kan i skrivende stund ikke svare på, om grænsekontrollen mod Sverige vil blive påvirket af de højere smittetal, eller om den fuldstændige grænsekontrol bliver genindført.
Fra og med kl. 00 natten til lørdag har Danmark erklæret Skåne og yderligere fjorten andre svenske regioner i karantæne, hvilket betyder, at grænsen er delvist lukket. Flere af disse regioner er blevet sat i karantæne i de seneste uger. Kun fire europæiske lande er nu udpeget som åbne af Danmark: Norge, Finland, Estland og Grækenland. Fem svenske regioner og Slesvig-Holsten beskrives også som åbne.
Lukker Danmark grænsen helt?
Nej. I praksis er det hovedsageligt svenske fritids- turistbesøg i Danmark, som ikke bliver muligt, hvilket hovedsageligt berører indbyggerne i det sydlige Sverige og turismebranchen i København og Helsingør. Der er dog en række undtagelser. Godstransport, danske statsborgere, beboere i Danmark, Øresundspendlere, universitetsstuderende og forretningsrejsende kan fortsat rejse, men skal nu fremvise et certifikat for formålet med rejsen. Det er også tilladt at besøge sin “kæreste” og nogle nære slægtninge. Klik her, for at læse mere på myndighedernes fælles informationsside coronasmitte.dk om, hvem der anses for at have et såkaldt “genkendeligt formål” for fortsat at rejse ind i Danmark.
Kan svensker flyve fra Københavns Lufthavn i Kastrup?
Ja. Transitrejser er tilladt, men du skal kunne dokumentere, at du rejser til et andet land. Dette gælder både dem, der flyver fra Kastrup, og dem, der rejser i bil på vej til Tyskland. Shopping i grænsebutik i Puttgarden er dog ikke en tilstrækkelig grund til at sluppet ind i Danmark. Du skal være i stand til at vise en reserveret overnatning i et andet land.
Hvilken identifikation skal svensker have med sig?
Ifølge det danske politi er pas, kørekort og nationale ID-kort godkendt legitimation for nordiske borgere. Andre skal vise pas.
Gælder samme regler for hele Sverige?
Nej. Da Sverige blev erklæret i karantæne for nogen uger siden, gælder et nordisk system, hvor smittespredningen af Covid-19 i hver enkelt region bestemmer, om det skal erklæres åbent eller i karantæne af Danmark. Fra og med lørdag har Danmark erklæret 15 svenske regioner i karantæne, deriblandt Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Jönköping og Västra Götaland. For grænseregionerne Skåne, Blekinge og Halland gælder desuden en særlig regel, der siger, at beboere her kan få adgang, hvis de kan præsentere en dansk blanket, hvor en læge attesterer, at en negativ Covid-19-test er udført inden for 72 timer efter indrejsen.
Må danskerne rejse ind i Sverige
Ja og nej. Sverige har ikke lukket grænsen for indbyggere i EU og EES. Men det danske udenrigsministerium fraråder nu unødvendige ture til de femten svenske regioner, der er erklæret i karantæne. Undtagelser foretages dog for danskere, der besøger “egen ødegård” i Sverige, eller som foretager en transitrejse på vej til for eksempel Bornholm. Enhver, der på trods af anbefalingerne rejser til Sverige, opfordres til at tilbringe de første 14 dage efter hjemkomsten i selvisolation.
Vil Danmark genindføre fuld grænsekontrol, så der opstår køer?Usikkert. Rigspolitiet ønsker endnu ikke at sige, om de vil genindføre en komplet grænsekontrol, da Skåne erklæres i karantæne. På nuværende tidspunkt udføres stikprøvekontrol ved grænsen til Sverige, men i løbet af foråret og indtil den 3. september blev der anvendt en fast grænsekontrol på grund af høje smittetal i Sverige. I et mail-svar tirsdag svarede Rigspolitiet, at de afventer med at give besked om en ændring i grænsekontrollen.
”Da der i øjeblikket ikke findes reelle data for, om smittetrykket i Skåne er over grænsen, kan vi ikke svare på forhånd, om kontrollen på Øresundsbroen eller i Kastrup Lufthavn vil blive påvirket. Det vil afhænge af en konkret vurdering, når vi ved mere om antallet og de lokale forhold,” skriver en pressemedarbejder. Justitsministeriet kan heller ikke kommentere, om de øgede infektionsrater i Skåne vil betyde, at den faste grænsekontrol genindføres, men henviser til en note fra den 3. september, da de vendte tilbage for at udføre tilfældig kontrol ved grænsen. Den siger blandt andet: “Der vil være løbende overvågning af situationen ved grænseovergange (både landegrænser og lufthavne) med mulighed for en revision og intensivering af kontrollen, især hvis smitteudviklingen i vores nabolande fører til, at disse lande sættes i karantæne.”
Hvor længe vil grænsen være lukket?
Længe, er det korte svar. Smittespredningen øges i øjeblikket i Skåne og flere andre svenske regioner, og det er nødvendigt med en kraftig reduktion for at Danmark kan åbne grænsen helt igen. Det betyder, at de skånske julebesøg i København og Helsingør er i fare. I juni indførte Danmark såkaldte objektive kriterier, hvilket betyder, at lande og nordiske regioner samt Slesvig Holsten erklæres i karantæne, hvis spredningen af Covid-19 når et niveau på 30 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere i gennemsnit pr. uge i løbet af de sidste to uger. For at en region, der er i karantæne, kan beskrives som åben igen, skal spredningen reduceres til 20 smittetilfælde.
Hver torsdag eftermiddag annoncerer Statens Serum Institut, hvilke lande og nordiske regioner, som Danmark beskriver som åbne, og som er erklæret i karantæne. Meddelelsen er baseret på det aktuelle smitteniveau i hvert land og region. Bekendtgørelsen håndhæves derefter lørdag ved at indføre rejsebegrænsninger på det land eller den region, der er erklæret i karantæne. Skåne blev erklæret i karantæne torsdag, hvilket betyder, at Skåne vil være dækket af danske rejsebegrænsninger fra lørdag.
For to uger siden blev Sverige forklaret i karantæne, hvorfor Danmark skiftede til en nordisk model, hvor hver enkelt region i stedet vurderes efter dens smittespredning. Fra og med lørdag er 15 svenske regioner i dansk karantæne, herunder Halland, Kronoberg og Blekinge. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23