Forskning
200.000 unge i Danmark og Norge skal give svar på årsagerne bag de faldende fødselstal
Forskningsprojektet BIOSFER vil forsøge at give svar på, hvorfor fødselsraten falder i land efter land. Med 104 mio. kroner i EU-støtte, svarende til 150 mio. svenske kroner, skal et internationalt forskerhold undersøge fertiliteten hos 200.000 unge i Danmark og Norge, der er født mellem 1996 og 2008. Cecilia Ramlau-Hansen, professor i epidemiologi ved Aarhus Universitet, siger til Sydsvenskan, at resultaterne kan generaliseres til svenske forhold.
Sidste år faldt fertiliteten i Danmark til under 1,5 børn per kvinde, hvilket er det laveste siden 1987. I Sverige var den endnu lavere med 1,45 børn per kvinde. BIOSFER-forskningsprojektet håber at kunne give svar på årsagerne bag den faldende fertilitet.
– Vi ønsker et bud på, hvad der karakteriserer unge mennesker i dag. Dels hvad der påvirker frugtbarheden og de unges viden om det. Og vi ønsker at høre deres tanker om at få børn, siger forskningsleder Cecilia Ramlau-Hansen, professor i epidemiologi ved Aarhus Universitet, til DR’s podcast Udsyn.
De cirka 90.000 unge i Danmark og 110.000 i Norge vil blive testet ud fra biologiske faktorer samt sociale og psykologiske faktorer gennem spørgeskemabesvarelser med spørgsmål om hvilke barrierer, de ser i relation til at blive forældre samt hvilke livsvalg, de prioriterer, rapporterer Sydsvenskan.
– Vi vil kunne se, om det kun er sociale og psykologiske faktorer eller om det også er de biologiske faktorer, som påvirker fødselsraten. Det, at vi kan se på alle faktorerne, og hvordan de påvirker hinanden, vil give os et samlet billede, siger Cecilia Ramlau-Hansen til Sydsvenskan.
De endelige resultater af undersøgelsen forventes at være klar i 2029.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23