Følg os på

Arbejdsmarked

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

Publiseret

 

Når offentligt ansatte optages i Øresundsaftalen, påvirkes den skattemæssige kompensation, der sendes mellem Danmark og Sverige. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder flere penge fra Danmark til Sverige. Men samtidig hæves grænsen for hvilken indkomst, der indgår, når skatten sendes tilbage: Fra dem, der tjener over 150.000 kr., til over 210.000 kr. om året – hvilket kan resultere i færre penge fra Danmark til Sverige. Samlet set vil kompensationen til Sverige dog stige, ifølge det svenske finansministerium.

De fire områder, hvor Danmark og Sverige bliver enige om at opdatere Øresundsaftalen, skal inkludere offentligt ansatte og også gøre det lettere for dem at arbejde hjemmefra, opdatere reglerne for skatteudveksling mellem landene, opdatere skattereglerne for studerende med studiestøtte samt sikre, at Øresundspendlere betaler skat af afkastet fra deres danske pensionsopsparing ligesom deres danske kolleger. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Detaljerne og den nye tekst til Øresundsaftalen forventes dog først at være klar til sommer, og der arbejdes indtil videre på disse områder, oplyser Skatteministeriet. Ifølge information til News Øresund kan en færdig aftale formentlig præsenteres i juni. Indtil da er det ikke muligt endeligt at fastslå de økonomiske konsekvenser af aftalen.

1. Offentligt ansatte er omfattet af Øresundsaftalen, og hjemmearbejde lettes

I dag beskattes privatansatte Øresundspendlere i arbejdslandet, så længe de højst arbejder 50 pct. i bopælslandet i en sammenhængende tremåneders periode (som beregnes tre måneder frem og tilbage i tiden baseret på hver dag). Offentligt ansatte betaler derimod i den normale situation altid skat i det land, hvor de udfører deres arbejde, hvilket påvirker både dem selv og deres arbejdsgivere, som muligvis skal betale skat til nabolandet.

Fremover vil offentligt ansatte også være omfattet af Øresundsaftalen, hvilket under de nuværende regler betyder, at de kun beskattes i arbejdslandet, så længe de ikke arbejder mere end 50 pct. hjemmefra.

Det gør processen lettere for disse Øresundspendlere og deres arbejdsgivere, men betyder også, at Øresundspendlere ikke længere kan planlægge deres skat på samme måde og for eksempel falde under marginalskatteniveauet i begge lande.

Beregningsmetoden for, hvad der tæller som 50 pct. arbejde i et land, ændres også for både offentligt og privat ansatte, fra løbende tremåneders-perioder til tolvmåneders-perioder. I praksis kan det betyde, at det bliver lettere at holde sig under 50 procent-niveauet, da feriedagene under de nuværende regler tælles med som værende i arbejdslandet.

2. Indkomstniveauet for skatteudveksling hæves

I dag sender arbejdslandet (oftest Danmark) kommuneskatten tilbage til bopælslandet (oftest Sverige) for dem, der tjener mere end 150.000 kr. om året og er omfattet af Øresundsaftalen – det vil sige kun privatansatte. Arbejdslandet beholder skattepengene for dem, der tjener under dette niveau, hvilket har været det samme, siden aftalen blev underskrevet i 2003.

Fremover hæves beløbsniveauet til 210.000 kr. om året og hæves også automatisk med inflationen. I praksis kan det betyde færre penge til Sverige.

Men samtidig vil offentligt ansattes skattebetalinger også indgå i skatteudvekslingen, hvilket i praksis formentlig vil betyde flere penge til Sverige.

3. Uretfærdigheder vedrørende økonomisk støtte til studerende og kunstnerstøtte fjernes

I dag skal studerende, der bor i Sverige og modtager dansk studiestøtte til studier i Danmark, ikke betale skat af studiestøtte, selvom studerende, der bor i Danmark og modtager dansk studiestøtte, skal betale skat af det.

Studerende, der bor i Danmark og modtager svensk studiestøtte til studier i Sverige, skal også betale skat af studiefinansieringen, selvom de studerende, der bor i Sverige og modtager svensk studiestøtte, ikke skal.

Kunstnere, der modtager dansk kunstnerstøtte eller -legater, men bor i Sverige, skal i visse tilfælde hverken betale dansk eller svensk skat.

I fremtiden vil Danmark kunne beskatte dem, der modtager dansk SU, kunstnerstøtte eller stipendier, uanset om de bor i Sverige, mens de, der modtager svensk SU, ikke skal betale skat af det, selvom de bor i Danmark.

4. Indbyggere i Sverige skal også betale skat af afkastet af den danske pensionsopsparing

I dag beskattes man kun af Danmark af afkastet af sin danske pensionsopsparing (pensionsordninger), hvis du bor i Danmark.

Danmark vil fremover kunne beskatte afkastet af den danske pensionsopsparing, selvom personen bor i Sverige.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Bæredygtighed16. juni 2024

Malmøs borgmester, Katrin Stjernfedlt Jammeh, bliver præsident for det globale bæredygtighedsnetværk ICLEI

ICLEI – Local Governments for Sustainability er et globalt netværk for bæredygtig byudvikling med 2.500 byer og regioner som medlemmer....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.