Følg os på

Samfund

40 procent færre journalister i Skåne

Publiseret

 

På tre år er 250 journalistjobs forsvundet i Skåne. News Øresunds beregning viser, at de skånske dagblade har reduceret deres redaktioner med 40 procent. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke kalder udviklingen for alarmerende.

 – Tallene er virkelig skræmmende. Vi har en udvikling, hvor lokaljournalistikken har svært ved at overleve, skriver hun i en mail til News Øresund.

De sidste år har været turbulente for de skånske medier. I efteråret 2011 var der cirka 620 journaliststillinger på dagbladene i Skåne. Efter flere sparerunder er antallet nu nede på cirka 375, en reduktion med 40 procent.
Samtidig er TV4:s lokalredaktion i Skåne lukket og det svenske nyhedsbureau TT er i gang med en sparrunde, der også vil ramme kontoret i Skåne.

Alice Bah Kuhnke tror at nedskæringerne på dagbladene påvirker borgernes muligheder for indsigt og deltagelse i politiske processer. Hun er derfor klar til mediepolitiske initiativer.
”Det er nødvendigt at tage fat på denne sag. Det er vigtigt og det haster. Vi vil allerede nu lave nogle hurtige forandringer af pressestøtten, men på længere sigt er det nødvendigt at udrede hele støtteordningen. Den blev skabt i 70’erne, og mediernes vilkår er radikalt forandrede.”

Skånes største mediearbejdsgiver, Sydsvenskan, har reduceret sin personalestyrke betydeligt. I 2011 var der næsten 180 journaliststillinger på Sydsvenskan. I dag er Sydsvenskan lagt sammen med Helsingborgs Dagblad og gratisavisen City. Når den fælles organisation er færdig, skal der være lidt over 180 stillinger på redaktionen.
Chefredaktør Pia Rehnquist er ikke bange for, at nedskæringerne skal gå ud over den lokale journalistik.
”Vi lægger vores ressourcer på opsøgende lokal og regional journalistik. Tidligere lavede vi det hele selv, men nu samarbejder vi for eksempel med Dagens Nyheter om udlandsstoffet. Vi køber også materiale af freelance journalister”, siger hun til News Øresund.
Sammenlægningen af Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad er, ifølge Pia Rehnquist, et forsøg på at kompensere for læsernes forandrede medievaner.
– Det kræver store ressourcer at lave lokal journalistik, men folk er ikke længere klar til at betale for det. Det er strenge tider, og jeg tror at de svenske medier vil se helt anderledes ud om nogle år. Vi er en stærk spiller og jeg er sikker på, at vi nok skal klare det, men ud fra en demokratisk betragtning kan jeg godt blive bekymret for, hvordan det skal gå for nogle af de mindre aviser. (News Øresund – Emilia Søelund)

Læs mere: Sveriges kulturminister vil ændre pressestøtten

 

Journaliststillinger i Skåne

2011:
Sydsvenskan/HD (Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, City, Kompetens i Skåne**: 382
Metro: 2,5
Skånemedia (Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet): 111
Skånska Dagbladet (Skånska Dagbladet, Norra Skåne): 89
Kvällsposten: 38

Efter meddelte nedskæringer*:
Sydsvenskan/HD (Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, City, Kompetens i Skåne): 211
Metro: 0
Skånemedia (Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet): 82
Skånska Dagbladet (Skånska Dagbladet, Norra Skåne): 67
Kvällsposten: 14

Totalt:
2011: 622
Efter meddelte nedskæringer: 374
Reduktion: 248 stillinger, 40 procent

Kilder: Oplysningerne fra 2011 blev indhentet i oktober 2013 fra dagbladenes HR-afdeling eller fra lokale tillidsmænd. Årets oplysninger er hentet fra samme kilder i oktober 2014.
* Forandringerne på Sydsvenskan/HD og Kvällsposten er endnu ikke færdigforhandlet, hvilket betyder at tallene kan ændres.
** Kompetens i Skåne er Sydsvenskans vikarbureau for journalister.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Cleantech28. februar 2024

Efterspørgslen på at genanvende tekstiler har ikke været tilstrækkelig – Svenske Renewcells er gået konkurs

Renewcells har udviklet en metode, der kan genanvende tekstiler og tøj til tekstilaffald, men efterspørgslen på tekstilmasse har ikke været...

Øresund27. februar 2024

Øresundsregionen voksede med 30.000 indbyggere i 2023 – den stærkeste befolkningstilvækst på dansk side

I 2023 steg Øresundsregionens befolkning med over 29.700 indbyggere, svarende til 0,7 pct, til 4.185.801 indbyggere. Det var den laveste...

Politik23. februar 2024

Ungarn skal mandag stemme om svensk NATO-medlemskab – og køber fire nye kampfly fra Sverige

Mandag ventes det ungarske parlament at stemme for Sveriges NATO-ansøgning efter en langvarig ratifikationsproces. Fredag blev det også offentliggjort, at...

Sverige23. februar 2024

Nordea: Økonomisk afmatning i Sydsverige slutter i år

Hele Sverige tynges af recessionen, men der er store regionale forskelle. Stockholm står over for en svag tendens og taber...

Ejendomme23. februar 2024

Boligbyggeriet faldt mere i Sverige end i Danmark i 2023

Boligbyggeriet fortsatte med at falde i 2023 på begge sider af Øresund. Procentuelt var faldet størst i Sverige, hvor antallet...

Ejendomme23. februar 2024

Ny rapport: Svensk byggekrise kan koste 1.000 milliarder kroner i 2030

Stockholms Handelskammare har i samarbejde med WSP i en ny rapport beregnet, hvad den reducerede byggeprocent kan betyde på lang sigt....

Ejendomme23. februar 2024

Svenske ejendomsinvesteringer i Danmark: To nysalg og et opkøb

Det svenske ejendomsselskab Corem har solgt en ejendom på Frederiksberg for 890 millioner svenske kroner. Ejendommen i Porcelænshaven, der er udlejet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.