Følg os på

Samfund

40 procent færre journalister i Skåne

Publiseret

 

På tre år er 250 journalistjobs forsvundet i Skåne. News Øresunds beregning viser, at de skånske dagblade har reduceret deres redaktioner med 40 procent. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke kalder udviklingen for alarmerende.

 – Tallene er virkelig skræmmende. Vi har en udvikling, hvor lokaljournalistikken har svært ved at overleve, skriver hun i en mail til News Øresund.

De sidste år har været turbulente for de skånske medier. I efteråret 2011 var der cirka 620 journaliststillinger på dagbladene i Skåne. Efter flere sparerunder er antallet nu nede på cirka 375, en reduktion med 40 procent.
Samtidig er TV4:s lokalredaktion i Skåne lukket og det svenske nyhedsbureau TT er i gang med en sparrunde, der også vil ramme kontoret i Skåne.

Alice Bah Kuhnke tror at nedskæringerne på dagbladene påvirker borgernes muligheder for indsigt og deltagelse i politiske processer. Hun er derfor klar til mediepolitiske initiativer.
”Det er nødvendigt at tage fat på denne sag. Det er vigtigt og det haster. Vi vil allerede nu lave nogle hurtige forandringer af pressestøtten, men på længere sigt er det nødvendigt at udrede hele støtteordningen. Den blev skabt i 70’erne, og mediernes vilkår er radikalt forandrede.”

Skånes største mediearbejdsgiver, Sydsvenskan, har reduceret sin personalestyrke betydeligt. I 2011 var der næsten 180 journaliststillinger på Sydsvenskan. I dag er Sydsvenskan lagt sammen med Helsingborgs Dagblad og gratisavisen City. Når den fælles organisation er færdig, skal der være lidt over 180 stillinger på redaktionen.
Chefredaktør Pia Rehnquist er ikke bange for, at nedskæringerne skal gå ud over den lokale journalistik.
”Vi lægger vores ressourcer på opsøgende lokal og regional journalistik. Tidligere lavede vi det hele selv, men nu samarbejder vi for eksempel med Dagens Nyheter om udlandsstoffet. Vi køber også materiale af freelance journalister”, siger hun til News Øresund.
Sammenlægningen af Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad er, ifølge Pia Rehnquist, et forsøg på at kompensere for læsernes forandrede medievaner.
– Det kræver store ressourcer at lave lokal journalistik, men folk er ikke længere klar til at betale for det. Det er strenge tider, og jeg tror at de svenske medier vil se helt anderledes ud om nogle år. Vi er en stærk spiller og jeg er sikker på, at vi nok skal klare det, men ud fra en demokratisk betragtning kan jeg godt blive bekymret for, hvordan det skal gå for nogle af de mindre aviser. (News Øresund – Emilia Søelund)

Læs mere: Sveriges kulturminister vil ændre pressestøtten

 

Journaliststillinger i Skåne

2011:
Sydsvenskan/HD (Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, City, Kompetens i Skåne**: 382
Metro: 2,5
Skånemedia (Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet): 111
Skånska Dagbladet (Skånska Dagbladet, Norra Skåne): 89
Kvällsposten: 38

Efter meddelte nedskæringer*:
Sydsvenskan/HD (Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, City, Kompetens i Skåne): 211
Metro: 0
Skånemedia (Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet): 82
Skånska Dagbladet (Skånska Dagbladet, Norra Skåne): 67
Kvällsposten: 14

Totalt:
2011: 622
Efter meddelte nedskæringer: 374
Reduktion: 248 stillinger, 40 procent

Kilder: Oplysningerne fra 2011 blev indhentet i oktober 2013 fra dagbladenes HR-afdeling eller fra lokale tillidsmænd. Årets oplysninger er hentet fra samme kilder i oktober 2014.
* Forandringerne på Sydsvenskan/HD og Kvällsposten er endnu ikke færdigforhandlet, hvilket betyder at tallene kan ændres.
** Kompetens i Skåne er Sydsvenskans vikarbureau for journalister.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.