Følg os på

Arbejdsmarked

60 procent færre svenske unge arbejder i Danmark

Publiseret

 

pendlare

Antallet svenske unge mellem 16 og 24 år, som arbejder i Danmark er faldet voldsomt – fra 3.056 i 2007 til omkring 1.300 i 2013. Og så var antallet job steget igen året før. Foto News Øresund – Johan Wessman.

Unge svenske Øresundspendlere har haft det svært under krisen. Mellem 2007 og 2013 er antallet svenske unge i alderen 16-24 år, som arbejder i Danmark mindsket med 60 procent. Men nu er udviklingen vendt igen. Det viser en analyse fra Öresundsinstituttet.

”Situationen var speciel i 2006-2007. Den danske økonomi var overophedet, og arbejdsgiverne skreg efter mere arbejdskraft,” siger Öresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen.

Hun peger på, at de svenske unge ikke formåede at beholde deres job i Danmark lige så godt som de danske unge gjorde under lavkonjunkturen. I 2007 arbejdede 3.056 svenske unge mellem 16 og 24 år i Danmark. Forrige år var det bare omkring 1.300 svenske unge tilbage på det danske arbejdsmarked.
”Fra et Øresundsregionalt perspektiv er det foruroligende,” siger hun.

Mange af Øresundspendlerne bor i Malmö og arbejder i København. Mellem 2007 og 2013 faldt antallet unge Malmøboere, som arbejder i København fra 1.927 til 830. Det er især butiksansatte, som mistede deres job.
Men samtidig som de unge rammes hårdest af krisen, er det også den gruppe, som tidligst mærkede konjunkturvendingen på det danske arbejdsmarked. Allerede for et år siden øgede antallet svenske unge på det danske arbejdsmarked med 21 procent, og Britt Andresen tror, at stigningen vil fortsætte i 2014.
”Men vi regner med, at antallet pendlere over Øresund fremover vil øges i en mere afbalanceret takt end hvad vi så under den forrige højkonjunktur.

De danske job har sænket arbejdsløsheden i Malmö. Uden hjælp fra det danske arbejdsmarked havde Malmös ungdomsarbejdsløshed været relativt høj, også under den forrige højkonjunktur. Men Øresundspendlingen øger samtidig konjunktursvingningerne for de skånske unge.
”Det medfører, at svenske unges tilgang til det danske arbejdsmarked især er et fænomen under højkonjunkturen,” skriver Britt Andreasen i analysen.

Interessen for at arbejde i Danmark virker derimod ikke være faldet, og den nuværende stigning opleves gennem at flere svenske får arbejde i København.
”Vi får ofte besøg af unge, som har fået arbejde, og vi får også direkte henvendelser fra danske virksomheder, som vil ansætte svenske unge,” siger Sandra Forsën, afdelingsleder på Øresunddirekt.

De svenske unge, som har arbejdet i Danmark og er blevet arbejdsløse, får udbetalt dagpenge fra Sverige. Afgørende er hvilket land man er socialforsikret i. Ved deltidsarbejdsløshed gælder dog andre betingelser og regler.
”Generelt gælder det, at en grænsependler, der er blevet heltidsarbejdsløs, allerede på den første ledighedsdag skal registrere sig som ledig,” siger Sandra Forsén.
På samme måde skal den arbejdsløse søge om optagelse i en A-kasse i bopælslandet indenfor sit fagområde. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.