Følg os på

Arbejdsmarked

60 procent færre svenske unge arbejder i Danmark

Publiseret

 

pendlare

Antallet svenske unge mellem 16 og 24 år, som arbejder i Danmark er faldet voldsomt – fra 3.056 i 2007 til omkring 1.300 i 2013. Og så var antallet job steget igen året før. Foto News Øresund – Johan Wessman.

Unge svenske Øresundspendlere har haft det svært under krisen. Mellem 2007 og 2013 er antallet svenske unge i alderen 16-24 år, som arbejder i Danmark mindsket med 60 procent. Men nu er udviklingen vendt igen. Det viser en analyse fra Öresundsinstituttet.

”Situationen var speciel i 2006-2007. Den danske økonomi var overophedet, og arbejdsgiverne skreg efter mere arbejdskraft,” siger Öresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen.

Hun peger på, at de svenske unge ikke formåede at beholde deres job i Danmark lige så godt som de danske unge gjorde under lavkonjunkturen. I 2007 arbejdede 3.056 svenske unge mellem 16 og 24 år i Danmark. Forrige år var det bare omkring 1.300 svenske unge tilbage på det danske arbejdsmarked.
”Fra et Øresundsregionalt perspektiv er det foruroligende,” siger hun.

Mange af Øresundspendlerne bor i Malmö og arbejder i København. Mellem 2007 og 2013 faldt antallet unge Malmøboere, som arbejder i København fra 1.927 til 830. Det er især butiksansatte, som mistede deres job.
Men samtidig som de unge rammes hårdest af krisen, er det også den gruppe, som tidligst mærkede konjunkturvendingen på det danske arbejdsmarked. Allerede for et år siden øgede antallet svenske unge på det danske arbejdsmarked med 21 procent, og Britt Andresen tror, at stigningen vil fortsætte i 2014.
”Men vi regner med, at antallet pendlere over Øresund fremover vil øges i en mere afbalanceret takt end hvad vi så under den forrige højkonjunktur.

De danske job har sænket arbejdsløsheden i Malmö. Uden hjælp fra det danske arbejdsmarked havde Malmös ungdomsarbejdsløshed været relativt høj, også under den forrige højkonjunktur. Men Øresundspendlingen øger samtidig konjunktursvingningerne for de skånske unge.
”Det medfører, at svenske unges tilgang til det danske arbejdsmarked især er et fænomen under højkonjunkturen,” skriver Britt Andreasen i analysen.

Interessen for at arbejde i Danmark virker derimod ikke være faldet, og den nuværende stigning opleves gennem at flere svenske får arbejde i København.
”Vi får ofte besøg af unge, som har fået arbejde, og vi får også direkte henvendelser fra danske virksomheder, som vil ansætte svenske unge,” siger Sandra Forsën, afdelingsleder på Øresunddirekt.

De svenske unge, som har arbejdet i Danmark og er blevet arbejdsløse, får udbetalt dagpenge fra Sverige. Afgørende er hvilket land man er socialforsikret i. Ved deltidsarbejdsløshed gælder dog andre betingelser og regler.
”Generelt gælder det, at en grænsependler, der er blevet heltidsarbejdsløs, allerede på den første ledighedsdag skal registrere sig som ledig,” siger Sandra Forsén.
På samme måde skal den arbejdsløse søge om optagelse i en A-kasse i bopælslandet indenfor sit fagområde. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund07. december 2023

København er ifølge en undersøgelse Europas fjerde dyreste by at bo i

København er placeret som en af verdens ti dyreste byer at bo i ifølge en ny undersøgelse, skriver Børsen. Magasinet...

Arbejdsmarked06. december 2023

Langtidsledigheden i Sverige er ikke kommet sig efter pandemien, viser ny rapport

I forbindelse med pandemien steg langtidsledigheden kraftigt i Sverige og har siden ligget på et højere niveau, selv efter pandemien....

Ejendomme05. december 2023

Wihlborgs bygger en skoleejendom i Danmark

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs skal opføre et skolebyggeri i Hørsholm nord for København. Skolen opføres for den privatejede Nordsjællands Grundskole...

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.