Danmark
65.000 danskere og svenskere kræver bedre nattogforbindelser
Nattog fra Oslo og Stockholm til København og videre ned til kontinentet – helst uden skift undervejs. Det ønsker 65.000 mennesker, hovedsageligt danskere og svenskere, der har underskrevet en underskriftsindsamling, der overdrages til både den danske transportminister og den svenske infrastrukturminister denne uge.
Underskiftsindsamlingen er organiseret gennem det europæiske netværk Back on Track, der arbejder for flere nattogsforbindelser over grænserne.
Mandag blev underskrifterne overdraget til transportminister Benny Engelbrecht (S) af Back on Track og ni andre danske miljø- og klimaorganisationer, såsom Rådet for Bæredygtig Trafik og Danmarks Naturfredningsforening.
I Sverige planlægges en overdragelse til infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) til torsdag den 29. august.
– Men den svenske minister har været meget dårlig til at svare os. Det er klart, at vi er skuffede over den mildest talt kolde reaktion fra den svenske minister, siger en af de svenske initiativtagere, Ellie Cijvat, der ligesom de andre er aktiv i Back on Track og Jordens vänner Sverige.
Underskriftsindsamlingen har været i gang siden efteråret 2018 og har hovedsageligt indsamlet svenske og danske underskifter, men også fra folk i for eksempel Tyskland, Holland og England. 42.000 af underskrifterne er allerede overdraget til Danmarks tidligere transportminister, men initiativtagerne håber, at den nye regering vil være mere positivt indstillet overfor nattog og har derfor foretaget en ny overdragelse.
– Vi går ud fra, at den nye regering er interesseret i at omlægge flytrafik til togforbindelser, så man kan få reduceret Danmarks CO2 udslip med 70 procent, som er målet. Nu er vores håb, at transportministeren giver signaler til DSB om, at der skal handling på bordet. Vi forestiller os, at ministeren kan sætte sine embedsmænd i gang, ligesom svenskerne har gjort det, så man kan se, hvordan projektet hurtigst muligt kan komme i gang, siger Poul Kattler, bestyrelsesmedlem i Rådet for bæredygtig trafik, til TV2 Lorry.
Han peger på at den svenske regering i sommer gav Trafikverket til opgave at udrede forudsætningerne for at sætte nattogstrafikken i udbud, med daglige afgange til flere europæiske byer. Ellie Cijvat er positiv over for dette, og hun håber, at de 65.000 underskrifter vil skabe yderligere pres på politikerne.
– Man skal lægge mærke til hvilken vej folket vil have at det skal gå. Selvom undersøgelsen har været igang i relativt lang tid, har vi ikke behøvet at skubbe de fremad – den har været så populær at den bare har rullet fremad af sig selv siger hun til News Øresund.
(News Øresund – Anna Palmehag)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23