Danmark
Åbning af ESS’ nye datacenter er en milepæl for fremtidig materialeforskning i Danmark og Sverige

Selvom verdens største neutronforskningsanlæg i Lund først skal stå færdigt i 2023, så er datacenteret i København nu indviet. Datacenteret skal analysere eksperimenterne i Lund og give forskere fra hele verden hurtigere resultater, der blandt andet vil gavne life science-branchen.
Der blev ønsket tillykke og symbolsk tændt for forbindelsen mellem Lund og København, da indvielsen af et nyt datacenter fandt sted på COBIS (Copenhagen Bio Science Park) i tirsdags.
Datacenteret i København med navnet Data Management and Software Center (DMSC) skal betjene European Spallation Source (ESS) i Lund, som om fire år bliver verdens største og førende forskningsanlæg i neutroner.
– Den data, som bliver genereret af forskere i Lund, vil blive opbevaret her på DMSC, siger professor John Womersley, der er General Director for European Spallation Source (ESS).
John Womersley forklarer, at de på sigt store datamængder på DMSC vil blive betragtet som ”open data”, så det ikke kun er forskerne selv men også interessenter fra erhvervslivet, som kan få adgang til dataen.
En anden fordel ved datacenteret er, at forskerne får mulighed for hurtigere at forstå deres eksperimenter i Lund, når de efterfølgende kommer til København for at analysere deres data.

DMSC beskæftiger 32 medarbejdere, men over de næste år vil medarbejderstaben vokse til 60-70 i takt med, at ESS i Lund bliver færdigbygget. Foto: News Øresund
– Idéen er, at når du bruger mange ressourcer på videnskabelig databehandling, gør du hele processen med at lave forsøg og få videnskabelig indsigt hurtigere, siger Jonathan Taylor, der leder DMSC.
De kommende forsøg med neutroner i Lund forventes at give ny viden om materialer på molekylært og atomart niveau. Dermed er det forhåbningen, at blandt andet nye lægemidler, bedre brændstoffer og mere effektive klimaløsninger vil blive født og udviklet mellem Lund og København.
ESS regner med, at 3.000 forskere årligt vil besøge forskningsfaciliteterne, når anlægget er fuldt funktionsdygtigt, og de første neutroneksperimenter begynder samme år som anlægget står færdigt. (News Øresund – Kristoffer Dahl og Camilla Neve)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund
-
Infrastruktur22. august 2019
Rejsende mangler et fælles søgesystem til rejser over Sundet