Følg os på

Politik

Afslappet men vigtigt dansk-svensk samarbejde bag overskrifterne

Publiseret

 

Danmarks ambassadør i Sverige, Ove Ullerup, og Sveriges ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, mødtes til paneldebat torsdag, for at diskutere det svensk-danske samarbejde. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Relationen mellem Sverige og Danmark er i den seneste tiden blevet præget af problemer, såsom krisen i dansk-svenske PostNord og ID- og grænsekontroller – i det mindste hvis man tror på det der står i nyhederne. Men bag overskrifterne arbejder Sveriges ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, og Danmarks ambassadør i Sverige, Ove Ullerup, med alt fra ældreomsorg til EU-alliancer efter Brexit. News Øresund har mødt dem.

Sveriges hasteindførte grænse- og ID-kontroller mellem Danmark og Sverige, i efteråret under 2015, havde en politisk pris for relationen mellem de to lande. Skuffelsen og frustrationen på den danske side var synlig både i medierne og politisk, og kommunikationen mellem landene gik ofte gennem medierne.

– Det var en hård situation. Vores opgave dér var at forklare og være på forkant, hvilket ikke helt lykkedes. Men det var nødvendigt at det gik hurtigt i den situation, sagde Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadør i Danmark, under en paneldebat arrangeret af Øresundsinstituttet torsdag.

Ove Ullerup, Danmarks ambassadør i Sverige, var enig i at de første måneder efter indførslen af ID- og grænsekontrollerne var besværlige, men at de fælles problemer også fik landenes regeringer til at indse hvor afhængige de er af hinanden.

– Jeg tror at der var en almen erkendelse af at vi havde samme problemstilling. Det gik op for begge regeringer at man var tvunget til at finde fælles løsninger. Både mellem Sverige og Danmark men også i EU, siger Ove Ullerup til News Øresund.

Erfaringsudveksling i hverdagen
Både Danmarks og Sveriges ambassadør er enige om at flygtningesituationen, med de efterfølgende ID- og grænsekontroller, har givet dem værdifulde erfaringer til det fortsatte samarbejde. Selv om lige ID- og grænsekontrollerne har indbefattet tæt kontakt mellemministre, så handler de fleste møder mellem den danske og svenske regering om mere hverdagsrelaterede spørgsmål.

– Ofte arbejder vi med benchmarking, hvor vi udveksler erfaringer og information. Er Danmark gode på et område, vil vi rejse derhen for at se hvordan det går til. Lige nu er vi i Danmark for at diskutere de supplerende spørgsmål til migrationsspørgsmålet – blandt andet integration, boligbyggeri, billigere modulboliger, kampen mod radikalisering – det som danskerne er gode til, siger Fredrik Jörgensen til News Øresund.

Ove Ullerup nævner ældreomsorgen som et aktuelt område, hvor landene udveksler mange erfaringer, og i sidste uge mødtes de svenske og danske ældreministre i Stockholm. De svenske fremskridt indenfor demenspleje og for hvordan en værdig ældreomsorg skal se ud var nogle af spørgsmålene som blev diskuterede.

– Den type besøg optræder sjældent i medierne, men vi har virkelig mange af dem. Men det folk vil høre er at ”nu er Sverige vrede på Danmark på grund af PostNord”, siger Fredrik Jörgensen.

Ove Ullerup understreger at det ikke er opmærksomheden i medierne som afgør hvor fremgangsrigt det dansk-svenske samarbejde er – men derimod effekterne af det.
– Det handler egentlig om hvor vi kan finde fælles grundlag for at skabe noget der betyder noget, og som får en konsekvens. Det er selvfølgelig vigtigt og godt at vi er enige i EU om forskellige ting, men det er også vigtigt at finde noget som har en reel betydning for en pendler eller for en arbejdsplads, siger han.

Nye udfordringer udenfor Øresund
I dag har Sverige og Danmark ikke kun fælles udfordringer indenfor Øresundsregionen, også Brexit og forandringerne i omverdenen har skabt nye forudsætninger at forholde sig til.

– Vi har mistet en meget vigtig samarbejdspartner i og med Brexit, og nu gælder det om at komme frem til hvordan vi andre kan fortsætte med at sikre at EU står for frihandel, og at den ikke undermineres. Hvis vi gør det koordineret og gennem samarbejde med andre lande har vi en større chance for slå igennem, end hvis vi slås hver for sig. En anden ting er hele værdi diskussionen i EU og at demokratierne i nogle af EU-landene ikke har det helt så godt som før. Vi må slås for værdierne i EU, siger Ove Ullerup og bakkes op af Fredrik Jörgensen. (News Øresund – Sofi Eriksson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.