Politik
Afslappet men vigtigt dansk-svensk samarbejde bag overskrifterne
Relationen mellem Sverige og Danmark er i den seneste tiden blevet præget af problemer, såsom krisen i dansk-svenske PostNord og ID- og grænsekontroller – i det mindste hvis man tror på det der står i nyhederne. Men bag overskrifterne arbejder Sveriges ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, og Danmarks ambassadør i Sverige, Ove Ullerup, med alt fra ældreomsorg til EU-alliancer efter Brexit. News Øresund har mødt dem.
Sveriges hasteindførte grænse- og ID-kontroller mellem Danmark og Sverige, i efteråret under 2015, havde en politisk pris for relationen mellem de to lande. Skuffelsen og frustrationen på den danske side var synlig både i medierne og politisk, og kommunikationen mellem landene gik ofte gennem medierne.
– Det var en hård situation. Vores opgave dér var at forklare og være på forkant, hvilket ikke helt lykkedes. Men det var nødvendigt at det gik hurtigt i den situation, sagde Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadør i Danmark, under en paneldebat arrangeret af Øresundsinstituttet torsdag.
Ove Ullerup, Danmarks ambassadør i Sverige, var enig i at de første måneder efter indførslen af ID- og grænsekontrollerne var besværlige, men at de fælles problemer også fik landenes regeringer til at indse hvor afhængige de er af hinanden.
– Jeg tror at der var en almen erkendelse af at vi havde samme problemstilling. Det gik op for begge regeringer at man var tvunget til at finde fælles løsninger. Både mellem Sverige og Danmark men også i EU, siger Ove Ullerup til News Øresund.
Erfaringsudveksling i hverdagen
Både Danmarks og Sveriges ambassadør er enige om at flygtningesituationen, med de efterfølgende ID- og grænsekontroller, har givet dem værdifulde erfaringer til det fortsatte samarbejde. Selv om lige ID- og grænsekontrollerne har indbefattet tæt kontakt mellemministre, så handler de fleste møder mellem den danske og svenske regering om mere hverdagsrelaterede spørgsmål.
– Ofte arbejder vi med benchmarking, hvor vi udveksler erfaringer og information. Er Danmark gode på et område, vil vi rejse derhen for at se hvordan det går til. Lige nu er vi i Danmark for at diskutere de supplerende spørgsmål til migrationsspørgsmålet – blandt andet integration, boligbyggeri, billigere modulboliger, kampen mod radikalisering – det som danskerne er gode til, siger Fredrik Jörgensen til News Øresund.
Ove Ullerup nævner ældreomsorgen som et aktuelt område, hvor landene udveksler mange erfaringer, og i sidste uge mødtes de svenske og danske ældreministre i Stockholm. De svenske fremskridt indenfor demenspleje og for hvordan en værdig ældreomsorg skal se ud var nogle af spørgsmålene som blev diskuterede.
– Den type besøg optræder sjældent i medierne, men vi har virkelig mange af dem. Men det folk vil høre er at ”nu er Sverige vrede på Danmark på grund af PostNord”, siger Fredrik Jörgensen.
Ove Ullerup understreger at det ikke er opmærksomheden i medierne som afgør hvor fremgangsrigt det dansk-svenske samarbejde er – men derimod effekterne af det.
– Det handler egentlig om hvor vi kan finde fælles grundlag for at skabe noget der betyder noget, og som får en konsekvens. Det er selvfølgelig vigtigt og godt at vi er enige i EU om forskellige ting, men det er også vigtigt at finde noget som har en reel betydning for en pendler eller for en arbejdsplads, siger han.
Nye udfordringer udenfor Øresund
I dag har Sverige og Danmark ikke kun fælles udfordringer indenfor Øresundsregionen, også Brexit og forandringerne i omverdenen har skabt nye forudsætninger at forholde sig til.
– Vi har mistet en meget vigtig samarbejdspartner i og med Brexit, og nu gælder det om at komme frem til hvordan vi andre kan fortsætte med at sikre at EU står for frihandel, og at den ikke undermineres. Hvis vi gør det koordineret og gennem samarbejde med andre lande har vi en større chance for slå igennem, end hvis vi slås hver for sig. En anden ting er hele værdi diskussionen i EU og at demokratierne i nogle af EU-landene ikke har det helt så godt som før. Vi må slås for værdierne i EU, siger Ove Ullerup og bakkes op af Fredrik Jörgensen. (News Øresund – Sofi Eriksson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23