Følg os på

Okategoriserade

Aftale i hus om at danne en blå svensk regering med tre partier og støtte fra Sverigedemokraterna

Publiseret

 

Fire partier er blevet enige om at danne en blå regering - men Sverigedemokraterna vil stå uden for regeringen, men har sikret sig indflydelse gennem en samlet aftale. Foto: News Øresund, Venstre og Kristendemokraterna

Der gik mere end en måned efter valget, før Moderaternas leder, Ulf Kristersson, fredag kunne meddele, at han var blevet enig med Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna om at danne en ny trepartiregering i tæt samarbejde med Sverigedemokraterna, som er Sveriges største blå parti. Af den politiske aftale, der er indgået mellem partierne, fremgår det, at Sverige bliver lidt mere dansk med dobbelt straf for bandekriminalitet, visitationszoner og skrappere udlændingepolitik. Men Sverige vil også investere i ny atomkraft, og den kommende regering overvejer helt eller delvist at nationalisere sundhedsvæsenet.

– Sådan ser det ud, sagde Ulf Kristersson på fredagens pressemøde og fremviste partiernes nye aftale på 62 sider, som har fået navnet Tidö-aftalen, opkaldt efter det slot, hvor de fire partier holdt deres forhandlinger. Aftalen indeholder et regeringsprogram med 190 punkter, og det forlyder, at Sverigedemokraterna har fået gennemført 80 til 90 af deres punkter. Det betyder, at selv om Sverigedemokraterna ikke blev en del af regeringen, vil de få stor indflydelse.
– Vores fire partier er klar til at stemme for en ny regering på mandag. Ifølge Kristersson har forhandlingerne mellem de fire partier været fokuseret på syv samarbejdsprojekter og et budgetsamarbejde.

Statsministerafstemning mandag – tiltræder tirsdag
Fredag gav formanden grønt lys til, at Ulf Kristersson kan danne regering, og mandag er det tid til en statsministerafstemning, hvor Riksdagen tager stilling til Ulf Kristersson som kandidat til at blive ny svensk statsminister. Først derefter går dannelsen af selve regeringen i gang.
Ulf Kristersson kommer til lede en mindretalsregering med de konservative Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Sverigedemokraterna, som er det største parti i blå blok, vil ikke blive en del af regeringen, men vil i stedet få deres politik tilgodeset, dels via Tidö-aftalen og dels ved, at de nu får deres eget kontor, hvor de kan trække på regeringens embedsmænd.

Vil samle – ikke splitte Sverige
Ulf Kristersson fremhævede flere parallelle problemer, som skal løses på samme tid, og som er fokus for regeringssamarbejdet mellem de fire partier: Kriminalitet med skudepisoder, indvandring og integration, energikrisen samt den inflationsbelastede privatøkonomi. Samtidig understreger han, at det vil tage tid at løse problemerne, og at én valgperiode ikke er nok.
– Vi er også ydmyge over for, at det ikke var alle svenskere, som stemte på vores fire partier. Vi har respekt for, at der er bekymring i landet. Vi forstår det, og vi respekterer det. Vi vil samle, ikke splitte, siger Kristersson.

Sverigedemokraterna ønskede en flertalsregering
Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, sagde, at han gerne havde set en flertalsregering, det vil sige en regering, hvor Sverigedemokraterna var med. Det forlyder, at netop spørgsmålet om Sverigedemokraternas og Liberalernas krav om en plads i regeringen, har været en svær knude at løse.
Jimmie Åkesson fremhævede, at partiet altid har meldt helt klart ud om, hvordan de forholder sig til regeringsspørgsmålet og samarbejdet, samt at deres politik, hvor indvandringsspørgsmål er et kernepunkt, skal stå i centrum.
– Det har været afgørende, at et magtskifte også må indebære et paradigmeskift, sagde Åkesson.

Hovedpunkter i Tidö-aftalen
– Undersøgelse om et helt eller delvist statsligt ejerskab af sundhedsvæsenet samt fordele og ulemper ved dette.
– Primærsektoren i sundhedsvæsenet skal udvides med flere og mere tilgængelige klinikker med privatpraktiserende læger i de mindre byer.
– Øgede krav i forbindelse statsborgerskab samt reduktion i antallet af kvoteflygtninge – men asylretten skal fastholdes.
– Et tiggerforbud vil blive undersøgt.
– Der skal indføres dobbeltstraf til bandekriminelle, visitationszoner, og vidner skal sikres anonymitet.
– Der skal bygges nye atomreaktorer i Sverige, og opgaven går nu til Vattenfall. Målet for svensk energipolitik bør være 100 pct. fossilfri energi.
– Der indføres et loft mod høje elpriser for at beskytte forbrugerne.
– Brændstof til biler skal blive billigere ved at sænke reduktionsforpligtelsen til EU’s minimumsniveau (kravet om at blande miljøbrændstof i diesel og benzin).
– Arbejdsmarkedet skal styrkes gennem ydelseslofter samt lavere skat på lavindkomster.
– Skolerne i hele landet skal ligestilles.
– A-kassen fastholdes på samme niveau som i dag.
– Målet om én procent (af BNP) til svensk udviklingsbistand afskaffes.

Tekst fra Tidöavtalet:
“Samarbetspartierna Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om att ta ansvar för Sverige i ett gemensamt samarbete under mandatperioden 2022–2026. Samarbetspartier i regeringen är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Samarbetsparti utanför regeringen är Sverigedemokraterna. Samarbetet ska lägga grunden för en långsiktigt hållbar samverkan, med syftet att genomföra reformer som löser de stora samhällsproblem Sverige har på områden såsom bland annat kriminalitet, migration, integration, ekonomi, skola, hälso- och sjukvård, energi och klimat. Samarbetet ska ske under villkor som tillgodoser alla ingående parters intressen… Under första årets samarbete, fram till och med budgetpropositionen 2024, kommer samarbetsprojekten vara Tillväxt och hushållsekonomi, Kriminalitet, Migration och integration, Klimat och energi, Hälso- och sjukvård samt Skola. Utöver detta finns ett samarbetsprojekt med andra samarbetsfrågor. Varje samarbetsprojekt har ett direktiv med specificerat syfte, uppdrag och innehåll. Efter budgetpropositionens avlämnande kommer partiledarna besluta om påföljande budgetårs samarbetsprojekt, som antingen är nya eller en fortsättning på föregående års samarbetsprojekt”.
(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.