Politik
Aftale i hus om at danne en blå svensk regering med tre partier og støtte fra Sverigedemokraterna

Der gik mere end en måned efter valget, før Moderaternas leder, Ulf Kristersson, fredag kunne meddele, at han var blevet enig med Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna om at danne en ny trepartiregering i tæt samarbejde med Sverigedemokraterna, som er Sveriges største blå parti. Af den politiske aftale, der er indgået mellem partierne, fremgår det, at Sverige bliver lidt mere dansk med dobbelt straf for bandekriminalitet, visitationszoner og skrappere udlændingepolitik. Men Sverige vil også investere i ny atomkraft, og den kommende regering overvejer helt eller delvist at nationalisere sundhedsvæsenet.
– Sådan ser det ud, sagde Ulf Kristersson på fredagens pressemøde og fremviste partiernes nye aftale på 62 sider, som har fået navnet Tidö-aftalen, opkaldt efter det slot, hvor de fire partier holdt deres forhandlinger. Aftalen indeholder et regeringsprogram med 190 punkter, og det forlyder, at Sverigedemokraterna har fået gennemført 80 til 90 af deres punkter. Det betyder, at selv om Sverigedemokraterna ikke blev en del af regeringen, vil de få stor indflydelse.
– Vores fire partier er klar til at stemme for en ny regering på mandag. Ifølge Kristersson har forhandlingerne mellem de fire partier været fokuseret på syv samarbejdsprojekter og et budgetsamarbejde.
Statsministerafstemning mandag – tiltræder tirsdag
Fredag gav formanden grønt lys til, at Ulf Kristersson kan danne regering, og mandag er det tid til en statsministerafstemning, hvor Riksdagen tager stilling til Ulf Kristersson som kandidat til at blive ny svensk statsminister. Først derefter går dannelsen af selve regeringen i gang.
Ulf Kristersson kommer til lede en mindretalsregering med de konservative Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Sverigedemokraterna, som er det største parti i blå blok, vil ikke blive en del af regeringen, men vil i stedet få deres politik tilgodeset, dels via Tidö-aftalen og dels ved, at de nu får deres eget kontor, hvor de kan trække på regeringens embedsmænd.
Vil samle – ikke splitte Sverige
Ulf Kristersson fremhævede flere parallelle problemer, som skal løses på samme tid, og som er fokus for regeringssamarbejdet mellem de fire partier: Kriminalitet med skudepisoder, indvandring og integration, energikrisen samt den inflationsbelastede privatøkonomi. Samtidig understreger han, at det vil tage tid at løse problemerne, og at én valgperiode ikke er nok.
– Vi er også ydmyge over for, at det ikke var alle svenskere, som stemte på vores fire partier. Vi har respekt for, at der er bekymring i landet. Vi forstår det, og vi respekterer det. Vi vil samle, ikke splitte, siger Kristersson.
Sverigedemokraterna ønskede en flertalsregering
Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, sagde, at han gerne havde set en flertalsregering, det vil sige en regering, hvor Sverigedemokraterna var med. Det forlyder, at netop spørgsmålet om Sverigedemokraternas og Liberalernas krav om en plads i regeringen, har været en svær knude at løse.
Jimmie Åkesson fremhævede, at partiet altid har meldt helt klart ud om, hvordan de forholder sig til regeringsspørgsmålet og samarbejdet, samt at deres politik, hvor indvandringsspørgsmål er et kernepunkt, skal stå i centrum.
– Det har været afgørende, at et magtskifte også må indebære et paradigmeskift, sagde Åkesson.
Hovedpunkter i Tidö-aftalen
– Undersøgelse om et helt eller delvist statsligt ejerskab af sundhedsvæsenet samt fordele og ulemper ved dette.
– Primærsektoren i sundhedsvæsenet skal udvides med flere og mere tilgængelige klinikker med privatpraktiserende læger i de mindre byer.
– Øgede krav i forbindelse statsborgerskab samt reduktion i antallet af kvoteflygtninge – men asylretten skal fastholdes.
– Et tiggerforbud vil blive undersøgt.
– Der skal indføres dobbeltstraf til bandekriminelle, visitationszoner, og vidner skal sikres anonymitet.
– Der skal bygges nye atomreaktorer i Sverige, og opgaven går nu til Vattenfall. Målet for svensk energipolitik bør være 100 pct. fossilfri energi.
– Der indføres et loft mod høje elpriser for at beskytte forbrugerne.
– Brændstof til biler skal blive billigere ved at sænke reduktionsforpligtelsen til EU’s minimumsniveau (kravet om at blande miljøbrændstof i diesel og benzin).
– Arbejdsmarkedet skal styrkes gennem ydelseslofter samt lavere skat på lavindkomster.
– Skolerne i hele landet skal ligestilles.
– A-kassen fastholdes på samme niveau som i dag.
– Målet om én procent (af BNP) til svensk udviklingsbistand afskaffes.
Tekst fra Tidöavtalet:
“Samarbetspartierna Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om att ta ansvar för Sverige i ett gemensamt samarbete under mandatperioden 2022–2026. Samarbetspartier i regeringen är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Samarbetsparti utanför regeringen är Sverigedemokraterna. Samarbetet ska lägga grunden för en långsiktigt hållbar samverkan, med syftet att genomföra reformer som löser de stora samhällsproblem Sverige har på områden såsom bland annat kriminalitet, migration, integration, ekonomi, skola, hälso- och sjukvård, energi och klimat. Samarbetet ska ske under villkor som tillgodoser alla ingående parters intressen… Under första årets samarbete, fram till och med budgetpropositionen 2024, kommer samarbetsprojekten vara Tillväxt och hushållsekonomi, Kriminalitet, Migration och integration, Klimat och energi, Hälso- och sjukvård samt Skola. Utöver detta finns ett samarbetsprojekt med andra samarbetsfrågor. Varje samarbetsprojekt har ett direktiv med specificerat syfte, uppdrag och innehåll. Efter budgetpropositionens avlämnande kommer partiledarna besluta om påföljande budgetårs samarbetsprojekt, som antingen är nya eller en fortsättning på föregående års samarbetsprojekt”.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23