IT / Mobiltelefoni
AI-kommissionen præsenterer 75 tiltag for at styrke Sveriges AI-kompetencer
Udviklingen af kunstig intelligens går fremad, men i Sverige går det ikke hurtigt nok, konkluderer AI-kommissionen i rapporten Färdplan för Sverige, som blev offentliggjort tirsdag. AI-kommissionen mener, at hvis AI-udviklingen skal tage fart i Sverige, skal AI integreres på en bred front i samfundet; individuelle indsatser er ikke nok. For at opnå dette præsenterer kommissionen 75 forslag til tiltag, der skal styrke den svenske udvikling.
For næsten et år siden nedsatte den svenske regering AI-kommissionen for at undersøge, hvordan Sveriges brug af kunstig intelligens (AI) kan styrkes. Under tirsdagens pressekonference understregede Carl-Henrik Svanström, formand for AI-kommissionen, at Sverige allerede halter bagefter, og at “vi er nødt til at sætte farten op” – hvilket også var grunden til, at kommissionen fremlagde sin rapport lidt over syv måneder før deadline.
– AI har et stort potentiale til at forbedre velfærden, øge kvaliteten af offentlige tjenester og styrke Sveriges konkurrenceevne. Vi skal være førende, når det gælder udvikling og brug af AI, sagde civilminister Erik Slottner (KD) under pressekonferencen.
Kommissionen understreger dog, at Sverige i modsætning til tidligere teknologiskift ikke har været førende, når det gælder kunstig intelligens. Kommissionen påpeger blandt andet, at Sverige er faldet ti pladser de seneste år på Tortosie Medias Global AI-rangliste, som måler landenes AI-udvikling. Med en 25. plads ligger Sverige bag både Finland (15. plads) og Danmark (22. plads).
For at styrke den svenske konkurrenceevne mener kommissionen, at Sverige har brug for en omfattende AI-strategi og fremlægger med rapporten over 75 forslag til tiltag, der bør iværksættes. I alt anslås forslagene at koste omkring 16,7 milliarder svenske kroner.
Man ønsker blandt andet at styrke det svenske forskningsmiljø ved at etablere nationale forskerskoler i AI, hvor fagspecifik uddannelse kombineres med AI-viden. Et rimeligt mål er ifølge kommissionen at uddanne 600 ph.d.er med AI-ekspertise i løbet af de næste 10 år. Derudover foreslår kommissionen, at der oprettes en særlig “task force” under Statsministeriet, som skal overvåge udviklingen og sikre, at nødvendige tiltag gennemføres.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23