Følg os på

Samfund

Allerede ønske om at udvide samarbejdet i politiets Grænsecenter Øresund

Publiseret

 

Henrik Andersen, politiinspektør og centerchef for Grænsecenter Øresund. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

I Kastrup ligger Grænsecenter Øresund, som blev etableret af dansk politi den 1. april i år. Her arbejder personale fra både dansk og svensk politi og svensk toldvæsen. Fokus er på at forhindre og efterforske grænseoverskridende kriminalitet eksempelvis i relation til narkotika og våben. I mandags blev 17 personer anholdt efter en fælles politiaktion mod 26 adresser i Danmark og Sverige, hvor der blev beslagtaget narkotika, våben og kontanter. Samarbejdet fungerer godt siger centerchefen Henrik Andersen, som allerede ønsker at udvide samarbejdet.  

Den 1. september flyttede medarbejdere fra svensk politi og toldvæsen deres arbejdsplads til Grænsecenter Øresund i Kastrup. De er ansat i Sverige under henholdsvis svensk politis nationale operative afdeling (NOA) og svenske Tullverket, og arbejder under svenske regler og arbejdsvilkår. Men at de sidder sammen med dansk politi i centret gør det lettere at samarbejde, mener centerchefen.

– Det er jo et dansk center, som er etableret efter en dansk politisk beslutning. Men vi har oplevet meget stor velvilje og samarbejdsvilje fra svensk politi. Og det er erfarne svenske politifolk som sidder her, siger Henrik Andersen, politiinspektør og centerchef for Grænsecenter Øresund til News Øresund.

Han kan ikke oplyse hvor mange medarbejdere, der er tilknyttet centret, men fortæller at det både er efterforskere og analytikere med politibaggrund såvel som civil baggrund samt svensk toldpersonale.

Grænsecenter Øresund ligger i Kastrup. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

– De svenske medarbejdere har ikke adgang til de danske systemer og omvendt. Det er der jo ikke ændret på. Men vi kan lave hurtigere forespørgsler og få hurtige svar, når de sidder lige ved siden af. Det har vi selvfølgelig gjort hele tiden, men det går bare lidt hurtigere nu.

Grænsecenter Øresund blev etableret i april i år, men den danske regering præsenterede idéen i efteråret 2019, efter der havde været flere eksempler på grov kriminalitet i Københavnsområdet begået af svenskere. Det ledte desuden til at Danmark indførte midlertidig og punktvis grænsekontrol den 12. november sidste år. Hovedformålet med Grænsecenter Øresund er at forhindre og efterforske grænseoverskridende kriminalitet.

– For at det skal være en sag for os, er det et krav, at det er grænseoverskridende kriminalitet mellem Sverige og Danmark. Som udgangspunkt kan det handle om sprængstoffer, våben og narko samt det vi kalder omrejsende kriminelle, altså typisk ikke-svenske/danske netværk som kommer til regionen for at begå tyveri- og indbrudskriminalitet. Og der kan jo komme en del følgekriminalitet af det, så som hvidvask, forklarer Henrik Andersen.

De har derfor fokus på den kriminalitet, som bevæger sig over grænseovergangene ved Øresundsbroen, Helsingør-Helsingborg, Ystad-Rønne, Frederikshavn-Gøteborg samt Grenaa-Halmstad.

Et eksempel er mandagens aktion, hvor 17 personer blev anholdt efter en politiaktion ledt af Grænsecenter Øresund. Politiet slog til på 26 forskellige adresser på flere steder i både Danmark og Sverige og beslagtog narkotika, våben og kontanter, og mener, at det handlede om et kriminelt netværk, som har forsynet det svenske marked med danskproduceret skunk.

Henrik Andersen er godt tilfreds med samarbejdet. Der har ikke været nogle større udfordringer, og han mener, at forskellene mellem dansk og svensk politiarbejde ikke er så store.

– Efterforskning er efterforskning. Og det er jo den samme måde at gøre det på. Der er selvfølgelig nogle lovgivningsmæssige forskelle og måske er der forskel på den måde organisationen er skruet sammen på, men stort set er det det samme. Vi skal selvfølgelig følge de danske regler i Danmark og de svenske regler i Sverige, eksempelvis regler for informationsudveksling. Reglerne bliver jo ikke ophævet bare for at vi sidder sammen, men vi bliver mere effektive.

– Og så handler det jo også om relationsdannelse, tillægger han.

Dansk og svensk politi lærer mere om regler og forudsætninger for arbejdet på den anden side, og samarbejdet bliver tættere. Og Henrik Andersen ser gerne at det bliver udvidet fremover.

– Vi vil jo også gerne udvikle samarbejdet fremover, blandt andet med flere grene og elementer fra de forskellige svenske retshåndhævende myndigheder.

– Vi har jo et håb og et ønske om at yderligere udvikle samarbejdet. Det ultimative ønske ville være at etablere et stort fælles dansk-svensk efterforskningscenter. I dag er vi jo et dansk center som låner svensk politi, men der er selvfølgelig nogle logistiske udfordringer i et sådant fælles center, siger Henrik Andersen.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Samfund23. oktober 2020

Smittetrykket i Skåne er øget kraftigt – Danmark lukker delvis grænsen igen på lørdag

Danmark erklærer igen Skåne i karantæne i anledning af den stigende smittespredning. De seneste to uger har Skåne haft 46,3...

Samfund23. oktober 2020

Siddende publikum på 300 personer er tilladt i Sverige

Den svenske regering indfører en undtagelse til forsamlingsforbuddet på mere end 50 personer. Publikum på 300 personer bliver fra den...

Okategoriserade23. oktober 2020

Arbetsförmedlingen planlægger nedskæring på Øresunddirekt i Sverige

Arbetsförmedlingen vil reducere bemandingen på informationstjenesten Øresunddirekts kontor i Malmø, der blandt andet arbejder med information til grænsependlere og virksomheder,...

Ugebrev23. oktober 2020

Læs News Øresunds ugebrev 43

Smittetrykket i Skåne er øget kraftigt – Danmark lukker delvis grænsen igen på lørdag Danmark erklærer igen Skåne i karantæne...

Samfund22. oktober 2020

Smittespredningen i Skåne er steget kraftigt – rejserestriktioner genindføres fra på lørdag

Danmark erklærer igen Skåne i karantæne med anledning af den stigende smittespredning. De seneste to uger har Skåne haft 43,3...

Samfund23. oktober 2020

Læseferie i Sverige i næste uge

I uge 44 har svenske børn og unge fri for skole. Samtidig benytter mange forældre lejligheden til at tage fri...

Erhverv22. oktober 2020

Huawei og ZTE udelukkes som leverandører til det svenske 5G-netværk

Hverken Huawei eller ZTE – begge kinesiske IT-virksomheder – får lov til at levere teknologi til det svenske 5G-netværk. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.