Følg os på

Interviews

Allerede ønske om at udvide samarbejdet i politiets Grænsecenter Øresund

Publiseret

 

Henrik Andersen, politiinspektør og centerchef for Grænsecenter Øresund. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

I Kastrup ligger Grænsecenter Øresund, som blev etableret af dansk politi den 1. april i år. Her arbejder personale fra både dansk og svensk politi og svensk toldvæsen. Fokus er på at forhindre og efterforske grænseoverskridende kriminalitet eksempelvis i relation til narkotika og våben. I mandags blev 17 personer anholdt efter en fælles politiaktion mod 26 adresser i Danmark og Sverige, hvor der blev beslagtaget narkotika, våben og kontanter. Samarbejdet fungerer godt siger centerchefen Henrik Andersen, som allerede ønsker at udvide samarbejdet.  

Den 1. september flyttede medarbejdere fra svensk politi og toldvæsen deres arbejdsplads til Grænsecenter Øresund i Kastrup. De er ansat i Sverige under henholdsvis svensk politis nationale operative afdeling (NOA) og svenske Tullverket, og arbejder under svenske regler og arbejdsvilkår. Men at de sidder sammen med dansk politi i centret gør det lettere at samarbejde, mener centerchefen.

– Det er jo et dansk center, som er etableret efter en dansk politisk beslutning. Men vi har oplevet meget stor velvilje og samarbejdsvilje fra svensk politi. Og det er erfarne svenske politifolk som sidder her, siger Henrik Andersen, politiinspektør og centerchef for Grænsecenter Øresund til News Øresund.

Han kan ikke oplyse hvor mange medarbejdere, der er tilknyttet centret, men fortæller at det både er efterforskere og analytikere med politibaggrund såvel som civil baggrund samt svensk toldpersonale.

Grænsecenter Øresund ligger i Kastrup. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

– De svenske medarbejdere har ikke adgang til de danske systemer og omvendt. Det er der jo ikke ændret på. Men vi kan lave hurtigere forespørgsler og få hurtige svar, når de sidder lige ved siden af. Det har vi selvfølgelig gjort hele tiden, men det går bare lidt hurtigere nu.

Grænsecenter Øresund blev etableret i april i år, men den danske regering præsenterede idéen i efteråret 2019, efter der havde været flere eksempler på grov kriminalitet i Københavnsområdet begået af svenskere. Det ledte desuden til at Danmark indførte midlertidig og punktvis grænsekontrol den 12. november sidste år. Hovedformålet med Grænsecenter Øresund er at forhindre og efterforske grænseoverskridende kriminalitet.

– For at det skal være en sag for os, er det et krav, at det er grænseoverskridende kriminalitet mellem Sverige og Danmark. Som udgangspunkt kan det handle om sprængstoffer, våben og narko samt det vi kalder omrejsende kriminelle, altså typisk ikke-svenske/danske netværk som kommer til regionen for at begå tyveri- og indbrudskriminalitet. Og der kan jo komme en del følgekriminalitet af det, så som hvidvask, forklarer Henrik Andersen.

De har derfor fokus på den kriminalitet, som bevæger sig over grænseovergangene ved Øresundsbroen, Helsingør-Helsingborg, Ystad-Rønne, Frederikshavn-Gøteborg samt Grenaa-Halmstad.

Et eksempel er mandagens aktion, hvor 17 personer blev anholdt efter en politiaktion ledt af Grænsecenter Øresund. Politiet slog til på 26 forskellige adresser på flere steder i både Danmark og Sverige og beslagtog narkotika, våben og kontanter, og mener, at det handlede om et kriminelt netværk, som har forsynet det svenske marked med danskproduceret skunk.

Henrik Andersen er godt tilfreds med samarbejdet. Der har ikke været nogle større udfordringer, og han mener, at forskellene mellem dansk og svensk politiarbejde ikke er så store.

– Efterforskning er efterforskning. Og det er jo den samme måde at gøre det på. Der er selvfølgelig nogle lovgivningsmæssige forskelle og måske er der forskel på den måde organisationen er skruet sammen på, men stort set er det det samme. Vi skal selvfølgelig følge de danske regler i Danmark og de svenske regler i Sverige, eksempelvis regler for informationsudveksling. Reglerne bliver jo ikke ophævet bare for at vi sidder sammen, men vi bliver mere effektive.

– Og så handler det jo også om relationsdannelse, tillægger han.

Dansk og svensk politi lærer mere om regler og forudsætninger for arbejdet på den anden side, og samarbejdet bliver tættere. Og Henrik Andersen ser gerne at det bliver udvidet fremover.

– Vi vil jo også gerne udvikle samarbejdet fremover, blandt andet med flere grene og elementer fra de forskellige svenske retshåndhævende myndigheder.

– Vi har jo et håb og et ønske om at yderligere udvikle samarbejdet. Det ultimative ønske ville være at etablere et stort fælles dansk-svensk efterforskningscenter. I dag er vi jo et dansk center som låner svensk politi, men der er selvfølgelig nogle logistiske udfordringer i et sådant fælles center, siger Henrik Andersen.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Samfund04. marts 2021

Aktuelt i Øresundsdebatten

News Øresund samler aktuelle debatindlæg om udviklingen i Øresundsregionen. “Vi er blevet enige om, hvordan vejen frem for nye Øresundsforbindelser...

Erhverv04. marts 2021

Drakamöllan i det østlige Skåne har oplevet et år med næsten ingen danske gæster

Tre spørgsmål til Ingalill Thorsell, der ejer konference- og hotelstedet Drakamöllan på landet i det østlige Skåne. I flere år...

Samfund04. marts 2021

Mulighed for at ansøge om forprojekter til den næste Interreg-periode

Aktører i Øresund, Skagerrak og Kattegat kan nu ansøge om finansiering til forprojekter, såkaldte brobygningsprojekter. Formålet er at forberede nye...

Ejendomme04. marts 2021

2020 blev et rekordår for boligbyggeri i Malmø – 3.600 boliger blev afsluttet

Malmø vokser så det knager, og 2020 var et rekordår for både boligbyggeri og befolkningstilvækst i kommunen. Sidste år blev...

Samfund04. marts 2021

Nyt projekt undersøger muligheden for at producere data om arbejdspendling over Øresund uden at udveksle statistik mellem landene

Region Skåne og Danmarks Statistik undersøger nu muligheden for kun at bruge danske data fra blandt andet indkomstregisteret i Danmark...

Samfund04. marts 2021

En effektkommission skal koordinere energiressourcerne i Skåne

Region Skåne har sammen med flere skånske kommuner og energivirksomheder samt Sydsvenska industri- och handelskammaren startet en effektkommission for at...

Samfund04. marts 2021

Norge har åbnet grænsen for pendlere

Den 1. marts genåbnede Norge grænsen for svenske og finske pendlere, forudsat at de kan præsentere en maksimalt syv dage...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.