21 april 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on januar 30th, 2019 | by Sofie Paisley

0

Arbetsförmedlingen i Sverige varsler 4.500 om opsigelse

2019-01-30:

Foto: Flickr – Johan Hallenisse Hallberg (CC BY 2.0)

En tredjedel af medarbejderne på Arbetsförmedlingen i Sverige er underrettet om opsigelse. Årsagen er, at myndigheden står over for et stærkt reduceret budget, da Moderaternas og Kristdemokraternas 2019 for byen blev vedtaget af Riksdagen, før den nye regering var på plads. 

4.500 af godt 13.500 medarbejdere hos Arbetsförmedlingen er blevet underrettet om afskedigelse for at myndigheden skal kunne klare nedskæringer på 800 mio. kr. i forvaltningen, hvor personaleomkostninger er inkluderet. – Det er en tung beslutning vi har truffet. Vi kommer til at gøre alt for de opsagte får den støtte de behøver, blandt andet gennem Trygghetsstiftelsen, siger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektør, i en pressemeddelelse.

Han har tidligere ifølge TT antydet at størstedelen af de varslede skulle kunne genansættes når næste års regeringsbudget kom, men det tror Mikael Sjöberg er usandsynligt nu da de styrende Socialdemokraterna og Miljöpartiet sammen med Liberalerna og Centern er blevet enige om at nedskalere Arbetsförmedlingens aktiviteter til fordel for private aktører.

Omstruktureringen betyder sandsynligvis, at en stor del af Arbetsförmedlingens ca. 240 kontorer vil blive lukket. Ifølge Mikael Sjöberg er 3.500-4.000 af de varslede  ansatte udenfor hovedkontoret i Stockholm. Meddelelsen kommer den samme dag, at regeringens særlige efterforskere sender deres forslag om, hvordan samfundets ressourcer ”skal anvendes så effektivt som muligt for at opnår et velfungerende arbejdsmarked”, den såkaldte Arbetsmarknadsutredningen. Udrederen Cecilia Fahlberg skriver på DN Debatt at politikernes måde at detailstyre Arbetsförmedlingens arbejde, med nye direktiver når regeringerne byttes ud, leder til en ineffektivitet. Udredningen foreslår at give Arbetsförmedlingen udvidede beføjelser til udforme sine aktiviteter, en tidligere ansvarsfordeling og klarere opgaver, men samtidig sænkede bevillinger. Udredningen bakker ikke nødvendigvis en større privatisering af arbejdet, men mener at intern og ekstern arbejde bør bedømmes på lige vilkår. ”Arbejdsmarkeds­udredningen konstaterer at svensk og international forskning ikke underbygger at private udbydere af arbejdsmarkedstjenster opnår bedre resultater end offentlige”, skriver Cecilia Fahlberg på DN Debatt. (News Øresund)

Fakta: Jobcenter / Arbetsförmedling
Hvor arbejdsløse og de der søger arbejde i Danmark vender sig til Jobcentre, som drives på kommunalt niveau, er det i Sverige den statslige Arbetsförmedlingen man går til.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑