Følg os på

Politik

Både Danmark og Sverige er stærkt på vej ind i valgkampen

Publiseret

 

Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Ikke alene Sverige har om kort tid kurs mod et valg, men alt tyder på, at også Danmark afholder folketingsvalg til efteråret. Mens den svenske valgkamp for alvor er begyndt, handler det i Danmark mere om at holde godt øje med statsministeren – for det er hende, der udskriver valget. 

Uden for Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) lokaler i Malmø kommer kommunalbestyrelsesformand Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tapetklistermærker på en skilteholder. Sammen med partifællen og medlem af Riksdagen Joakim Sandell ruller hun forsigtigt en valgplakat ud med budskabet “Vi bygger Malmø helt.”

Her vil der blive afholdt et pressemøde for at præsentere Socialdemokraterne i Malmøs samt opridse kommunale valgløfter og valgkamp.

“Hele byen vil kunne tage del i udviklingen. Vi vil nedbryde fysiske barrierer, skabe flere grønne områder og også investere i tryghed, skoler og arbejdspladser, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh, der om aftenen stemmer dørklokker for at tale politik med beboerne i Limhamn-bydelen.

I både lokale og landsdækkende svenske medier bliver politikere interviewet, nye politiske initiativer præsenteret af partierne, og de fleste aviser har lagt deres meningsmålinger ud for flere måneder siden.  I årevis har det stået klart, at der skal afholdes valg til  Riksdagen samt til landets regioner og kommuner den  11. september 2022.

Støttepartiet Radikale kræver dansk valg til efteråret

Få kilometer derfra, på den anden side af Øresund, er der i stedet en diskussion om, hvor troværdig statsminister Mette Frederiksen (S) er, når hun nægter at bekræfte, at der venter et folketingsvalg til efteråret.  At et valg er nært forestående, er noget, som de fleste forventer.  Senest har danske medier berettet, at partierne forbereder sig ved at trykke valgplakater.  Betingelserne for vurderingen er, at Mette Frederiksen har mulighed for at udskrive valget, når hun vil, inden for fire år regnet fra sidste folketingsvalg den 5. juni 2019. Men efter den skarpe kritik fra Minkkommissionen (læs mere her)  har støttepartiet De Radikale lovet at vælte regeringen, medmindre  statsministeren inden 4. oktober meddeler, at hun udskriver valg.   Normalt afholdes valget cirka tre uger efter udskrivningen.

At meningsmålingerne ser dystre ud for regeringspartiet Socialdemokratiet, kan være en af grundene til, at statsminister Mette Frederiksen indtil videre tøver.

– Jeg hører selvfølgelig efter, hvad partierne i Folketinget siger – det gælder ikke mindst de partier, vi har som parlamentarisk grundlag.  Så selvfølgelig har jeg hørt, hvad De Radikale har sagt. Jeg kommenterer ikke på, hvornår valget udskrives, men det skal være udskrevet og afholdt inden – og der er såmænd et lille årstid til endnu – Grundlovsdag næste år, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i ugens løb, som Berlingske citerede.

News Øresund – Anna Palmehag

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.