Følg os på

Politik

Både Danmark og Sverige er stærkt på vej ind i valgkampen

Publiseret

 

Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Ikke alene Sverige har om kort tid kurs mod et valg, men alt tyder på, at også Danmark afholder folketingsvalg til efteråret. Mens den svenske valgkamp for alvor er begyndt, handler det i Danmark mere om at holde godt øje med statsministeren – for det er hende, der udskriver valget. 

Uden for Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) lokaler i Malmø kommer kommunalbestyrelsesformand Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tapetklistermærker på en skilteholder. Sammen med partifællen og medlem af Riksdagen Joakim Sandell ruller hun forsigtigt en valgplakat ud med budskabet “Vi bygger Malmø helt.”

Her vil der blive afholdt et pressemøde for at præsentere Socialdemokraterne i Malmøs samt opridse kommunale valgløfter og valgkamp.

“Hele byen vil kunne tage del i udviklingen. Vi vil nedbryde fysiske barrierer, skabe flere grønne områder og også investere i tryghed, skoler og arbejdspladser, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh, der om aftenen stemmer dørklokker for at tale politik med beboerne i Limhamn-bydelen.

I både lokale og landsdækkende svenske medier bliver politikere interviewet, nye politiske initiativer præsenteret af partierne, og de fleste aviser har lagt deres meningsmålinger ud for flere måneder siden.  I årevis har det stået klart, at der skal afholdes valg til  Riksdagen samt til landets regioner og kommuner den  11. september 2022.

Støttepartiet Radikale kræver dansk valg til efteråret

Få kilometer derfra, på den anden side af Øresund, er der i stedet en diskussion om, hvor troværdig statsminister Mette Frederiksen (S) er, når hun nægter at bekræfte, at der venter et folketingsvalg til efteråret.  At et valg er nært forestående, er noget, som de fleste forventer.  Senest har danske medier berettet, at partierne forbereder sig ved at trykke valgplakater.  Betingelserne for vurderingen er, at Mette Frederiksen har mulighed for at udskrive valget, når hun vil, inden for fire år regnet fra sidste folketingsvalg den 5. juni 2019. Men efter den skarpe kritik fra Minkkommissionen (læs mere her)  har støttepartiet De Radikale lovet at vælte regeringen, medmindre  statsministeren inden 4. oktober meddeler, at hun udskriver valg.   Normalt afholdes valget cirka tre uger efter udskrivningen.

At meningsmålingerne ser dystre ud for regeringspartiet Socialdemokratiet, kan være en af grundene til, at statsminister Mette Frederiksen indtil videre tøver.

– Jeg hører selvfølgelig efter, hvad partierne i Folketinget siger – det gælder ikke mindst de partier, vi har som parlamentarisk grundlag.  Så selvfølgelig har jeg hørt, hvad De Radikale har sagt. Jeg kommenterer ikke på, hvornår valget udskrives, men det skal være udskrevet og afholdt inden – og der er såmænd et lille årstid til endnu – Grundlovsdag næste år, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i ugens løb, som Berlingske citerede.

News Øresund – Anna Palmehag

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.