Følg os på

Bæredygtighed

Bæredygtighedsarbejde er ifølge Fastighetsägarna Syd en udfordring for mindre svenske virksomheder: “De vil vide, hvad de kan gøre her og nu”

Publiseret

 

På trods af forbedringspotentiale er der en “oprigtig interesse” for bæredygtighedsarbejde i den svenske ejendomsbranche. Mens større virksomheder har travlt med nye EU-direktiver, kæmper mindre virksomheder med at finde den bedste – og billigste – løsning på mere praktiske problemer som ladestandere i ejendommen. Det mener Fastighetsägarna Syds chef for økonomisk politik, Magnus Hulthe Andersson.

I takt med at bankerne i højere grad begynder at kræve en klar bæredygtighedsprofil for at kunne yde finansiering, er de store svenske ejendomsselskaber blevet “virkelig gode” til bæredygtighedsarbejdet, mener Fastighetsägarna Syds erhvervspolitiske chef Magnus Hulthe Andersson. Alle store og en del mellemstore virksomheder udarbejder nu deres egne bæredygtighedsrapporter.

Magnus Hulthe Andersson, erhvervspolitisk chef for Fastighetsägarna Syd, en brancheorganisation for ejendomsselskaber.

– De større virksomheder har ressourcerne. Men hvordan kan man gøre det lettere for de mindre ejendomsselskaber med en ejendom? Vi skal være bedre til at hjælpe dem, hvis man vil være selvkritisk som brancheorganisation,” siger han.

Derimod er der stor interesse for bæredygtighedsarbejde fra små og mellemstore virksomheder, ifølge Magnus Hulthe Andersson. Han mener, at incitamenterne dels kommer fra EU-direktiverne, der snart bliver til nationale lovkrav, dels fra lejere, der stiller højere krav til bæredygtighed. Derfor skal ejendomsejeren “steppe op” og møde dem efter bedste evne.

– Jeg tror også, at der er en reel interesse fra grundejerne; at de kan se, hvor vi er på vej hen, og at de kan gøre noget. Bygge- og ejendomssektoren står for 21 pct. af Sveriges udledning af drivhusgasser, så der er mildest talt potentiale til forbedring siger han.

Branchen udvikler bæredygtighedsstandarder, mens de venter på EU

I modsætning til huslejeforhandlingen, hvor lejerforeningen og grundejerne normalt har forskellige meninger, er “alle” enige, når det gælder bæredygtighedsspørgsmål:

– Jeg plejer at sige, at det er ret enkelt at tale om de her spørgsmål, fordi alle synes, det er vigtigt, både kommuner og ejendomsselskaber. Målet er det samme, men udfordringen er, hvordan vi kommer videre.

I 2019 startede Fastighetsägarna på nationalt plan ”Hållbarhetsrådet”, som omfatter flere store ejendomsejere. ”Hållbarhetsrådet”, fokuserer på forskellige bæredygtighedsaspekter såsom EU-klassificeringen, social bæredygtighed og grønne leasingaftaler.

I øjeblikket er ”Hållbarhetsrådet” ved at udarbejde et forslag til en mere standardiseret måde at måle bæredygtighedsarbejdet for virksomheder på. Ifølge Magnus Hulthe Andersson opretholder Sverige allerede en høj standard sammenlignet med andre europæiske lande. Deres forslag er en måde at tage højde for, om EU’s generelle standarder, som vil blive udviklet senere på året, vil føre til en sænkning af kravene.

– Er det sådan, det bliver? Det mener vi ikke, men der er den slags risici. Skulle EU sænke kravene, ville det kun være en fordel, hvis Sverige kunne være klassens duks, siger Magnus Hulthe Andersson.

Mindre virksomheder har svært ved at spotte de bedste løsninger

Mens større virksomheder i øjeblikket fokuserer på EU’s taksonomi og nye direktiver, er det de konkrete problemstillinger, som optager de små og mellemstore virksomheder, mener Magnus Hulthe Andersson.

– De vil vide, hvad de kan gøre her og nu, de lidt mere ledelsesmæssige spørgsmål, såsom hvordan man installerer ladestandere i ejendommen, eller hvordan man kan tænke i vinduer og solpaneler.

Ifølge Magnus Hulthe Andersson har mange mindre ejendomsselskaber udfordringer med at sortere den bedste bæredygtighedsløsning og hænger fast i spørgsmålet om, hvad der giver mest effektivitet.

– I bund og grund handler det om, at man gerne vil noget, men ikke ved præcis, hvordan man skal gribe det an. Der er et hav af leverandører, produkter, energieffektiviseringer, men man ved ikke rigtig, hvilken vej, der er den rigtige, siger han og fortsætter:

– Der er selvfølgelig også omkostningerne. Målet er at finde en løsning, der er så billig som muligt, og som giver det bedst mulige udbytte. Jeg tror, det kan være svært for små og mellemstore ejendomsselskaber at identificere.

Social bæredygtighed er vigtig – men ledere er ikke socialrådgivere

Arbejdet med social bæredygtighed er noget, der er blevet styrket de seneste år, mener Magnus Hulthe Andersson.

– Ejendomsbranchen oplever, at den har muligheder, men måske også ansvar for at arbejde med, hvad der sker mellem husene, at det opfattes som et trygt område, og at der eksempelvis ikke sælges narko i kælderen.

Magnus Hulthe Andersson peger også på, at der etableres tættere kontakt mellem ejendomsselskaber og sociale myndigheder for at modvirke tvangsudsættelse, for eksempel gennem udvikling af sociale kontrakter for mennesker, der af forskellige årsager ikke er godkendt på det almindelige boligmarked.

– Jeg ved, at Heimstaden har et pilotprojekt inden for deres portefølje, hvor de ser på, hvordan de sammen med de sociale myndigheder kan sikre en nulvision for udsættelser af børnefamilier.

Samtidig påpeger han, at ejendomsadministratorer ikke er socialrådgivere og ikke bør overtage de sociale myndigheders job.

– Branchen skal helt sikkert inddrages, men nogle gange synes vi, at kommunerne lægger for meget i det. På den anden side mener jeg, at ejendomsselskaberne kunne åbne for flere boligsøgende grupper, for eksempel lempeligere regler for indkomst. Som brancheorganisation mener vi, at det kunne være et gavnligt tiltag.

Ejendomsejere yder rådgivning og støtte: “I sidste ende er mange ejendomsselskaber små virksomheder”

Fastighetsägarna Syd giver generelle anbefalinger, og virksomheder, der henvender sig til dem, kan få råd og støtte,” siger Magnus Hulthe Andersson. Han mener, at Fastighetsägarna som brancheorganisation har en vigtig mission.

For eksempel har de udarbejdet en “affaldshåndbog” med anbefalinger efter at have modtaget signaler fra ejendomsejere om vanskeligheder med affaldshåndtering.

– Måske skulle vi få en bredere tilgang til, hvordan vi får mest muligt ud af den mindste investering, så at sige. For i sidste instans er mange ejendomsselskaber ejere af små virksomheder. De har ikke en overflod af penge at investere.

Magnus Hulthe Andersson fortæller, at Fastighetsägarna Syd nu har udviklet et kursus i energieffektivitet og en konkurrence om at udvikle nye digitale systemer til energiovervågning. Samtidig påpeger han, at Fastighetsägarna Syd ikke kan rådgive om specifikke aspekter af ledelsen.

– Det kan godt være, at vi har forskellige fordelsaftaler med virksomheder, som vi anbefaler eller giver tips om, men det er svært for os at gå ind i selve ledelsen. Hvert enkelt ejendomsselskab har forskellige udfordringer alt efter, hvor de har deres ejendomme. Vi vil nok altid have lidt svært ved at kunne tilbyde den tekniske ekspertise, og det bør måske heller ikke være vores mål.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Interviewet er publiceret i rapporten Hållbarhetsregler i fastighetsbranschen, 30. november 2023, og er produceret af Øresundsinstituttet på vegne af Sparbanken Skåne. Hele rapporten (på svensk) kan læses her

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked03. december 2024

Ventetiderne fortsætter med at falde i sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden

Flere og flere sygeplejersker er begyndt at vende tilbage til hospitalerne i Region Hovedstaden. Det er en vigtig forklaring på,...

Danmark03. december 2024

Elbiler dominerer bilsalget i Danmark

På trods af mindre bilsalg i november fortsætter nyregistreringer af elbiler med at stige i Danmark. I november steg antallet...

Bæredygtighed03. december 2024

Svenske Sjöfartsverket investerer i en verdensunik eldreven lodsbåd

Som en del af svenske Sjöfartsverkets mål om at skifte til fossilfri drift inden 2045 køber myndigheden en elektrisk batteridrevet...

Øresund29. november 2024

Konjunkturen i Øresund: Lægemiddelindustrien fortsætter med at løfte dansk BNP – boligbyggeriet stiger i Sverige

Den danske økonomi vokser støt, mens det går mere trægt i Sverige. Den stærkere økonomiske udvikling i Danmark er især...

Norden29. november 2024

Nyt program for fri bevægelighed i Norden skal styrke Nordisk Ministerråds arbejde med grænsehindringer

Nordisk Ministerråds arbejde med information og grænsehindringer koordineres i et nyligt vedtaget ”Program for Fri Bevægelighed i Norden 2025-2030”. Programmet...

Sverige29. november 2024

Nyt sundhedssystem brød sammen i Västra Götaland – nu skal det indføres i Skåne

Da direktørerne i Västra Götalandsregionen holdt pressekonference for at fortælle, hvordan det nye Millenium IT-system har fungeret, blev de afbrudt...

Politik29. november 2024

Undersøgelse undtager lærere og sundhedspersonale fra omdiskuteret anmeldelsespligt

Undersøgelsen om styrket hjemsendelsesindsats blev præsenteret onsdag af den svenske migrationsminister Johan Forssell (Moderaterna) og udrederen Anita Linder. Heri undtages...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.