Danmark
Banedanmark erkender togfejl
Øresundstog burde ikke have fået køreforbud over broen trods driftsaftale. Det var for at beskytte Kystbanen mod forsinkelser, lyder forklaringen. Skånetrafiken advarer mod anarki, hvis aftale ikke overholdes.
Banedanmark erkender, at deres beslutning mandag om at give køreforbud til et tog på vej mod København var forkert. Det sker efter et togstop nord for Malmø gav store forsinkelser mod Danmark. Et enkelt tog kom dog frem til Øresundsbroen, men blev afvist af Banedanmark, der ikke ville have toget ind i Danmark.
”En af de ting vil skulle have gjort bedre i går, var at lade det ene tog køre over broen,” siger Jens Jørgen Hansen, trafikchef i Banedanmark til News Øresund.
Toget med planmæssig afgang fra Malmø klokken 10.13 blev standet i Hyllie kort før broen, hvor passagererne blev sendt videre til Danmark med togbusser.
I går var der usikkerhed om årsagen til aflysningen. Mens DSB ifølge Metroxpress oplyste fejlen var et togstop nord for Malmø lød forklaringen i Sverige på ”kapacitetsmangel i Danmark”.
Nu forklarer Banedanmark, at beslutningen om at give toget køreforbud skyldes frygt for, at det ville have skabt yderligere forsinkelser på Kystbanen nordpå fra Københavns Hovedbanegård.
”I går mente vi, at vi ikke kunne få toget over, fordi det ellers ville stå og fylde et sted på sporet i Danmark,” siger Jens Jørgen Hansen.
Handlingsplan aftalt
Gårsdagens køreforbud giver kritik fra den svenske side af togsamarbejdet. Forretningsområdechef for tog hos Skånetrafiken, Magnus Andersson påpeger, at Banedanmark burde have fulgt den driftsplan, der træder i kraft ved forsinkelser. Ifølge den skal et forsinket tog, der kommer frem til Øresundsbroen sendes frem så snart, der er plads til det.
”Der findes en plan for driftsproblemer, og den er blevet svigtet. Det er nødvendigt at følge driftsplanen, for ellers bliver der anarki,” siger han.
Efter togforsinkelserne i går har Banedanmark holdt et telefonmøde sammen med det svenske Trafikverket og togoperatørerne DSB Øresund og Veolia. Her blev parterne ifølge Banedanmark enige om en handlingsplan i fire punkter, der udover at følge den allerede eksisterende driftsplan også omfatter skarpere kommunikation mellem de driftsansvarlige på telefon og øget fokus på det reservetog, der holder i beredskab i Malmø. (News Øresund – Peter Mulvany)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23