Følg os på

Interviews

Baxter ser gode grunde til at bevare R&D i Lund – trods udflytning af produktion frem mod 2022

Publiseret

 

Per-Ola Wictor er Lund Site Lead og Director of HD Therapy and Water Technologies i Baxter. Foto: News Øresund

En af Lunds store industrivirksomheder, Baxter, forandrer sig meget i disse år. I de nærmeste år vil al produktion blive flyttet til Italien, men R&D-teamet inden for dialyse vil fortsat være i Lund, hvorfra de på nye vilkår vil samarbejde med kollegaer i hele verden og anvende styrkerne af de lokale netværk i Lund, fortæller Per-Ola Wictor, Lund Site Lead og Director of HD Therapy and Water Technologies i Baxter.

Selvom mange life science-virksomheder i Skåne oplever økonomisk og personalemæssigt fremgang, så har udviklingen de seneste 5-6 år været nedadgående for en af regionens ellers helt store life science-virksomheder: Medicinteknikvirksomheden Baxter i Lund, som tidligere hed Gambro.

Siden 1964 har virksomheden fra Lund forsket i og produceret udstyr til dialysebehandling af nyre- og leversygdomme efter at professoren, Nils Alwall, opfandt et af de første dialyseappe-rater og indgik et samarbejde med Holger Crafoord, der startede Gambro.

Den dag i dag foregår forskningen og produktionen af dialyseudstyr stadigvæk, men store forandringer har præget og venter fortsat forude for virksomheden.

I 2012 gav den globale, amerikanske medtech-virksomhed Baxter International Inc. et bud på at købe Gambro for 4 mia. USD, og i 2013 blev aftalen godkendt.

Dermed blev den sidste del af Gambro solgt, efter at virksomheden i 2006 blev splittet op i tre dele, og i de efterfølgende år endte de tre forskellige divisioner på japanske, britiske og amerikanske hænder.

Det har siden medført mærkbare omlægninger på R&D og produktion, således at virksomhedens medarbejderstab i Lund er gået fra knap 900 inden opkøbet til i dag lokalt at beskæftige omkring 485. Et fald på ca. 45%.

Frem mod 2022 bliver der endnu færre ansatte, da produktionen skal flyttes fra Lund til Italien. 150 ansatte med fokus på R&D vil være tilbage i Lund, fortæller Per-Ola Wictor. Anlægningen vil blandt andet varetage support-funktioner til forskning, regulatory affairs og patent-spørgsmål.

– Den virkelig store forandring for os kom i slutningen af ​​2018, hvor det blev besluttet, at produktionsdelen skulle konsolideres andre steder, fremfor alt i Medolla i Italien, siger Per-Ola Wictor, der er Director of HD Therapy and Water Technologies i Baxter og site lead i Lund. Han tilføjer, at visse R&D-aktiviteter dertil blev flyttet fra Lund til Indien i 2019.

Årsagen beror hverken på manglende produktivitet eller kvalitet, men på langsigtede totale be-sparelser, som flytningen tillader. Samtidig skal anlægningen tilpasse sig en global koncern som Baxter og finde en ny, optimal struktur.

Baxter ligger i Lunds life science-miljø tæt på forskerparkerne Ideon og Medicon Village samt flere andre life science og ICT-virksomheder såsom Axis Communications. Foto: News Øresund

Lund er fortsat værdifuld
Det er ikke første gang i Skåne, at en større medicinalvirksomhed omlægger aktiviteterne og nedlægger stillinger. For omkring ti år siden skete der ligeledes store omvæltninger.

Her valgte lægemiddelsvirksomheden AstraZeneca som led i en større R&D-transformation at lukke flere R&D-anlægninger globalt, heriblandt i Lund, hvilket gjorde, at 900 stillinger lokalt blev nedlagt.

I 2012 drog den amerikanske medicinteknik-virksomhed Becton, Dickinson and Company (BD) ned på produktionen i Helsingborg, og knap 400 stillinger forsvandt.

På trods af de store omvæltninger, understreger Per-Ola Wictor, at Baxter i Lund fortsat besidder meget værdifuld kundskab.

Det gør, at de ikke er fortid i regionen til forskel fra AstraZeneca, der endeligt forlod byen i 2012 for dog stadig at have 6.500 ansatte, svarende til ca. 9% af arbejdsstyrken, i Göteborg og Södertälje nær Stockholm. For Baxter er situationen indtil videre en anden.

– Meget er flyttet, men vi har en hel del tilbage, som er vigtigt for virksomheden, siger Per-Ola Wictor.

Han supplerer, at Lund-anlægningen målt på antal ansatte fortsat er på højde med andre af Bax-ters anlægninger i Europa og USA.

– Det, vi er gode til i Lund, er, at vi har stor viden om, hvordan vi går fra idé til slutprodukt. Vi kender alle delene inden for Renal Care, Baxters segment, som handler om forskellige typer dialysebehandlinger, der er nødvendige ved akut og kronisk nyresvigt. Mange andre anlægninger er specialiserede i en type af behandling, men vi i Lund har kendskab til stort set alle typer behandling. Dette giver os mulighed for at kombinere idéer på en måde, som ingen andre kan. Det ser jeg en styrke, siger Per-Ola Wictor.

Internationale forskningsanlæg som MAX IV og European Spallation Source (ESS) gør, at Baxter fortsat ser gode grunde til at beholde R&D-aktiviteter i Lund. Foto: News Øresund

Nye globale vilkår
Derfor forventer han, at Baxter fortsat vil være i Lund i mange år fremover – bare på nye vilkår formet af en globalisering, som foregår i mange store virksomheder.

Opbygningen af internationale forskningsanlæg som MAX IV og European Spallation Source (ESS), brugen af open innovation hos incubatorer og en tæt relation til uddannelses- og sundhedssektoren giver dertil gode grunde til at blive i regionen, mener Per-Ola Wictor, hvor de fortsat har behov for tekniske projektledere og personer, som er dygtige inden for terapikundskab.

– Vi er interesseret i open innovation, hvor vi har en kontinuerlig dialog med inkubatorer for at styrke samarbejdet i netværk. Her ser jeg et stærkt potentiale i vores region, siger han og supplerer:

– Vi har spændende samarbejde med Lunds universitet og universitetshospitalerne i Malmø og Lund med læger, som er verdensledende. Det er klart, at dette styrker vores position inden for forskning hos Baxter, siger Per-Ola Wictor og mener, det er vigtigt at være pragmatisk og åben over for en ny virkelighed på kendte og nye markeder og terapiområder.

– Det er positivt med en stærk virksomhed i ryggen, siger Per-Ola Wictor og tilføjer, at den nye organisationsstruktur sætter større krav til samarbejde med andre anlægninger rundt om i verden.

– For 15 år siden kunne vi gå til vores nabo ved skrivebordet ved siden af ​​og få noget løst. I dag kommunikerer vi måske med en kollega Indien i stedet. Alle vores store projekter er globale projekter. Her designer vi de dele, vi er eksperter på, og derefter bidrager de andre anlægninger med deres dele. Det fungerer bedre og bedre. Det handler om, hvordan man kommunikerer og deler information og viden med hinanden, siger han.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Bæredygtighed01. december 2023

Næsten 10.000 bæredygtighedscertificeringer er udsted til svenske ejendomme – kravene til branchen skærpes snart endnu mere

Siden de første svenske bygninger blev bæredygtighedscertificeret i 2007, er næsten 10.000 flere certifieringer fulgt i deres fodspor. Omkring et...

Okategoriserade01. december 2023

Øresundsdebatten uge 48: Slående lighed mellem dansk og svensk tv-serie, nordisk kultursamarbejde og København uden parallelsamfund

Ingen parallelsamfund i København, ingen åben narkohandel i Sollentuna, samarbejde mellem nordiske kulturmøder og en “unik” svensk tv-serie, der har...

Samfund01. december 2023

Dansk-svensk vidensrejse med fokus på energi

Samarbejdsprojekter på tværs af Øresund inden for bæredygtighed, Københavns år som verdensarkitekturhovedstad og de danske investeringer i havvind. Det var...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.