Danmark
Bertel Haarder: Sverige sætter en stopper for skatteundtagelse for hjemmearbejdende Øresundspendlere
At der ikke indføres en skatteundtagelse for Øresundspendlere, der arbejder hjemmefra og derfor skal betale skat i både Danmark og Sverige, skyldes i høj grad at Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) modsætter sig, hævder Bertel Haarder, Danmarks repræsentant i Grænsehindringsrådet og præsident for Nordisk Råd. Han mener, at den danske skatteminister måske gerne vil løse problemet, noget som hverken bekræftes eller dementeres af Morten Bødskov (S). Men ifølge det svenske Finansdepartement har Danmark ikke fremsat nogen forslag til Sverige om en indbyrdes løsning af problemet.
Bertel Haarder har engageret sig dybt i de nordiske spørgsmål under coronakrisen, herunder skattespørgsmålet for grænsependlere. Kort sagt handler det om at Øresundspendlere, der arbejder hjemmefra for at undgå smitte risikerer at skulle betale skat i både Danmark og Sverige. Selvom det ikke handler om dobbeltbeskatning, betyder det stor usikkerhed og ekstra administration for de berørte. Grænsependlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, risikerer desuden titusinder af kroner i ekstra skat.
– Jeg tror, at den danske skatteminister måske gerne vil løse det her, men han kan ikke få den svenske minister til at gøre det. Jeg vil gerne hilse Magdalena Andersson: “Jeg tænker på hende hver dag: hvornår løser Magdalena skatteproblemet?” Der er en simpel løsning, nemlig at når du arbejder hjemmefra, beskattes du på samme måde som når du arbejder på arbejdspladsen, sådan som man løste det, når det gælder socialforsikringerne, fortæller Bertel Haarder til News Øresund.
Han henviser til, at Danmark og Sverige blev enige om en undtagelse for grænsependlere inden for socialforsikringsområdet allerede tidligt i pandemien.
Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) hverken bekræfter eller dementerer Bertel Haarders oplysninger i en generel kommentar til News Øresund. Det svenske Finansdepartement skriver derimod, at der ikke har været noget pres fra dansk side om at udvikle en fælles løsning under coronapandemien. Spørgsmålet om pendlere der risikerer titusinder af kroner i højere skatter ses af Sverige primært som et dansk problem.
– På nuværende tidspunkt er der ikke fremsat nogle forslag fra dansk side om at behandle dette spørgsmål bilateralt, skriver Finansdepartementet til News Øresund.
News Øresund – Anna Palmehag
Læs mere:
– Det svenske Finansministerie ser skattesmæk for Øresundspendlere som et dansk problem
– “Man betragter nabofolk som smittekilder”
– Øresunddirekt modtager 200 skattespørgsmål om ugen
– Ny lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte grænsependlere arbejder hjemmefra
– Greater Copenhagen Committee løfter igen problemet med grænsependlernes skat under coronapandemien
– Grænsehindringsrådet opfordrer igen ministre til at indføre skatteundtagelse under coronakrisen
– Grænsependlere med job i Sverige risikerer titusinder af kroner i ekstra skat
– Øresundspendlere: “Jeg har lært, at du kan komme i klemme, og at ingen bekymrer sig om det”
Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien
I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.
For de grænsependlere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, er det fra og med 2021 arbejdsgiveren, der er forpligtet til at betale skatten i Sverige i de perioder, hvor grænsependleren er skattepligtig der. Læs mere i den forrige faktaboks. For de grænsependlere, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, vil arbejdsgiveren fortsat betale skat i Sverige, og pengeoverførslen mellem landene finder sted i forbindelse med selvangivelsen.
For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere.
De, der pendler til arbejde i Sverige, kan også vælge at betale almindelig svensk skat og have ret til skattefradrag. Muligheden for at fradrage gælder dog kun, hvis mindst 90 procent af indkomsten er optjent i Sverige, så denne mulighed kan også gå tabt under hjemmearbejde.
Også for skattemyndighederne i begge lande indebærer dette meget ekstraarbejde i forbindelse med selvangivelsen.
Et lignende problem eksisterer til en vis grad mellem alle de nordiske lande.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23