Følg os på

Danmark

Bertel Haarder: Sverige sætter en stopper for skatteundtagelse for hjemmearbejdende Øresundspendlere

Publiseret

 

Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) og Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) er ansvarlige for spørgsmålet om skat for Øresundspendlere i deres respektive regeringer. Foto: Skatteministeriet og Kristian Pohl/Regeringskansliet (billedet er en montage)

At der ikke indføres en skatteundtagelse for Øresundspendlere, der arbejder hjemmefra og derfor skal betale skat i både Danmark og Sverige, skyldes i høj grad at Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) modsætter sig, hævder Bertel Haarder, Danmarks repræsentant i Grænsehindringsrådet og præsident for Nordisk Råd. Han mener, at den danske skatteminister måske gerne vil løse problemet, noget som hverken bekræftes eller dementeres af Morten Bødskov (S). Men ifølge det svenske Finansdepartement har Danmark ikke fremsat nogen forslag til Sverige om en indbyrdes løsning af problemet.

Bertel Haarder har engageret sig dybt i de nordiske spørgsmål under coronakrisen, herunder skattespørgsmålet for grænsependlere. Kort sagt handler det om at Øresundspendlere, der arbejder hjemmefra for at undgå smitte risikerer at skulle betale skat i både Danmark og Sverige. Selvom det ikke handler om dobbeltbeskatning, betyder det stor usikkerhed og ekstra administration for de berørte. Grænsependlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, risikerer desuden titusinder af kroner i ekstra skat.

– Jeg tror, ​​at den danske skatteminister måske gerne vil løse det her, men han kan ikke få den svenske minister til at gøre det. Jeg vil gerne hilse Magdalena Andersson: “Jeg tænker på hende hver dag: hvornår løser Magdalena skatteproblemet?” Der er en simpel løsning, nemlig at når du arbejder hjemmefra, beskattes du på samme måde som når du arbejder på arbejdspladsen, sådan som man løste det, når det gælder socialforsikringerne, fortæller Bertel Haarder til News Øresund.

Han henviser til, at Danmark og Sverige blev enige om en undtagelse for grænsependlere inden for socialforsikringsområdet allerede tidligt i pandemien.

Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) hverken bekræfter eller dementerer Bertel Haarders oplysninger i en generel kommentar til News Øresund. Det svenske Finansdepartement skriver derimod, at der ikke har været noget pres fra dansk side om at udvikle en fælles løsning under coronapandemien. Spørgsmålet om pendlere der risikerer titusinder af kroner i højere skatter ses af Sverige primært som et dansk problem.

– På nuværende tidspunkt er der ikke fremsat nogle forslag fra dansk side om at behandle dette spørgsmål bilateralt, skriver Finansdepartementet til News Øresund.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Læs mere:
Det svenske Finansministerie ser skattesmæk for Øresundspendlere som et dansk problem
“Man betragter nabofolk som smittekilder”
–  Øresunddirekt modtager 200 skattespørgsmål om ugen
Ny lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte grænsependlere arbejder hjemmefra
Greater Copenhagen Committee løfter igen problemet med grænsependlernes skat under coronapandemien
Grænsehindringsrådet opfordrer igen ministre til at indføre skatteundtagelse under coronakrisen
Grænsependlere med job i Sverige risikerer titusinder af kroner i ekstra skat
Øresundspendlere: “Jeg har lært, at du kan komme i klemme, og at ingen bekymrer sig om det”

 

Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien

I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.

For de grænsependlere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, er det fra og med 2021 arbejdsgiveren, der er forpligtet til at betale skatten i Sverige i de perioder, hvor grænsependleren er skattepligtig der. Læs mere i den forrige faktaboks. For de grænsependlere, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, vil arbejdsgiveren fortsat betale skat i Sverige, og pengeoverførslen mellem landene finder sted i forbindelse med selvangivelsen.

For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere.

De, der pendler til arbejde i Sverige, kan også vælge at betale almindelig svensk skat og have ret til skattefradrag. Muligheden for at fradrage gælder dog kun, hvis mindst 90 procent af indkomsten er optjent i Sverige, så denne mulighed kan også gå tabt under hjemmearbejde.

Også for skattemyndighederne i begge lande indebærer dette meget ekstraarbejde i forbindelse med selvangivelsen.

Et lignende problem eksisterer til en vis grad mellem alle de nordiske lande.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.