Følg os på

Forskning

Biotech fylder forskerparker

Publiseret

 

Cobis Morten Mølgaard

Morten Mølgaards bioteknologiske forskerpark, COBIS i København vil mere end fordoble det udlejede areal inden udgangen af næste år. Største lejer er kinesiske genforskervirksomhed BGI, der har valgt København til deres europæiske placering. (Foto: News Øresund – Peter Mulvany)

Forskerparker i Øresundsregionen får flere biotechvirksomheder indenfor. Flere melder udsolgt af ledige kvadratmeter og i Lund er der planer om at bygge 100 forskerboliger. Virksomhederne søger nødvendig kontakter til at udbygge netværk.

Virksomheder i biotechbranchen ekspanderer i forskerparkerne i Københavnsområdet samt Malmö-Lund og fylder op i kontorer og laboratorier. Hos den biovidenskabelige forskerpark COBIS i København har man i marts indviede en ny bygning, der mere end fordoblede bygningsarealet. Endnu er de fleste nye kvadratmeter tomme og står med livløse vinduer, men flertallet er udlejet inden årets udgang. Planen er at være fuld belagt ved udgangen af 2015.
”Vi tror på, at det massive interesse i biotechmiljøet giver behov for disse kvadratmeter, ” siger direktør Morten Mølgaard til News Øresund.

Samme interesse mærker Scion DTU i Lyngby som indtil for et år siden havde tomme laboratorier, men nu melder alt udsolgt på laboratoriesiden. Samme tendens findes hos forskerparken Medeon i Malmö, som efter år med tomme kvadratmeter også melder alt udsolgt.

Forklaringen er ikke bare investorlyst og iværksættermod, men en ny måde at tænke biotech-innovation. Formand i Dansk Biotek, Martin Bonde ser et holdningsskifte blandt opstartsvirksomheder og investorerne. Nullernes lyst til at starte store selvbærende forskningsvirksomheder er afløst af en fleksibel tilgang til uddelegering af opgaver til eksterne parter. Også for at spare faste omkostninger køber man sig til løbende ydelser i stedet for at have alle kompetencer in-house.

”Lysten til at være i en forskerpark er blevet større, fordi betydningen af et netværk omkring et selskab er steget,” siger Martin Bonde.

En øget laboratorieinteresse findes også hos Medicon Village i Lund, hvor administrerede direktør Mats Leifland til News Øresund oplyser, at udlejningsprocenten for laboratorier for første gang er steget til over 50. Næsten 1000 personer arbejder i forskerparken, der blev født i 2012, da medicinalvirksomheden AstraZeneca forlod bygningerne. Forskerparken ejes af byggematadoren Mats Paulssons stiftelse, hvis vision er at skabe et cancercenter til to milliarder kroner i forskerparken. I første omgang er planen at bygge 100-200 boliger til forskere og lokale familier, når en lokalplan for området næste år er klar.

”Vi er utrolig glade for, at vi er kommet så langt med vores forskningsmiljø. Og nu skynder vi os langsomt med vores udbygningsplaner for både boligbyggeri og cancercenter,” siger Mats Leifland. (News Øresund – Peter Mulvany)

FAKTABOKS: Forskerparker i medvind
Godt 4.500 arbejder på de fire lifesciencetunge forskerparker omkring Øresund. Lang de fleste er placeret hos Scion DTU i Lyngby, der blandt har lagt rum til succesvirksomheden Symphogens vækst. Hos de rendyrkede lifescienceparker COBIS, Medeon og Medicon Village har man netop bygget nyt, udsolgt eller får flere virksomheder ind.

COBIS, København
Areal: 12.000 m2
Antal virksomheder: 40
Antal ansatte: 170

Medeon, Malmø
Areal: 25.000 m2
Antal virksomheder: 40+
Antal ansatte: 400

MEDICON VILLAGE, Lund
Areal: 80.000 m2
Antal virksomheder: 95
Antal ansatte: 990

SCION DTU, Lyngby
Areal: 200.000 m2
Antal virksomheder: 210
Antal ansatte: 3.000

Note: Forskerparkerne Symbion i København Ø (ca 625) og Ideon i Lund (godt 2.700 ansatte) er ikke medtaget, da de primært består af it-virksomheder og andre brancher end life science.

Læs mere: Skånsk forskerby skal vare to gange så stor

Forskerparker lista

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Politik25. november 2021

Magdalena Andersson gik af efter bare syv timer som statsminister – Miljöpartiet forlod regeringen

Sveriges Riksdag valgte en ny statsminister onsdag formiddag. Den nye socialdemokratiske partileder Magdalena Andersson fik ikke et flertal imod sig...

Politik25. november 2021

Sveriges socialdemokratiske regering skal styre under en borgerlig finanslov

Samme dag som Magdalena Andersson (S) blev valgt til statsminister var der afstemning om regeringens finanslov. Den blev ikke godkendt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.